Német szeméthegyek gyűlnek Lengyelországban

2019. szeptember 02. 14:44
Egy lerakóhelyen keletkezett óriási tűz után a lengyel ügyészség 36 német céget gyanúsít illegális hulladékexporttal.

A héten a Lódz-környéki Zgierzben 50.000 tonnányi hulladék gyulladt fel egy lerakodóhelyen, főként műanyagok. A tűz napokig méter magasan lángolt, a fekete füstfelhő több kilométerre terjedt ki. A német ARD közszolgálati adó jelentése szerint a szemét egy része Németországból származott és az államügyészség arra gyanakszik, hogy illegálisan került oda. A vizsgálat, amelybe a német ügyészséget is bevonták, 36 német céget, hulladék-feldolgozókat és szállítmányozókat érint.

Kép:PP archív

Kép:PP archív

Amint az ARD megállapítja, éppen Németország, amely a hulladékok újrahasznosításában világelső, azokbból rengeteget exportál. Az egyik legnagyobb átvevő Lengyelország: míg 2015-ben még csak 54.000 tonna került oda Németországból, a lengyel Környezetvédelmi Hivatzal tavaly már 250.000 tonnát regisztrált.

A kivitel remek üzlet a német cégek számára. Míg Németországban egy tonna hulladék elégetése akár 200 euróba is kerülhet, e mennyiség elhelyezése a lengyel lerakóhelyeken csak 75-80 euróba kerül. Az ilyen lengyelországi lerakókon feltűnően sok tűz keletkezik: tavaly már 117 volt. Gyakran gyújtogatás áll mögötte: a tulajdonosok, akiknek újrahasznosítani kellene az importot, azt inkább meggyújtják, hogy így szabaduljanak meg attól. A határellenőrzéseknél gyakran tapasztalják, hogy a behozott műanyagok közé mindenféle egyéb hulladék-anyagokat is kevernek.

Szakértők már régen követelik, hogy ellenőrizzék szigorúbban a hulladék-kivitelt és büntessék keményen az illegálisan szállítmányozókat. A Greenpeace álláspontja: amíg a műanyagot oda viszik, ahol a legolcsóbban lehet elhelyezni, addig meg kellene tiltani annak kivitelét. A német Szövetségi Környezetvédelmi Minisztérium azonban nem lát szükségesnek intézkedést. A közszolgálati adó megkeresésére csak azt a választ adta, hogy „elítéljük a hulladéklerakás minden illegális formáját.”

piacesprofit.hu

Kapcsolódó cikkek

Még messze van a szálláshelyek forgalma a járvány előtti szinttől

2022. január 11. 12:28
Négyszeresére nőtt a vendégéjszakák száma novemberben.

Ezzel a módszerrel sokáig friss marad a levágott zöldfűszer: nem kell mindig újat venned!

2020. május 29. 06:40
A legtöbben csak beszaladunk a boltba és lekapunk néhány szárított fűszernövényes tasakot a polcokról. Pedig nem is hinnénk, mennyire könnyű megtermeszteni a leghétköznapibb fajtákat. Sőt, a tárolásuk is pofon egyszerű, nem igényel különleges eljárást. Éppen ezért összeszedtünk néhány trükköt, melyek segítenek a friss növényeket több napig is eltárolni. Ezek után már te sem vágysz majd a bolti, csomagolt változatokra.