Nincsen tavasz Egri Csillag Hét nélkül

2023. március 06. 14:52
Tavaly indult el a tematikus Egri Csillag Hét, és idén március 9. és 16. között újra a figyelem középpontjába kerül az Egri bikavér fehérboros párja. Országszerte éttermek, borbárok, borkereskedések és maguk az egri pincészetek szerveznek programokat, ajánlanak tavaszi fogások mellé Egri csillagot, valamint állítanak össze egyedi borcsomagokat.
Az Egri csillagot a tavasz borának nevezik frissessége, üde gyümölcsös aromái miatt, és a házasítás folytán összetett illat- és ízvilágában gyakran érezhetőek az évszak szimbólumának számító virágos jegyek. Emellett a bortípus legismertebbnek számító classicus tételeinek új évjáratai ebben az időszakban debütálnak.
Nincsen tavasz Egri Csillag Hét nélkül
Pont ezért, a telet elbúcsúztatva és az új évszakot köszöntve újra arra hívják az egri borászok a borkedvelőket, hogy akár bontsanak ki egy palackot otthon, menjenek el kóstolni egy borbárba, vagy kérjenek csillagot a programhoz csatlakozó éttermek egyikében.
 
Az Egri csillagot, akár a többi eredetvédett egri bort, három kategóriában – classicus, superior és grand superior – készíthetik a borászatok. Amíg a classicus borok a frissességről, a könnyedségről és a gyümölcsösségről szólnak, addig a superior tételek már magasabb beltartalommal rendelkeznek és hosszabban érlelik őket, a grand superior tételek pedig kizárólag a legmagasabb kategóriájú, dűlőszelektált borok lehetnek, ebben az esetben a házasítás összes alapbora egyetlen dűlőről származik.
 
A legismertebbnek kétségkívül a classicus borok számítanak; ha közülük választasz az Egri Csillag Héten, érdemes megkóstolni a friss, 2022-es évjáratot.
A bor mellé tálalhatunk olyan hagyományos borkorcsolyákat mint a gomolya, a pogácsa, vagy olyan moderneket, mint a zöldségchipsek vagy a pesztós stangli. Érdemes azonban megkóstolni igazi tavaszi fogások mellé is, amilyenek a primőr zöldségek, egy könnyed hal- vagy szárnyasétel vagy épp egy friss zamatokkal teli saláta.
 
Az Egri Csillag Hét keretében megrendezésre kerülő programokról tájékozódni az Egri borvidék honlapján lehet.
 
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

A tatai Platán Gourmet nyerte el az Év étterme díjat

2023. május 24. 14:07
A tatai Platán Gourmet nyerte el a magyar gasztronómia egyik legrangosabb elismeréseként számon tartott Audi - Dining Guide Év étterme díjat a Budapesten megrendezett díjátadón.
 
Pesti István séf az elmúlt években bizonyította: nem feltétlenül kell ahhoz jelentős turistadesztináció, hogy egy gourmet felfogású étterem megtalálja a közönségét. A Platán formáció 2021-ben megnyílt egysége, a Platán Gourmet konyhája nagyon egyedi elképzeléseken alapuló gondolkodásmódot képvisel.

Újabb két szálloda Az Év Hotele döntőjében

2022. november 16. 11:21
Az Év Hotele közönségszavazásban az alföldi és a balatononi régió után Északkelet-Magyarországon is győztest hirdettek.
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szakmai támogatásával, illetve az Interakció Produkció által szervezett televíziós hotelverseny három régiójából összesen már hat szálloda jutott be a döntőbe.