Nem szőlőből készül az izlandi borkülönlegesség
2024. június 26. 16:10
Izland egyetlen bortermelője fantasztikus receptet alkotott.
Izlandon is állítanak elő bort, bár nem napsütötte szőlőfürtökből, hanem a hideg körülmények között is termő bogyókból.

Húsavík – fotó: Shutterstock
Húsavík városa a sarkkörtől nem messze fekszik. Ómar Gunnarsson tősgyökeres húsavíki Izland egyetlen bortermelője és a világ egyetlen olyan borkészítője, aki az italt teljes mértékben organikus bogyókból: fekete varjúbogyóból, kék áfonyából, valamint rebarbarából állítja elő. A bor igen különleges erőteljes antioxidáns és öregedésgátló hatása miatt.

Ómar márkája, a Kvöldsól (Éjféli nap) ízre olyan, mintha szőlőből készült volna, azonban még ízletesebb és egészségesebb.
Gunnarsson, aki eredetileg szakács, mindig is saját készítésű borra vágyott. 1991-ben kezdett kísérletezni, és 7 évvel később készült el az első receptje. Az ital 80% varjúbogyóból, 19% rebarbarából készül, a maradékot pedig vadontermő áfonya és izlandi gyógyfüvek alkotják.
A bogyók Húsavík környékén teremnek, Izland nyugati fjordjai mellett. A rebarbara a sziget kis magánkertjeiből származik. Minden alapanyag friss és organikus. Tanulmányok szerint a varjúbogyó, amely Izlandon őshonos örökzöld, magas flavonoidtartalommal rendelkezik, melynek antioxidáns hatása jól ismert.
A húsavíki bor jótékony hatásai
A varjúbogyó és az áfonya is tartalmaz ellagsavat, fenolos vegyületet, amely a koleszterinszint csökkentése által redukálja a szívbetegségek kockázatát. A rebarbara szára fitokemikáliákban gazdag, szintén elősegítve a koleszterinszint normalizálását. A rebarbarában található anyagok csökkenthetik a vérrögképződést, ezáltal minimalizálva a stroke kockázatát. Az áfonya mérsékli az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát, és javítja a rövidtávú memóriát és a koordinációt.
A Kvöldsól egy átalakított, egykori tejüzemben készül. Az enyhén fűszeres, gazdag bogyós ízű bor remekül illik sajtokhoz és gyümölcsös ételekhez.
Forrás: agroinform.hu/termeszeti.hu
Kapcsolódó cikkek
Úton a fenntartható élelmiszeripar felé
2023. szeptember 28. 16:59
A felére kell csökkenteni 2030-ra az egy főre jutó globális élelmiszer-pazarlást kiskereskedelmi és fogyasztói szinten, valamint csökkenteni kell az élelmiszer-veszteséget a termelési és ellátási láncok mentén, beleértve a betakarítás utáni veszteségeket is – mondta Felkai Beáta Olga szeptember 27.-én , szerdán Tapolcán, a Business Days 2023. konferencián tartott előadásán.
Mennyire megbízhatóak a boltokban darabolt sajtok?
2024. november 20. 14:07
Tejtermékrészlegeket ellenőrzött a Nébih.