Nem szőlőből készül az izlandi borkülönlegesség

2024. június 26. 16:10
 
Izland egyetlen bortermelője fantasztikus receptet alkotott.
 
Izlandon is állítanak elő bort, bár nem napsütötte szőlőfürtökből, hanem a hideg körülmények között is termő bogyókból.
Nem szőlőből készül az izlandi borkülönlegesség
Húsavík – fotó: Shutterstock
 
Húsavík városa a sarkkörtől nem messze fekszik. Ómar Gunnarsson tősgyökeres húsavíki Izland egyetlen bortermelője és a világ egyetlen olyan borkészítője, aki az italt teljes mértékben organikus bogyókból: fekete varjúbogyóból, kék áfonyából, valamint rebarbarából állítja elő. A bor igen különleges erőteljes antioxidáns és öregedésgátló hatása miatt.
Nem szőlőből készül, viszont gátolja az öregedést az egyedülálló izlandi bor
Ómar márkája, a Kvöldsól (Éjféli nap) ízre olyan, mintha szőlőből készült volna, azonban még ízletesebb és egészségesebb.
 
Gunnarsson, aki eredetileg szakács, mindig is saját készítésű borra vágyott. 1991-ben kezdett kísérletezni, és 7 évvel később készült el az első receptje. Az ital 80% varjúbogyóból, 19% rebarbarából készül, a maradékot pedig vadontermő áfonya és izlandi gyógyfüvek alkotják.
Nem szőlőből készül, viszont gátolja az öregedést az izlandi bor - Krónika
A bogyók Húsavík környékén teremnek, Izland nyugati fjordjai mellett. A rebarbara a sziget kis magánkertjeiből származik. Minden alapanyag friss és organikus. Tanulmányok szerint a varjúbogyó, amely Izlandon őshonos örökzöld, magas flavonoidtartalommal rendelkezik, melynek antioxidáns hatása jól ismert.
 
A húsavíki bor jótékony hatásai
A varjúbogyó és az áfonya is tartalmaz ellagsavat, fenolos vegyületet, amely a koleszterinszint csökkentése által redukálja a szívbetegségek kockázatát. A rebarbara szára fitokemikáliákban gazdag, szintén elősegítve a koleszterinszint normalizálását. A rebarbarában található anyagok csökkenthetik a vérrögképződést, ezáltal minimalizálva a stroke kockázatát. Az áfonya mérsékli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát, és javítja a rövidtávú memóriát és a koordinációt.
 
A Kvöldsól egy átalakított, egykori tejüzemben készül. Az enyhén fűszeres, gazdag bogyós ízű bor remekül illik sajtokhoz és gyümölcsös ételekhez.
 
Forrás: agroinform.hu/termeszeti.hu

Kapcsolódó cikkek

Rekordforgalom és ESG beruházási program a Nádudvarinál

2023. november 30. 17:45
Átfogó környezettudatos fejlesztési programot valósít meg az idén a Nádudvari Élelmiszer Kft., amelynek eredményeként körülbelül 300 család igényét fedező energiamennyiséget sikerül megspórolni. A fenntartható gazdálkodás jegyében további lépéseket is tesz a cég, így az ősszel meghirdetett „Kerülj egy joghurttal közelebb a természethez!” kampány, melynek eredményeként közel egy hektárnyi, azaz 5000, itthon őshonos fekete-nyárfa csemete ültetését támogatja a társaság, idén a „Magyarország Legszebb Erdejének” választott Debreceni Nagyerdőben. Az eseményre november végén került sor.  
 

Gondoltad? A gyümölcsjoghurtok 80 százaléka külföldről érkezik. Egy magyar vállalat felveszi a kesztyűt

2023. május 10. 16:26
A Nádudvari körülbelül 30 millió liter tejet dolgoz fel évente.
 
Közel 35 százalékkal 16,7 milliárd forintra növelte az árbevételét tavaly a Nádudvari Élelmiszer Kft. A cég az idén több mint 18 milliárd forintos forgalomra számít, pár éven belül pedig 20 milliárd forintot is meghaladó árbevételt tervez. A tejtermékeket, húskészítményeket és fagyasztott élelmiszereket gyártó vállalat szerint az élelmiszerárak csökkenhetnek a következő időszakban. A Nádudvari célja, hogy hosszabb távon európai szinten is versenyképes élelmiszeripari vállalattá váljon, ennek érdekében folyamatos beruházásokkal fokozza a hatékonyságot.