Nem jelölt földimogyoró-tartalmú édes kekszet vontak ki a forgalomból

2017. május 24. 08:26
Nem jelölt földimogyoró összetevőt tartalmazó édes keksz szállítmány került forgalomba két tagállamban, köztük hazánkban is. Az édesség Törökországból érkezett Magyarországra. A riasztásról a RASFF-on (az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén) keresztül, szlovák bejelentés alapján értesült a NÉBIH.

A termék azonosító adatai:

  • Megnevezése: ANI Petit Beurre Biscuits – Édes keksz 
  • Vonalkód: 8 691720 001013
  • Minőségmegőrzési idő: 06/11/2017
  • Tételszám: LOT 062
  • Kiszerelés: 400 g
  • Származási ország: Törökország

A nem jelölt földimogyoró összetevőt tartalmazó édes keksz fogyasztása földimogyoró allergiában szenvedők esetében panaszt okozhat. Mindezekre tekintettel a hatóság javasolja, hogy a fenti adatokkal rendelkező terméket az összetevőre érzékenyek ne fogyasszák el!

A NÉBIH megtette a szükséges lépéseket a még készleten lévő termékek forgalomból történő kivonására.

A földimogyoró allergiáról:

Az élelmiszer allergének közül a földimogyoró képes a legsúlyosabb allergiás reakció kiváltására.

A tünetek a magvak elfogyasztását követően rövid időn belül jelentkeznek, mértékük egyénenként változó lehet. Míg egyeseknél a földimogyoró szervezetbe kerülése enyhébb bőrreakciókat, hányingert, hányást, hasmenést vált ki, súlyosabb esetekben akár nehézlégzés is felléphet. Egyes extrém esetekben anafilaxiás-sokk is kialakulhat.

A földimogyoró az arra allergiásoknál már rendkívül kis mennyiségben, akár nyomokban is képes a súlyosabb tüneteket kiváltani. Fogyasztásakor a diófélékre (dió, mogyoró, mandula, brazil dió) allergiások is tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket a keresztallergia miatt.

A hatályos jogszabályok értelmében, a vásárlók biztonsága érdekében az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokat fel kell tüntetni az élelmiszereken.

elelmiszer.hu

Kapcsolódó cikkek

Megmutatták az igazi kenyér lelkét

2017. augusztus 22. 07:56
Harmadik alkalommal rendezték meg a Kenyérlelke Fesztivált, melynek célja, hogy a hagyományos kenyérsütést visszahozzák a köztudatba.

„A fogyasztói szemléletformálás egy izgalmas evolúciós folyamat”

2017. augusztus 18. 09:25
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal 2016 júliusában indult, az EU LIFE pályázatának támogatásával megvalósuló Maradék nélkül elnevezésű programjának fókuszában az élelmiszerláncban szükségtelenül keletkező élelmiszerhulladékok megelőzése áll. A programról – amelynek legfontosabb célkitűzése a fogyasztói szemléletformálás – Dr. Kasza Gyulával, a Nébih Maradék nélkül program vezetőjével beszélgettünk.