Paprika: ez a bő termés titka
2023. június 26. 13:07
A magyar konyha fontos növénye a paprika. Amerikai kedvencünk a törődést és a kellő mennyiségű trágyázást bőséges terméssel hálálja meg.
Most már mindenhol kellően meggyökeresedtek a májusi fagyosszentek után kiültetett paprikatövek, elkezdhetjük növényeinket "hizlalni". Ahhoz, hogy erős gyökereket és a nagy számú terméshez szükséges jelentős lombozatot fejlesszenek, a szezonban folyamatos energiaellátásra van szükségük. Ezt már most elkezdhetjük, pontosabban el kellett volna kezdeni ősszel, a szervestrágya kijuttatásával, amit most csak folytatunk. A növények tápanyagéhsége csak fokozódik, amikor elkezdenek virágozni és termést növeszteni. Ezért bizony, oda kell figyelni rájuk.
Én, miután begyökeresedtek a növények, egy kis pétisóval szoktam "megtolni" őket. Aztán a szezon folyamán többször kapnak lombtrágyát, ami lehet kálium, illetve foszfor túlsúlyú, előbbi a termés mennyiségét növeli és az ízanyagokat javítja, utóbbi pedig a gyökérfejlődést, ami elengedhetetlen a folyamatos fejlődéshez.
A permetezőgépbe minden alkalommal teszek némi kalciumot is, melynek hiánya okozza a termés csúcsának barnulását. Ezzel ezt meg tudom előzni.
Érdemes figyelmet fordítani a levéltetvekre és az atkákra, tripszekre is, mert terjesztői egy hazánkban csak néhány éve megjelent kórokozónak, a sztolbur fitoplazmának.
A betegség első tüneteire a csúcsleveleken lehet felfigyelni. Ezek zöld színe az egészségesekéhez viszonyítva először csak halványabb lesz, majd fokozatosan elsárgul és kanalasodik. Idővel ez történik az egész növénnyel, melynek termései ráncosodnak. Ha a növényeket a fertőzés még fiatal korban éri, akkor a fejlődésben jelentősen visszamaradnak, törpülnek. Ilyen esetben termést gyakran nem is nevelnek, vagy csak kicsi, deformált paprikák fejlődnek rajtuk, és rövid időn belül elpusztulnak.
forrás: / Agroinform.hu / Horváth Attila
Kapcsolódó cikkek
A szív doktora, az avokádó
2023. augusztus 29. 12:39
Az avokádó krémes, világoszöld húsában rengeteg olyan tápanyag található, amelyek különösen fontosak a szív egészsége szempontjából. Egy kutatás szerint az avokádó fogyasztása nagy eséllyel csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.
Az avokádó egy olyan univerzális növény, amely gyümölcs, zöldség és gyógynövény is egyben. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, és vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns. Az íz és az egészség páratlan kombinációja.
Nehéz előre tervezni
2023. június 21. 18:46
A szántóföldi zöldségtermesztők az utóbbi időben több olyan körülménnyel találták szembe magukat, melyekre nehéz felkészülni. A tavalyi aszály után idén tavasszal sok csapadék esett, és bár ennek így kellene lennie, az előző években nem volt jellemző. A magas infláció és a szomszédban dúló háború pedig a piaci viszonyokat rajzolja át. Egy termesztési és egy feldolgozóipari szakembertől kértünk helyzetjelentést.
A szabadszállási Róna Mezőgazdasági Szövetkezetben az idei vetésszerkezetben nincsenek kiugrások, minden zöldségfajt a megszokott területre tervezték, hogy tartani tudják a vetésforgót.