Örökre eltűnhet a Nagy-Korallzátony Ausztráliában

2023. augusztus 04. 13:52
Visszafordíthatatlanok lehetnek a klímaváltozás a Nagy-Korallzátonyra gyakorolt hatásai az elkövetkező évtizedekben - derült ki egy, az ausztrál kormány által kiadott jelentésből csütörtökön.
 
Az Ausztrál Tudományos Akadémia (AAS) által közzétett jelentés különböző emissziós lehetőségek alapján vizsgálta a zátony lehetséges kilátásait, írja az Origo.
 
Örökre eltűnhet a Nagy-Korallzátony Ausztráliában
A JELENTÉS SZERINT 2050-RE A VILÁG LEGNAGYOBB KORALLZÁTONYÁNAK KÁROSODÁSA HELYREHOZHATATLANNÁ VÁLHAT, FÜGGETLENÜL ATTÓL, HOGY A GLOBÁLIS SZÉNDIOXID-KIBOCSÁTÁS STABILIZÁLÓDIK-E.
 
 
A jelentés a szövetségi éghajlatváltozási, energiaügyi, környezeti és vízügyi minisztérium kérésére készült, amely megbízta az AAS-t, hogy szervezzen meg három szakértői kerekasztal-beszélgetést a zátonyra gyakorolt éghajlati hatásokról, a közbelépések lehetőségeiről, valamint a zátony jövőjéről. A jelentéshez több mint 80 vezető szakértő járult hozzá.  A jelentés arra is rámutat, hogy 
 
KÖZÉPTÁVON VAN LEHETŐSÉG A ZÁTONY ÁLLAPOTROMLÁSÁNAK LASSÍTÁSÁRA,
 
ehhez azonban Ausztráliának azonnali lépéseket kell tennie. A jelentés számos ajánlást tesz annak érdekében, hogy a zátony helyzetén javítsanak, beleértve a jelenlegi rendszer átfogó felülvizsgálatát, az őslakosok földgazdálkodással kapcsolatos ismereteinek további hasznosítását, valamint a zátonyról gyűjtött ökológiai adatok szabványosítását és központosítását.
 
forrás: agrotrend.hu / Origo

Kapcsolódó cikkek

Új sípálya várja a síelőket a magyar-román határ mellett

2024. január 26. 15:27
Sípálya nyílt vasárnap, jan.21.-én az északnyugat romániai Szatmár megyében, a határ közelében lévő Lunaforráson. A pálya leginkább a közepes nehézségű lejtőket kedvelő, középhaladó és haladó síelőket várja.

A tatai Platán Gourmet nyerte el az Év étterme díjat

2023. május 24. 14:07
A tatai Platán Gourmet nyerte el a magyar gasztronómia egyik legrangosabb elismeréseként számon tartott Audi - Dining Guide Év étterme díjat a Budapesten megrendezett díjátadón.
 
Pesti István séf az elmúlt években bizonyította: nem feltétlenül kell ahhoz jelentős turistadesztináció, hogy egy gourmet felfogású étterem megtalálja a közönségét. A Platán formáció 2021-ben megnyílt egysége, a Platán Gourmet konyhája nagyon egyedi elképzeléseken alapuló gondolkodásmódot képvisel.