Nem szőlőből készül az izlandi borkülönlegesség

2024. június 26. 16:10
 
Izland egyetlen bortermelője fantasztikus receptet alkotott.
 
Izlandon is állítanak elő bort, bár nem napsütötte szőlőfürtökből, hanem a hideg körülmények között is termő bogyókból.
Nem szőlőből készül az izlandi borkülönlegesség
Húsavík – fotó: Shutterstock
 
Húsavík városa a sarkkörtől nem messze fekszik. Ómar Gunnarsson tősgyökeres húsavíki Izland egyetlen bortermelője és a világ egyetlen olyan borkészítője, aki az italt teljes mértékben organikus bogyókból: fekete varjúbogyóból, kék áfonyából, valamint rebarbarából állítja elő. A bor igen különleges erőteljes antioxidáns és öregedésgátló hatása miatt.
Nem szőlőből készül, viszont gátolja az öregedést az egyedülálló izlandi bor
Ómar márkája, a Kvöldsól (Éjféli nap) ízre olyan, mintha szőlőből készült volna, azonban még ízletesebb és egészségesebb.
 
Gunnarsson, aki eredetileg szakács, mindig is saját készítésű borra vágyott. 1991-ben kezdett kísérletezni, és 7 évvel később készült el az első receptje. Az ital 80% varjúbogyóból, 19% rebarbarából készül, a maradékot pedig vadontermő áfonya és izlandi gyógyfüvek alkotják.
Nem szőlőből készül, viszont gátolja az öregedést az izlandi bor - Krónika
A bogyók Húsavík környékén teremnek, Izland nyugati fjordjai mellett. A rebarbara a sziget kis magánkertjeiből származik. Minden alapanyag friss és organikus. Tanulmányok szerint a varjúbogyó, amely Izlandon őshonos örökzöld, magas flavonoidtartalommal rendelkezik, melynek antioxidáns hatása jól ismert.
 
A húsavíki bor jótékony hatásai
A varjúbogyó és az áfonya is tartalmaz ellagsavat, fenolos vegyületet, amely a koleszterinszint csökkentése által redukálja a szívbetegségek kockázatát. A rebarbara szára fitokemikáliákban gazdag, szintén elősegítve a koleszterinszint normalizálását. A rebarbarában található anyagok csökkenthetik a vérrögképződést, ezáltal minimalizálva a stroke kockázatát. Az áfonya mérsékli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát, és javítja a rövidtávú memóriát és a koordinációt.
 
A Kvöldsól egy átalakított, egykori tejüzemben készül. Az enyhén fűszeres, gazdag bogyós ízű bor remekül illik sajtokhoz és gyümölcsös ételekhez.
 
Forrás: agroinform.hu/termeszeti.hu

Kapcsolódó cikkek

Zöldségek: megjósolhatatlan, hogy lesz-e tavaszi árrobbanás

2023. február 23. 11:54
Május végéig nem lesz túlkínálat, mert az időjárás és a költségek világszerte átrendezték az ültetést és a szedést.
Véglegesen búcsút inthetünk az olcsó élelmiszerek időszakának. Naponta találkozhat a fogyasztó azzal, hogy az árak jelentősen megemelkedtek, s most éppen hiába kedveznek a piaci folyamatok az alapanyagárak csökkenésének, ezt nem biztos, hogy a vásárlói árak is azonnal követik - írja a novenyvedoszer.hu

Az energiaválság újra divatba hozhatja a zöldségek tejsavas erjesztését

2023. február 07. 19:43
Nagy előnye, hogy nem kell hozzá költséges gépi technológiát alkalmazni.
 
A zöldségfélék házilagos tartósításának régóta ismert és Közép-Európában széles körben elterjedt módja tejsavas erjesztés, amelyet hétköznapi kifejezéssel savanyításnak neveznek.
 
Nem kell hozzá gépi technológia
Ez a viszonylag egyszerű eljárás sós víz és néhány, kis mennyiségben adagolt tartósítószer segítségével elfogadható szinten képes konzerválni több zöldségfajt, és lehetővé teszi azok elnyújtott fogyasztását – írja a freshplaza.com hírportál.