Nemzeti identitásunk és kultúránk része a pálinka
2024. április 08. 14:09
A pálinka a magyarság egyik védjegye, amely évszázadok óta igaz nemzeti kincs, összeköt bennünket a történelem viharaiban is és egyesíti a nemzetünket - közölte Nagy István agrárminiszter köszöntőjében, szombaton, Sormáson, a 6. Pannónia Párlatverseny Díjkiosztó Gáláján.
A tárcavezető azt mondta, a pálinka készítése nemzedékről nemzedékre öröklődő tudás és hagyomány, amelyet a mai napig művelnek a magyar emberek az egykori történelmi Magyarország minden szegletében. Így lett a kultúránk része és így illeszkedik a hagyományainkhoz. A magyar kormány részéről pedig a pálinka, annak főzője és annak a mestersége különleges elbírálásban kell részesüljön.

Nagy István hangsúlyozta, fantasztikus dolog az, hogy mennyi küzdelem, mennyi harc után végre szabadon főzhető, szabadon fogyasztható a pálinka. A rendszerváltoztatás óta a gyártók, a főzdék, a kereskedők és az idegenforgalmi szakemberek sokat tettek a hagyományos magyar pálinkakultúra felélesztéséért, amelyhez a jogi háttér is megszületett. 2002-től csak a hazai gyümölcsből 100 százalékban gyümölcspárlatot tartalmazó ital viselheti a pálinka nevet, és az Európai Unió is elfogadta a pálinka név kizárólagos magyarországi használatát. Majd a 2008-as pálinkatörvény és a 2010-ben bevezetett szabad pálinkafőzés nagyban hozzájárult a sikerekhez – emlékeztetett a miniszter.

A tárcavezető kiemelte, így nemzeti italunk presztízse ismét az őt megillető helyre kerülhetett, ma már újra a világ élvonalába tartoznak a magyar párlatok. Mindehhez pedig nem csupán elhivatottságra és tudásra volt szükség, hanem innovációra és a hagyományok megfelelő arányú ötvözésére. A hagyományaink tartanak meg minket és az innováció visz előre bennünket. Ebben rejlik a recept és a jó párlatok titka – fejtette ki a miniszter.
forrás: AM Sajtóiroda
Kapcsolódó cikkek
7 idénymunkást helyettesít ez a betakarítógép
2023. február 21. 10:20
Így néz ki a brokkolibetakarítás automatizálása a nagyobb hozzáadott minőségért.
Nemcsak a teljes mértékű robotizálást, de a már ismert és meglévő gépek továbbfejlesztését, magas fokú automatizálását is jelentősen előremozdítja az agrárterületet jellemző élő munkaerő hiánya.
A brokkolibetakarítás is igen fárasztó munka, a napszámosok sem dolgoztak és dolgoznak egyforma gondossággal, minőségben, így gyakori terménytől függetlenül a kisebb-nagyobb sérülés, vagyis arányaiban romlik a minőség – közvetve az eltarthatóság is –, ami jellemzően alacsonyabb piaci árat eredményez. A másik kiemelt szempont a termény tápanyagtartalmának megőrzése a fogyasztóig (from farm to fork). Ezért a szakemberek korunk csúcstechnikás megoldásaihoz folyamodnak.
Mi az a baltacim? Hát a görögszéna? És mire használhatók?
2024. február 21. 16:20
Hosszú a parlagon tartáshoz alkalmazható növényfajok listája, melyen van néhány, ami biztosan nem mindenkinek ismerős.

