Palántanevelés az ablakpárkányon: könnyű elsietni és elrontani…

2023. március 06. 14:39
A tavasz közeledtével sokan egyre hamarabb szeretnének növényeikkel foglalkozni, és a palántanevelést már jó korán megkezdik. Ezt azonban nem feltétlenül jó elsietni…
 
Miért nevelünk palántát?
Hazánkban május 10-e az az időpont, ami után a tapasztalatok alapján már nem kell számítani talajmenti fagyokra sem. Május 10-e előtt is kiültethetünk palántákat, hiszen a szabadföldben sokkal gyorsabban fejlődnek, csak ekkor a talajmenti fagyra nagyobb a kockázat. E kockázat mérsékelhető például fátyolfóliás takarással. Tehát ez szerencse kérdése, ha nem kap fagyot a korán kiültetett palántánk, akkor még korábban lesz termés, ha kap fagyot akkor vagy elpusztul a palánta, vagy ha túléli akkor hetekre visszaveti a fejlődését.
Palántanevelés az ablakpárkányon: könnyű elsietni és elrontani…
Ha állandó helyére, szabadföldbe vetünk zöldségmagokat, akkor azok esetén még hetek telnek el míg kicsíráznak, és mire néhány lombleveles egyedekké cseperednek. Ebbe a stádiumba jó esetben május végére, június elejére érnek el a növények. Ha azonban előneveljük ideális esetben üveg, vagy fóliasátorban, kevésbé ideális esetben ablakpárkányon a palántákat, akkor azok a május közepi kiültetéskor már jóval fejlettebbek, mint a szabadföldbe vetett társaik.
 
Ennek köszönhetően pedig hamarabb fognak teremni, és szintén emiatt hosszabb lesz a vegetációs idejük, ami általában az első őszi fagyokkal ér majd véget. A koraiság azért előnyös, mert minél korábban tudunk termést betakarítani róluk, az általában annál értékesebb, hiszen a tömegtermési szezon előtt drágábbak a termények. És a hosszabb vegetációs idő alatt több termést hoznak majd, ez is plusz gazdasági hasznot jelent.
 
Miért nem jó elsietni?
A hobbikertészek leginkább a szobában az ablakpárkányon nevelnek palántákat, és sokszor szembesülnek vele, hogy ezek a növények sokkal gyengébbek, kisebb vitalitásúak, mint azok a vásárolható palánták, amit fóliában, vagy üvegházban neveltek. Ennek oka, hogy a szobai hőmérséklet a csírázás ideje alatt kedvező, ám ezután már nem igazán tudjuk a növényeinknek az optimális feltételeket biztosítani, még egy déli fekvésű jól benapozott ablakban sem. A csírázáshoz a 23-24 oC az ideális, de utána annak érdekében, hogy ne nyurguljanak meg a palántáink 6-7 fokkal alacsonyabb hőmérséklet, és annyi fény kellene, amit ablakban valószínűleg nem tudunk számukra biztosítani. Minél korábban vetettünk, a csírázást követően annál több idő van még május 10-ig az ideális kiültetési időszakig, tehát annál hosszabb időt lesznek a palántáink a számukra nem igazán ideális körülmények között az ablakpárkányon, kicsit túl melegben, kicsit kevés fényben.
A megnyúlt palántát sokszor már lehetetlen újra jó kondícióba hozni
 
A megnyúló, etiolált palánta szára vékony, idővel megdől, sokkal kevésbé ellenálló a betegségeknek, és kiültetéskor is sokkal könnyebben éri károsodás, például napégés.
 
Ezt a problémát elkerülendő, vagy a kedvezőtlen hatásokat csökkentendő három dolgot tehetünk az ügy érdekében. Ha kikelt a növény és a szikleveleken kívül már az első lomblevél is megjelent próbáljuk minél naposabb helyre tenni a lakásban, és ezzel együtt a szobahőmérsékletnél hűvösebbre is, hiszen a megnyúlás legjobban a meleg és az elégtelen fény együttes hatása miatt alakul ki. A harmadik módszer, hogy ne vessünk túl korán, például márciusban, csak április közepén. Így kisebbek lesznek a májusban kiültethető palánták, de sokkal kompaktabbak, egészségesebbek.
 
Szemenként vetésnél nem kell majd tűzdelni a kikelt kis növényeket
Szemenként vetésnél nem kell majd tűzdelni a kikelt kis növényeket
 
Így időzítsünk
Nagyon fontos, hogy a magokat csak olyan mélyre vessük, ahonnan ki tudnak jönni a talajból, általában elegendő, ha körülbelül annyi, vagy kicsivel vastagabb földdel takarjuk a magokat, mint azoknak a vastagsága. Az apró szemű magoknak megfelelő, ha a laza talajba csak belapogatjuk. Az elvetett és benedvesedett magok a csírázásig nem száradhatnak ki, tehát addig tartsuk a talajt folyamatosan nedvesen. Ezt nem csak öntözéssel érhetjük el, sokszor az is elegendő, ha fóliával takarjuk a vetést, így a nedvesség nem párolog el a kelésig.
 
Az egyes zöldségfajok és -fajták különböző idő alatt csíráznak, a paradicsom 6-7, a paprika 7-14, a káposztafélék 8-11, dinnyék és uborkák 3-8 nap múlva kelnek ki. Ha magasabb hőmérsékleten tartjuk őket, akkor ez az idő rövidülhet, ha hűvösebb helyen vannak, akkor hosszabbodhat.
A vetésidőre számoljuk még rá a csírázás idejét, és arra még körülbelül három hét tovább nevelési időt. Ha eldöntöttük, mikor akarunk kiültetni, ennyivel hamarabb vessünk.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Magyarországon elsőként indított önálló 5G technológiát a Yettel

2023. november 29. 15:36
Magyarországon elsőként – és világviszonylatban is az élmezőnyben – elindította az 5G hálózat jelenlegi legfejlettebb „standalone”, önálló 5G technológiáját a Yettel – közölte a vállalat az MTI-vel hétfőn.

Hiába lehet ezzel a munkával jól keresni, mégis kevés rá a jelentkező

2024. május 30. 16:05
Komoly problémát okoz a mezőgazdaságban az idénymunkások hiánya.
 
A nyári idénymunkák nagy része a gyümölcsösökben keletkezik, sok vállalkozás többféle terméket is termel annak érdekében, hogy minél hosszabb ideig foglalkoztathassa az idénymunkásokat.