Nem szőlőből készül az izlandi borkülönlegesség
2024. június 26. 16:10
Izland egyetlen bortermelője fantasztikus receptet alkotott.
Izlandon is állítanak elő bort, bár nem napsütötte szőlőfürtökből, hanem a hideg körülmények között is termő bogyókból.
Húsavík – fotó: Shutterstock
Húsavík városa a sarkkörtől nem messze fekszik. Ómar Gunnarsson tősgyökeres húsavíki Izland egyetlen bortermelője és a világ egyetlen olyan borkészítője, aki az italt teljes mértékben organikus bogyókból: fekete varjúbogyóból, kék áfonyából, valamint rebarbarából állítja elő. A bor igen különleges erőteljes antioxidáns és öregedésgátló hatása miatt.
Ómar márkája, a Kvöldsól (Éjféli nap) ízre olyan, mintha szőlőből készült volna, azonban még ízletesebb és egészségesebb.
Gunnarsson, aki eredetileg szakács, mindig is saját készítésű borra vágyott. 1991-ben kezdett kísérletezni, és 7 évvel később készült el az első receptje. Az ital 80% varjúbogyóból, 19% rebarbarából készül, a maradékot pedig vadontermő áfonya és izlandi gyógyfüvek alkotják.
A bogyók Húsavík környékén teremnek, Izland nyugati fjordjai mellett. A rebarbara a sziget kis magánkertjeiből származik. Minden alapanyag friss és organikus. Tanulmányok szerint a varjúbogyó, amely Izlandon őshonos örökzöld, magas flavonoidtartalommal rendelkezik, melynek antioxidáns hatása jól ismert.
A húsavíki bor jótékony hatásai
A varjúbogyó és az áfonya is tartalmaz ellagsavat, fenolos vegyületet, amely a koleszterinszint csökkentése által redukálja a szívbetegségek kockázatát. A rebarbara szára fitokemikáliákban gazdag, szintén elősegítve a koleszterinszint normalizálását. A rebarbarában található anyagok csökkenthetik a vérrögképződést, ezáltal minimalizálva a stroke kockázatát. Az áfonya mérsékli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát, és javítja a rövidtávú memóriát és a koordinációt.
A Kvöldsól egy átalakított, egykori tejüzemben készül. Az enyhén fűszeres, gazdag bogyós ízű bor remekül illik sajtokhoz és gyümölcsös ételekhez.
Forrás: agroinform.hu/termeszeti.hu
Kapcsolódó cikkek
A Fanta után itt a Piros Arany-botrány: sokkal olcsóbb az olaszoknál a magyar termék, mint itthon
2024. július 23. 15:24
Több mint 70 százalékkal olcsóbb a Piros Arany egy olaszországi boltban, mint egy hazaiban. Az eltérés első blikkre teljesen ledöbbentő, de ha jobban az okok mögé nézünk, akkor könnyen belátható, miként is történhet ez meg. Elég, ha csak elkezdjük sorolni: Európabajnok áfa, kiskereskedelmi különadók, csomagolóanyagok utáni díjak, vagy éppen a kisebb verseny.
Nébih: a vizsgált növényi alapú fehérjeporok közül egy sem felelt meg a jelölési előírásoknak
2023. december 14. 12:49
Nem felelt meg a jelölési előírásoknak egy növényi alapú fehérjepor sem azok közül, amelyeket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgált a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem Sport-táplálkozástudományi Központ együttműködésével – közölte a Nébih az MTI-vel december 13.-án, szerdán.