Okoserdő-fejlesztés Magyarországon

2021. december 02. 11:25
Együttműködési megállapodást kötött a Soproni Egyetem és az Albacomp az első hazai okoserdőhöz kapcsolódó szenzorok, valamint az adatokat feldolgozó rendszer kifejlesztésére, amely alkalmas az erdők állapotának előrejelzésére, folyamatos megfigyelésére, amely nemcsak a hatékony és a fenntarthatóságot támogató beavatkozások tervezését és végrehajtását segíti elő, hanem új, megbízható és a piacon is értékesíthető műszeregyüttes is születik.
Okoserdő-fejlesztés Magyarországon

Soproni Egyetem által létrehozott „Okoserdő” technológia a digitalizáció eszközeivel támogatja az erdők felkészítését a klímaváltozásra: az intelligens szenzorok rendszerére épülő okoserdő nem csak az erdei ökoszisztéma megfigyelését és megértését teszi a mainál jóval pontosabban lehetővé, hanem a hatékony és a fenntarthatóságot támogató beavatkozások tervezését és végrehajtását is.

Okos-szenzor az okoserdőben

Az Albacomp RI Rendszerintegrációs Kft.-vel kötött stratégiai megállapodásnak köszönhetően olyan hálózati lefedettség és eszközpark válik elérhetővé, amellyel a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. területén lévő leárnyékolt, eldugottabb völgyszakaszokból is biztonságosan érkezhet információ. Az együttműködés keretében az Albacomp a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karával együttműködve, az egyetem szakmai követelményrendszere alapján okosszenzorokat fejleszt és gyárt erdők monitorozásához, a Tanulmányi Erdőgazdaság által biztosított erdőterületen gyűjtött adatokból épített adatbázist pedig a Soproni Egyetem rendelkezésére bocsátja elemzésre, kiértékelésre.

A  fenntarthatóság oktatásának és kutatásának koncepciójába illeszkedő  okoserdő-projekt XXI. századi eszköz a klímaváltozás hatásai elleni védekezésben, azok az információk és módszertan, amelyek a következő időszakban megszületnek, hosszú távú hatással lehetnek az erdei ökoszisztéma egyensúlyának fenntartásában – mondta az együttműködési megállapodás aláírása alkalmából Prof. Dr. Fábián Attila, a Soproni Egyetem rektora.

Minárovits Márton, Fábián Attila és Sándor Gyula aláírják az együttműködési megállapodást. (Fotó: Mőcsényi Miklós, FATÁJ)

A  Planet Fenntarthatósági Expon megkötött együttműködési megállapodást az egyetem nevében Prof. dr Fábián Attila rektor, az Albacomp RI Kft. részéről Minárovits Márton ügyvezető, valamint a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. képvisletében Dr. Sándor Gyula vezérigazgató írta alá.

Forrás: Soproni Egyetem / www.fataj.hu

Kapcsolódó cikkek

A faiskolai tevékenység volt a meghatározó a dísznövénytermesztésben

2019. július 11. 08:20
A NAIK AKI az adatszolgáltatók közlése alapján összegezte a 2018-as dísznövénytermesztési eredményeket. Ebből kiderül, hogy dísznövénytermesztésre használt összes terület 91,5 százalékán faiskolai tevékenységet folytattak.

Idén is nagy siker volt a „Szedd Magad” levendulaakció Tihanyban

2020. július 06. 09:36
Hatalmas érdeklődés mellett zajlott a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság „Szedd Magad” levendulaakciója Tihanyban. A 3 héten át tartó program idén is sok látogatót vonzott: több mint húszezren éltek a levendulaszedés lehetőségével.