Október közepén indul az agrártámogatások előlegfizetése

2023. szeptember 27. 15:02
Az agrártámogatások uniós feltételeinek változása és a piaci nehézségek közepette felértékelődik minden pénzügyi segítség, így az előlegfizetés feltételeinek megteremtése után október 16-án idén is megkezdődik a közvetlen támogatások, valamint egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegeinek kifizetése – jelentette be Nagy István agrárminiszter.
Október közepén indul az agrártámogatások előlegfizetése
A tárcavezető kifejtette, a Közös Agrárpolitika uniós reformja számos változást hozott az idei évben, az új előírásoknak történő megfelelés a gazdálkodók részéről alkalmazkodást és adminisztrációs feladatokat jelentett. Az érintettek idén tavasszal nyújthatták be első alkalommal az új rendszerben, az új szabályok alapján meghirdetett támogatási jogcímekre vonatkozó igényeiket. A számos változásra való tekintettel elismerés és köszönet illeti a gazdákat, az őket segítő kamarai falugazdászokat, a szaktanácsadókat és a folyamatban közreműködőket – hangsúlyozta Nagy István.
 
Az agrárkormányzat tisztában van az előlegfizetés magyar agrárium finanszírozási gyakorlatában kialakult jelentőségére, hiszen hosszú évek óta segíti az őszi munkák elvégzését. Az idei esztendőben különösen fontos minden olyan eszköz, ami a piaci problémák, magas költségszintek miatti likviditási problémák enyhítéséhez hozzájárulhat. Az előleg- és  részfizetésekhez szükséges pénzügyi források rendelkezésre állnak – közölte a miniszter.
 
Nagy István tájékoztatása szerint az előlegfizetésben az alaptámogatás mellett a kis- és közepes gazdaságok célzott támogatását biztosító új támogatási formán, az újraelosztó támogatáson is megindulnak az utalások. Az érintettek a következő jogcímeken számíthatnak előlegfizetésre: alaptámogatás, újraelosztó támogatás, termeléshez kötött támogatások (tejhasznú tehén, hízott bika, anyajuh, intenzív gyümölcs, extenzív gyümölcs), valamint az agrár-környezetgazdálkodási és ökológiai gazdálkodást érintő vidékfejlesztési támogatások.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Újra megjelent az emberre is veszélyes állatbetegség

2023. március 14. 11:09
Az állat húsának fogyasztása az embernél Creutzfeldt–Jakob-szindrómát idézhet elő.
 
Hétfőn közölte a Svájci Szövetségi Élelmiszerbiztonsági és Állatorvosi Hivatal, hogy szivacsos agysorvadásban (BSE), azaz kergemarhakórban szenvedő szarvasmarhát találtak Svájcban – írja a hiradó.hu
 
Svájcban évek óta ez az első új BSE-megbetegedés
Graubünden kantonban egy vágás előtti rutinvizsgálaton akadt fenn a 12 éves beteg szarvasmarha, aminek a tetemét a közlemény szerint elégették, "így nem jelenthet már veszélyt sem állatokra, sem emberekre".

Nézzük inkább a jövőt

2023. június 14. 11:07
Május közepén idén is megtartották a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács éves szakmai rendezvényét, amelyen ezúttal a szervezet harmincéves jubileumáról is megemlékeztek. A hazai gyógynövényágazatban látszik néhány biztató jel, de az évtizedekkel korábbi helyének eléréséért még sokat kell tenni.