Óriási monstrum hajózik a Dunán Paks felé

2024. július 23. 16:10
A Duna romániai szakaszán halad Magyarország felé egy hatalmas berendezés. A célállomás Paks, a 732 tonnás monstrumra a Paks II. Atomerőmű építéséhez van szükség. A Világgazdaság úgy tudja, hogy pénteken (2024.07.26.) érkezik meg a küldemény.
Óriási monstrum hajózik a Dunán Paks felé

Pénteken fut be Paksra a monstrummal a hajó/Fotó: Rostatom

Úton van Paksra az az első, hosszú gyártási idejű nagyberendezés, amely Oroszországban a Paks II. Atomerőmű számára készült. A zónaolvadék-csapda most a Duna romániai szakaszán hajózik – hívta fel a figyelmet a mérföldkőnek számító eseményre Facebook-bejegyzésében Hárfás Zsolt mérnök, atomipari szakértő. Lapunk értesülése szerint pénteken fut be a hajó a Duna-parti város kikötőjébe.

Mint írja, a csúcstechnológiás berendezés
  • össztömege 732,7 tonna,
  • teljes magassága 15,24 méter,
  • a legnagyobb átmérője 11 méter.
A fukusimai atomerőmű-balesetet követő legszigorúbb nemzetközi biztonsági követelményeknek is megfelelő új atomerőművi blokk képes kezelni a nagyon kis valószínűségű, zónaolvadással fenyegető hipotetikus baleseti helyzeteket is. A típusnál alkalmazott zónaolvadék-csapda a reaktortartály alatt helyezkedik el. Alapvető feladata az, hogy egy súlyos, tervezési alapon túli baleset esetén is leállítsa a láncreakciót a zónaolvadékban. Emellett gondoskodik arról is, hogy az olvadék a konténmenten belül maradjon.
 
Speciális ötvözetből készült a Paksra szánt berendezés
A zónaolvadék-csapdában egy tartályban alumínium-oxid és vasoxid tartalmú olvadótöltet van, amely a zónaolvadékkal elkeveredve csökkenti az olvadék fajlagos hőjét. A töltetbe gadolíniumot is adagolnak, amelynek neutronelnyelő tulajdonsága megakadályozza a nukleáris láncreakció kialakulását az olvadékban. 
 
A szerkezet képes a megolvadt zóna biztonságos hűtésére – magyarázza Hárfás Zsolt –, és ezzel megakadályozza a gőzrobbanás kialakulásának veszélyét. 
 
Ez a berendezés teljesen egyedivé teszi az orosz technológiát.
 
 Az oroszországi és a külföldi, újonnan épülő atomerőművi blokkokba már eleve beépítik ezt a szerkezetet.
 
 
forrás: vg.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Január elsejétől újabb 15 százalékkal nőttek a nyugdíjak

2023. január 03. 13:05
Az új év újabb nyugdíjemelést hozott. Január elsejétől újabb 15 százalékkal nőttek a nyugdíjak – közölte Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő Magyarország kormányának hivatalos közösségi oldalára feltöltött bejegyzésében.

Évente 50 milliót költünk arra, hogy megismerjük ezeknek az állatoknak a génállományát

2023. április 04. 13:56
Nagy István: kiemelt állami feladat az őshonos fajták génállományának megőrzése.
 
Kiemelt állami feladat az őshonos növény- és állatfajták génállományának megőrzése, a genetikai erőforrások fenntartása – mondta hétfőn Budapesten, a magyar kutyafajták genetikai vizsgálatának eredményeit bemutató sajtótájékoztatón az agrárminiszter.