Paprika: ez a bő termés titka
2023. június 26. 13:07
A magyar konyha fontos növénye a paprika. Amerikai kedvencünk a törődést és a kellő mennyiségű trágyázást bőséges terméssel hálálja meg.
Most már mindenhol kellően meggyökeresedtek a májusi fagyosszentek után kiültetett paprikatövek, elkezdhetjük növényeinket "hizlalni". Ahhoz, hogy erős gyökereket és a nagy számú terméshez szükséges jelentős lombozatot fejlesszenek, a szezonban folyamatos energiaellátásra van szükségük. Ezt már most elkezdhetjük, pontosabban el kellett volna kezdeni ősszel, a szervestrágya kijuttatásával, amit most csak folytatunk. A növények tápanyagéhsége csak fokozódik, amikor elkezdenek virágozni és termést növeszteni. Ezért bizony, oda kell figyelni rájuk.

Én, miután begyökeresedtek a növények, egy kis pétisóval szoktam "megtolni" őket. Aztán a szezon folyamán többször kapnak lombtrágyát, ami lehet kálium, illetve foszfor túlsúlyú, előbbi a termés mennyiségét növeli és az ízanyagokat javítja, utóbbi pedig a gyökérfejlődést, ami elengedhetetlen a folyamatos fejlődéshez.
A permetezőgépbe minden alkalommal teszek némi kalciumot is, melynek hiánya okozza a termés csúcsának barnulását. Ezzel ezt meg tudom előzni.
Érdemes figyelmet fordítani a levéltetvekre és az atkákra, tripszekre is, mert terjesztői egy hazánkban csak néhány éve megjelent kórokozónak, a sztolbur fitoplazmának.
A betegség első tüneteire a csúcsleveleken lehet felfigyelni. Ezek zöld színe az egészségesekéhez viszonyítva először csak halványabb lesz, majd fokozatosan elsárgul és kanalasodik. Idővel ez történik az egész növénnyel, melynek termései ráncosodnak. Ha a növényeket a fertőzés még fiatal korban éri, akkor a fejlődésben jelentősen visszamaradnak, törpülnek. Ilyen esetben termést gyakran nem is nevelnek, vagy csak kicsi, deformált paprikák fejlődnek rajtuk, és rövid időn belül elpusztulnak.
forrás: / Agroinform.hu / Horváth Attila
Kapcsolódó cikkek
Kevés étkezési búza termett, az elemző szerint emelkedhet egyes élelmiszerek ára
2024. október 21. 17:10
A magyar mezőgazdaság idei összteljesítménye elmarad az előző két-három év adataihoz képest.
Az ipari növények és az időszaki gyep elterjedése, valamint a pihentetett területek növekedése mellett az időjárási viszontagságok is hozzájárultak ahhoz, hogy idén több gabonaféle esetében is csökkent a betakarított területek mérete – mondta az InfoRádióban az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzője.
Ünnepi hal: lesz-e idén áremelés?
2024. december 16. 18:31
Kiváló minőségű hazai halak közül válogathatnak a fogyasztók.
A karácsonyi halkínálatot és a hazai haltermelés eredményeit mutatták be az Agrárminisztérium, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL), az Agrármarketing Centrum (AMC) és a METRO Magyarország együttműködésével december 13.-án megrendezett sajtótájékoztatón, Budaörsön.