Paprika: ez a bő termés titka

2023. június 26. 13:07
A magyar konyha fontos növénye a paprika. Amerikai kedvencünk a törődést és a kellő mennyiségű trágyázást bőséges terméssel hálálja meg.
 
Most már mindenhol kellően meggyökeresedtek a májusi fagyosszentek után kiültetett paprikatövek, elkezdhetjük növényeinket "hizlalni". Ahhoz, hogy erős gyökereket és a nagy számú terméshez szükséges jelentős lombozatot fejlesszenek, a szezonban folyamatos energiaellátásra van szükségük. Ezt már most elkezdhetjük, pontosabban el kellett volna kezdeni ősszel, a szervestrágya kijuttatásával, amit most csak folytatunk. A növények tápanyagéhsége csak fokozódik, amikor elkezdenek virágozni és termést növeszteni. Ezért bizony, oda kell figyelni rájuk.
Paprika: ez a bő termés titka
Én, miután begyökeresedtek a növények, egy kis pétisóval szoktam "megtolni" őket. Aztán a szezon folyamán többször kapnak lombtrágyát, ami lehet kálium, illetve foszfor túlsúlyú, előbbi a termés mennyiségét növeli és az ízanyagokat javítja, utóbbi pedig a gyökérfejlődést, ami elengedhetetlen a folyamatos fejlődéshez.
 
A permetezőgépbe minden alkalommal teszek némi kalciumot is, melynek hiánya okozza a termés csúcsának barnulását. Ezzel ezt meg tudom előzni.
 
Érdemes figyelmet fordítani a levéltetvekre és az atkákra, tripszekre is, mert terjesztői egy hazánkban csak néhány éve megjelent kórokozónak, a sztolbur fitoplazmának.
 
A betegség első tüneteire a csúcsleveleken lehet felfigyelni. Ezek zöld színe az egészségesekéhez viszonyítva először csak halványabb lesz, majd fokozatosan elsárgul és kanalasodik. Idővel ez történik az egész növénnyel, melynek termései ráncosodnak. Ha a növényeket a fertőzés még fiatal korban éri, akkor a fejlődésben jelentősen visszamaradnak, törpülnek. Ilyen esetben termést gyakran nem is nevelnek, vagy csak kicsi, deformált paprikák fejlődnek rajtuk, és rövid időn belül elpusztulnak.
 
forrás: / Agroinform.hu / Horváth Attila

Kapcsolódó cikkek

A gyorsfagyasztott zoldségek és gyümölcsök piacán Karcag lesz Európa központja

2023. június 07. 14:36
A gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök piacán mától Karcag lesz Európa központja, köszönhetően annak a kapacitásbővítő beruházásnak, amelyet az AgroSprint Zrt. valósított meg a városban - jelentette ki a pénzügyminiszter a cég új gyorsfagyasztó üzemének keddi átadásán.
 
Varga Mihály kiemelte: a kormány mindig is hitt abban, hogy azokat kell támogatni, akik lehetőséget látnak ott, ahol mások a problémákat veszik észre. Az AgroSprint Zrt. eddigi működésével és több mint három évtizedes fejlődésével igazolja: megfelel ennek az elvnek - tette hozzá.

Furcsa, de hasznos dologra jöttek rá a kutatók, miközben a paradicsomot vizsgálták

2023. április 17. 09:33
Spanyol kutatók paradicsom-feldolgozási hulladékból állítottak elő "védőlakkot".
 
A szubtropikus és mediterrán kertészet kutatására szakosodott Mayora, spanyol intézet munkatársai  kísérletekkel kimutatták, hogy a paradicsom-feldolgozás (lé- és pürégyártás) során keletkező, egyébként szemétre dobott, bár kis részben takarmányként is hasznosítható hulladékaiból speciális védőlakkot lehet előállítani. Ez az anyag azonos értékű a műanyaggyártásban használt „biszfenol A" adalékanyaggal, és ugyanakkor az emberi egészségre teljesen ártalmatlan.