„Óvjuk a klímát, óvjuk a biodiverzitást, biztosítsunk élelmet!”

2023. február 03. 15:42
A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.
 
A rendezvény tíz napja alatt a világ minden tájáról érkező kiállítók széles termékskálát vonultatnak fel, de azok bemutatásán túl olyan fontos aktuális társadalmi kérdések megvitatásának is a helyszíne az IGW, mint amilyen a klímavédelem, az erőforrások megőrzése és a fenntartható földhasználat. Az idén már nyolcvanhetedik alkalommal megrendezett seregszemlét január 20. és 29. között tartották.
 
„Óvjuk a klímát, óvjuk a biodiverzitást, biztosítsunk élelmet!”
Az ünnepélyes megnyitón Joachim Rukwied, a Német Gazdák Szövetségének (DBV) elnöke a mezőgazdaság jelentőségét hangsúlyozta a társadalom számára. Mint mondta, az orosz-ukrán háború megmutatta, hogy az élelmezésbiztonságot nem lehet magától értetődőnek venni. Cselekvésre szólította fel a politikusokat, mondván, fontos volna végre stratégiai jelentőségének megfelelően kezelni az ellátás biztonságát és az élelmezést.
Joachim Rukwied azt mondta,
 
a gazdálkodók tudatában vannak, milyen nagy a felelősségük a klímavédelemben és a biodiverzitás megőrzésében, és eddig is számos környezet- és természetvédelmi intézkedést végrehajtottak.
 
Ezért választotta a DBV az idei Zöld Hét mottójaként az „Óvjuk a klímát, óvjuk a biodiverzitást, biztosítsunk élelmet!” felszólítást.
 
A gazdaszövetség elnöke szerint az innovatív és hatékony mezőgazdaság nemcsak ezeket a feladatokat tudja ellátni, hanem korunk többi nagy kihívásának a megoldásában is képes volna kulcsszerepet játszani.
 
Megosztotta ugyanakkor amiatt érzett aggodalmát is, hogy számos politikai törekvés szembemegy a mezőgazdaság klíma- és természetvédelmi és ellátási lehetőségeivel. Joachim Rukwied úgy fogalmazott:
 
tartani kell magunkat a Zöld Megállapodás céljaihoz, de a politika által választott út – például a növényvédőszer-használat általános csökkentésére vonatkozó terv – alapvetően elhibázott.
 
Fókuszban a globális mezőgazdaság
A Globális Élelmiszer- és Mezőgazdasági Fórumot (GFFA) 2009 óta a Nemzetközi Zöld Hét részeként rendezik. A nemzetközi csúcstalálkozón a világ minden részéből érkező szakértők a Föld mezőgazdaságának és élelmiszer-ellátásának aktuális helyzetét tárgyalják.
 
A klímaváltozás, a tömeges fajkipusztulás, a covid-világjárvány és az ukrán háború mind egymást erősítik, és már a Föld szinte teljes lakosságát fenyegeti a második világháború óta nem látott globális élelmiszerhiány. Jelenleg körülbelül 828 millió ember éhezik, és a világ népességének csaknem egyharmada nem jut biztonságos vagy elegendő élelmiszerhez.
 
A mezőgazdasági és élelmiszer-rendszereket át kell alakítanunk, hogy válságban is ellenállóak legyenek, de egyúttal kíméljék a környezetet és fennmaradjon a biológiai sokféleség. Az idei, a 15. GFFA egyik központi kérdése az volt, hogy az átalakítás hogyan lehetne sikeres. A január 19–21. között tartott találkozón a politikai és az üzleti élet, a tudomány és a civil társadalom mintegy 2 ezer képviselője vett részt. A globális fórum programjának részeként innovációs börzét tartottak és megrendezték a Fiatal Gazdák Fórumát, és több, mint 80 vendégelőadó tartott előadást.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Japán hazánk kiemelt mezőgazdasági partnere

2024. június 05. 15:50
A magyar uniós elnökség prioritásairól, az élelmiszerpazarlás csökkentéséről, és állategészségügyi kérdésekről is egyeztetett Nagy István tárcavezető, aki hivatalában fogadta Ogava Rjoszuke Japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztériumának nemzetközi kapcsolatokért felelős miniszterhelyettesét.

Biztos befutók a forró nyarakra

2023. március 10. 09:54
Klímánk egyértelműen változik, igen gyorsan, és úgy tűnik, visszafordíthatatlanul. Nem csoda, hogy szinte napról napra nő az igény a kifejezetten hőtűrő növények iránt.
A vevőket tehát úgy lehet megtartani, ha olyan növényfajokat, -fajtákat kínálunk, amelyek hosszú távon megállják a helyüket mind a termesztésben, mind a kereskedelemben, mind a kiültetésekben. Ehhez gyűjtött össze néhány megszívlelendő ötletet Rizmayer Katalin, a Floretum Kft. vezetője.