Ősi örökségünk a vadászat – Országos Vadásznap

2023. augusztus 28. 13:00
A vadásznapra kilátogatók számos programon vehettek részt, mint vadászkutya-, solymász- és vadászkürt-bemutató és -hangverseny, szarvasbőgő- és csalsípbemutató, terepjáró-tesztvezetés és természetesen az elmaradhatatlan vadfőzőverseny.
Ősi örökségünk a vadászat – Országos Vadásznap
A vadásznap megáldását követően Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke köszöntőjében részletezte a nemrégiben megjelent vadászatitörvény-módosítást, amiről korábban itt írtunk.
KEMMA - Kapitális kürtöt is megszólaltattak az Országos Vadásznapon  Tatabányán +videó, fotók
A törvénymódosításon kívül egyéb változásokról is beszélt, mint például az első agancsú trófeás vad esetében eltörölték a trófeabírálati díjat, míg a mínusz pontos agancsú vad elejtése esetében semmi esetre sem lehet éremről beszélni a továbbiakban, bármekkora is a trófeasúly.
 
Ezen felül a külföldieknek járó vadászati engedély országos szintűre lett kiterjesztve, nem kell, ahogy korábban, vármegyénként kiváltani az engedélyt. Továbbá egy fegyvertartási engedéllyel rendelkező személy legfeljebb 20 darab fegyvert tarthat úgy, hogy nem szükséges speciális fegyvertárolási helyiséget létrehoznia fegyvereinek (megváltozott a limit), valamint a vadászfegyverek műszaki vizsgája sem kötelező öröklésnél, ajándékozásnál, csakis eladás előtt.
Nagy István agrárminiszter elmondta, fejlett civilizációjában különösen fontos megőrizni a természeti tőkénket, azaz a biodiverzitást. A biodiverzitás megőrzése azonban nem csak a veszélyeztetett fajok védelmét jelenti, hanem a magas állománylétszámú vadfajokkal történő gazdálkodást is.
Lehet, hogy egy kép erről: 6 ember és , szöveg, amely így szól: „ORSZÁGOS VADÁSZNAP 2023. TATABÁNY CÁKÁNYOSPUSZTA”
„Az egészséges, jó genetikai értékekkel rendelkező vadállomány fenntartásában pedig a vadászat kulcsfontosságú” – tette hozzá.
A tárcavezető emlékeztetett, köszönet illeti a magyar vadásztársadalmat, amiért sikerült idejében megállítani az afrikai sertéspestist. „Ugyanis a legfontosabb célunk, hogy a magyarországi házisertés-állományt továbbra is megvédjük ettől a betegségtől, a vaddisznóállományban pedig megállítsuk, illetve lelassítsuk az ASP vírusának terjedését” – összegezte.
Hozzátette, Horvátország ASP tekintetében elesett, ezért kiemelt jelentőségű, hogy a szomszédos országból ember által nem hurcoljuk át hazánkba a vírust, ezzel megvédve a Dunántúl túlnyomó részének mentességét.
Lehet, hogy egy kép erről: 4 ember
A vadásznapra kilátogatók számos programon vehettek részt, mint vadászkutya-, solymász- és vadászkürt-bemutató és -hangverseny, szarvasbőgő- és csalsípbemutató, terepjáró-tesztvezetés és természetesen az elmaradhatatlan vadfőzőverseny. 
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu
 

Kapcsolódó cikkek

AGROmashEXPO 2023: Beszélgetés Kalmár Tiborral a Väderstad Magyarország Kft. igazgatójával (videó)

2023. január 27. 18:55
Kalmár Tiborral a Väderstad Magyarország Kft igazgatójával, valamint Kovács Gábor területi képviselővel beszélgetett Mátrai Zoltán az Agrotrend Csoport ügyvezető igazgatója, az AGROmashEXPO-n.

Már nem kell zártan tartani a baromfit

2024. június 24. 13:46
Április vége óta nem mutattak ki újabb madárinfluenza-fertőzést.