Óvatosabbak a fejlesztésekkel a nagyvállalatok a negyedik hullám küszöbén

2021. augusztus 31. 08:08
Az előző negyedévhez képest harmadával visszaesett azoknak a hazai nagyvállalatoknak a száma, amelyek a következő egy évben gondolkodnak valamilyen nagyobb szabású fejlesztésben, beruházásban.
Óvatosabbak a fejlesztésekkel a nagyvállalatok a negyedik hullám küszöbén

A hazai cégek 44 százaléka számol fejlesztésekkel a K&H legfrissebb nagyvállalati növekedési index kutatása szerint, amely kétszáz hazai, legfeljebb kétmilliárd forint éves árbevételt produkáló, nem állami társaság aktuális helyzetét és egyéves várakozásait méri fel. Ez az érték azonban még mindig magasabb, mint az egy évvel ezelőtti mélypont, amikor háromból egy vállalat (32 százalék) gondolkodott beruházásban. Amellett, hogy új fejlesztéssel kevesebben számolnak, ebben a negyedévben is többen vannak, akik az összes beruházásuk értékének növekedését várják (19 százalék), mint akik a csökkenését (12 százalék).

– A számokból egyértelműen látszik, hogy a vállalatok tanultak az utóbbi másfél évtized két válságából, és komolyan veszik a koronavírus jelentette bizonytalanságot – értékelte az eredményeket Patrick Van Overloop, a K&H üzleti ügyfelek divízió vezetője. Hozzátéve, hogy az óvatosság a negyedik hullám küszöbén indokolt lehet. Nem szabad ugyanakkor elfeledkezni arról, milyen fontos fejleszteni ebben az időszakban is, hogy a cég tartsa a lépést a versenytársaival. Ha egy vállalat ugyanis a folyamatai fejlesztésére vagy innovációra költ, ezek stagnáló vagy akár csökkenő kereslet mellett is kifizetődők lehetnek a hatékonyság és versenyképesség növekedése miatt – emelte ki a szakértő.

Amely cégek végül mégis a fejlesztések mellett törnek lándzsát, összességében az évek óta jellemző területeken hajtanak végre beruházásokat. Vagyis az idei negyedévben is a technológiai fejlesztésben gondolkodók aránya a legmagasabb (29 százalék), a legkevesebben pedig az értékesítés fejlesztésébe terveznek fektetni (hét százalék). Nem mellékesen, nemzetközi viszonylatban is hasonló tendencia tapasztalható már a járvány első hulláma óta: a vállalatok erősebben koncentrálnak az alaptevékenységükre, és kevésbé nyitnak új irányokba. 

Keresletcsökkenés miatt a legnagyobb visszaesés a kapacitásbővítés terén következett be. Az előző negyedév kiugróan magas, 22 százalékos értékéhez képest kevesebb mint a felére esett vissza az ezzel tervező cégek aránya, mindössze a vállalatok kilenc százaléka tervez ilyen típusú fejlesztést.

magyarnemzet.hu / www.liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Koronavírus: 7 rossz szokás, amit azonnal abba kellene hagynunk

2020. szeptember 15. 08:32
Magyarországot is elérte a koronavírus-járvány második hulláma, ami egészen másnak tűnik mint az első. Ennek ellenére a szakemberek szerint továbbra is fontos a megelőzés szempontjából környezetünk tisztán tartása. A rohanó hétköznapokon folyamatosan keressük a gyors és hatékony megoldásokat, amelyek sokszor rossz szokások kialakulásához vezetnek. A HelloVidék most összegyűjtötte azokat, amiket jobb, ha azonnal befejezünk egészségünk megőrzése érdekében.

Így szakad ketté a magyar társadalom a koronavírus miatt: megszólal a szakpszichológus

2020. március 24. 09:02
A koronavírus miatt kialakult helyzetet mindannyian máshogy tudjuk kezelni, mindenki máshogy éli meg. Vannak, akik teljesen tudatosan néznek szembe ezzel a helyzettel, azonban vannak olyanok is, akik inkább a tagadást választják vagy elbagatellizálják a járványt. A szakember szerint mind a két hozzáállás elfogadható. A HelloVidéknek dr. Gács Boróka tanácsadó szakpszichológus beszélt arról, hogyan dolgozzuk fel a vészhelyzet miatti stresszt.