Országos Vízügyi Főigazgatóság: újabb dunai árhullám érkezik

2024. június 03. 11:58
A vízügy vízjelző szolgálatának szakemberei naponta több modellfuttatással figyelik a változásokat.
 
Újabb dunai árhullám érkezik, a szombati (június 1.) modellek szerint a Duna szigetközi szakaszán, Nagybajcson másodfok felett, akár a harmadfokot megközelítően tetőzik majd a folyó a jövő hét második felében – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-vel szombaton.
Országos Vízügyi Főigazgatóság: újabb dunai árhullám érkezik
48 órán belül eldől, hogy szükség lesz-e a vízügy szakembereinek átcsoportosítására a Tiszáról a Dunához – fotó: pixabay.com
 
Azt írták: a Duna felső vízgyűjtőjén a vártnál jóval nagyobb mennyiségű csapadék hullott pénteken, az elmúlt három napban pedig területi átlagban 70-80 milliméter csapadék esett. A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő három napban még további számottevő, 46-60 milliméter csapadék várható a Duna felső vízgyűjtőjén. Emellett rendkívül sok eső esett az Inn, a Traun és Enns vízgyűjtőin is.
Erős esőzések Németországban
Hozzátették: a német, osztrák és szlovák dunai előrejelzésekben még mindig nagy a bizonytalanság a tetőzéssel kapcsolatban, mivel a vízgyűjtőkön még mindig esik az eső, de a vízügy szakemberei folyamatosan figyelik az aktuális előrejelzéseket.
 
A szombati modellek szerint a Duna szigetközi szakaszán, Nagybajcson másodfok felett, akár a harmadfokot megközelítően tetőzik majd a folyó a jövő hét második felében, Budapesten a jövő hét végén várható a tetőzés, valószínűleg elsőfok alatt, de azt megközelítő vízállással – írták.
Újabb dunai árhullám érkezik
Megjegyezték: a vízügy vízjelző szolgálatának szakemberei naponta több modellfuttatással figyelik a változásokat. Hozzátették: amennyiben a szombati előrejelzés beválik, várhatóan a jövő hét elején megkezdődhet az Országos Műszaki Irányító Törzs munkája és eldől, hogy a vízügy szakembereinek hol lesz szükségük műszaki segítségre.
 
Az OVF megjegyezte: 48 órán belül eldől, hogy szükség lesz-e a vízügy szakembereinek átcsoportosítására a Tiszáról a Dunához, de megkezdték a szervezési munkákat egy esetleges átvezénylésre.
 
Az OVF közölte azt is: több kisebb folyón is jelentős vízszintemelkedés várható, árhullámok vonulnak le a következő napokban a Rábán, a Dráván és a Tarnán is. Hozzátették: a jelentős helyi csapadék és az ezzel összefüggő bizonytalanság miatt a helyzet gyorsan változhat.
A vízügyes szakemberek – ahol szükséges – már most fokozott figyelőszolgálatot látnak el - írták.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagy István: fontos megismertetni a gyermekekkel a tej minden élettani hatását

2023. november 10. 15:19
Fontos megismertetni a felnövekvő generációval a tej minden élettani hatását – mondta Nagy István agrárminiszter pénteken (nov.10.)  a Tej Terméktanács tejtermékeket népszerűsítő iskolai edukációs programján a Győri Szakképzési Centrum Bolyai János Általános Iskolában, Mosonmagyaróváron.
 

Súlyos bírság jár annak, aki megszegi a vízkorlátozást

2023. július 20. 12:51
Már több mint húsz településen vezettek be vízkorlátozást.
 
A teljes vízhiány elkerülése érdekében Érden, Diósdon, Tárnokon, Sóskúton, Törökbálinton és Pusztazámoron részleges locsolási tilalmat rendeltek el.