Nem várt hatását fedezték fel az üvegházi zöldség- és gyümölcstermesztésnek

2024. július 22. 15:05
Egy új tanulmány kimutatta, hogy az üvegházak megfékezhetik a globális felmelegedés negatív hatásait.
Nem várt hatását fedezték fel az üvegházi zöldség- és gyümölcstermesztésnek
Egyre nagyobb ütemben épülnek világszerte az üvegházak, amelyek hatásosnak bizonyulhatnak a globális felmelegedés elleni harcban. A fényvisszaverő tetejük ugyanis hűsítő hatást fejt ki, ami fékezheti a klímaváltozás negatív hatásait.
 
Az üvegházak menthetnek meg minket?
A kutatók műholdas térképek segítségével kimutatták, hogy az üvegházak együttes területe mára akkorára nőtt, mint az USA Connecticut állama. Xuehua Fan, a pekingi Légkörfizikai Kutató Intézet szakértője elárulta, hogy ez építmények összessége már-már mérnöki műalkotásnak számítanak.
 
A becslések szerint a fényvisszaverő képességük egy négyzetméterre vetítve 20 wattal csökkentheti a felmelegedést. Ez azt jelenti, hogy a világ üvegházainak műanyag- és üvegtetői bőven elegendő napsugárzást vernek vissza, amivel csökkenteni tudják a lokális hőmérsékletet. Ennek azért van jelentősége, mert így a túlnyomó részt szilárd burkolattal fedett, több millió lakosú nagyvárosok túlmelegedését is megakadályozhatják.
 
Ezt a hatást már tesztelték a dél-spanyolországi Almería körzetének gyenge, köves talajain kialakított hatalmas zöldségtermő üvegháztengeren, ahol a szakértők mérései szerint a régió átlagos hőmérséklete 23 év alatt 0,7 fokkal csökkent.
5 hektáros üvegház a győri paradicsom otthona | Sokszínű vidék
A spanyolok a kontinens egyik legszárazabb részén hoztak létre egy 50 ezer hektáros területen elterülő virágzó veteményes kertet, ami évente nagyjából 3 millió tonna zöldség- és gyümölcs terméket állít elő. Ezeket Európa számtalan országban értékesítik - írta meg az hirmagazin.eu.
 
Kína és USA fejlődése a leggyorsabb
Világszinten az üvegházak legnagyobb fejlődése Kínában és az USA-ban tapasztalható. A két országban van a legnagyobb felületük ezeknek az építményeknek, de gyors ütemben szaporodnak Európában és Ázsiában, főleg a nagy agrártermelő országokban. Bizonyos negatív hatások ellenére az üvegházak továbbra is az élelmiszertermelés fejlesztését szolgálják, emellett ellensúlyozhatják a klímaváltozás negatív hatásait.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Tehenészeti telepet adott át a Solum Zrt. Komáromban

2023. október 05. 14:33
Új tehenészeti telepet adott át, valamint fejlesztette gépparkját és növelte silózó kapacitását a Komárom közeli Nagyherkálypusztán csaknem 3 milliárd forintos beruházással a Solum Zrt.
 
Nagy István agrárminiszter a létesítmény mai avatásán kiemelte, a kormány elkötelezett az állattenyésztés és a növénytermesztés egyensúlyának megőrzése mellett. A Vidékfejlesztési programban telephelyfejlesztésre eddig 1742 kérelemre több mint 196 milliárd forintnyi támogatást ítéltek meg.

Újabb funkciókkal bővült az Elektronikus Gazdálkodási Napló (eGN) használata

2023. július 11. 14:07
A gazdálkodók adminisztratív kötelezettségeinek egyszerűsítése érdekében 2023. év elején elindult az elektronikus Gazdálkodási napló (eGN). A Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal (Nébih) ebbe az új közigazgatási szolgáltatásba integrálja a jelenleg különálló e-permetezési napló, Gazdálkodási napló és nitrát adatlap rendszerekben található adatokat.