Összességében pozitív tapasztalatokkal zárult a strandbüfék ellenőrzése

2023. július 12. 14:01
Pozitív eredményekkel zárultak az idei évben kibővített nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés során elvégzett strandbüfé-ellenőrzések. A közel két hónapig tartó ellenőrzés-sorozat első két hetében zajlottak a strandbüfé-ellenőrzések, melyek során országosan 241 létesítményt vizsgáltak meg a szakemberek. Ezek nagy része a jogszabályoknak megfelelően üzemel, az ellenőrök ugyanakkor hiányosságokat is találtak, jellemzően a higiénia területén– összegezte a tapasztalatokat dr. Felkai Beáta Olga, élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkár.
Összességében pozitív tapasztalatokkal zárult a strandbüfék ellenőrzése
A megújult, még komplexebb nyári ellenőrzések során a szakemberek kiemelten koncentrálnak – az évszakból adódóan – nagy népszerűségnek örvendő strandbüfékre is, melyek kontrolljára már az ellenőrzési időszak első két hetében sor került, ami persze nem jelenti azt, hogy a terület a továbbiakban felügyelet nélkül marad.
Összességében pozitív tapasztalatokkal zárult a strandbüfék ellenőrzése
A strandbüfék ellenőrzésének fókuszában az éttermek higiéniai állapotának megfelelősége, az alapanyagok nyomonkövethetősége és kezelése állt. Továbbá kiemelt figyelmet kaptak a hűtést igénylő alapanyagok és a megfelelő hűtési kapacitás is. Az ellenőrök figyelemmel kísérték a vonatkozó szabályozás szerinti, az élelmiszerbiztonságot garantáló és a keresztszennyeződést kizáró szakosított tárolást, valamint az elkülönített alapanyag-feldolgozás feltételei mellett a dolgozók egészségügyi alkalmassági vizsgálatát is.
 
A strandbüfékben forgalmazott büfétermékekből és fagylaltokból mintákat vettek mikrobiológiai és analitikai laboratóriumi vizsgálatok céljából. Az ellenőrzések során az úgynevezett helyettesítő termékek (imitátumok) használatát és a fogyasztók megfelelő tájékoztatását is fokozottan figyelték.
Pozitív tapasztalatokkal zárult a strandbüfék ellenőrzése - Trade magazin
Helyettes államtitkár asszony kifejtette, hogy hibaként általános higiénés hiányosságokat állapítottak meg a szakemberek. Hibának bizonyult a higiénés kézmosáshoz szükséges kellékek hiánya, illetve a helytelen mosogatási technológia is.
 
Emellett a dolgozók nem minden esetben rendelkeztek érvényes egészségügyi dokumentumokkal. A diák-munkavállalók kapcsán pedig jellemző hiányosság volt az elmaradt higiéniai oktatás.
 
A strandbüfék kis méretéből adódó hibás eljárás: az alapanyagok, a félkész és késztermékek együttes tárolása is számos esetben problémaként merült fel. Több létesítményben a hűtőterek hőmérsékletét egyáltalán nem ellenőrizték, vagy nem a valóságnak megfelelően dokumentálták.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

A csökkenő forgalom ellenére is nőttek az árak a nyaralók piacán

2023. július 06. 13:51
Megtört az elmúlt évekre jellemző nyaralópiaci lendület az idén: az év első öt hónapjában a forgalom 40 százalékkal szerényebb volumenű volt az előző év azonos időszakához képest - közölte az Otthon Centrum (OC).
 
Egyrészt jelentősen csökkent a befektetői célú vásárlás, másrészt egyértelműen kiderült, hogy a többség nem kíván bajlódni a hosszú és költséges felújítással, ugyanakkor jó állapotú, felújításra nem szoruló nyaralót továbbra sem lehet olcsón vásárolni – mondta el a közleményben Soóki-Tóth Gábor, az OC elemzési vezetője.

Megnyílt a mézeskalács-kiállítás Vácrátóton

2022. december 07. 13:03
Idén is látogatható Vácrátóton az ország egyik legrégebbi mézeskalács kiállítása, amelyet a plébánián lehet megtekinteni.
A hagyományos mézeskalács-kiállításnak minden évben más különlegessége van, idén a Nemzeti Botanikus Kertben található Vigyázó-kastély egykori és mai épületét formázták meg a süteményből. A gyerekeknek a Mancs őrjárat szereplőivel kedveskednek.