Piszkos tizenkettő: lista a legszennyezettebb zöldségekről és gyümölcsökről

2018. január 29. 08:57
Az Environmental Working Group – EWG – amerikai környezetvédelmi szervezet minden évben megvizsgálja a hazai zöldség és gyümölcsök peszticid-szermaradványait. A tavalyi évben  48 népszerű termék peszticid tesztjét elemezte és  közreadta az eredményeket.
Peszticidek

A peszticidek, más néven növényvédőszerek olyan anyagok és annak keverékei, (vegyszerek, biológiai szubsztanciák és egyéb ágensek), melyek alkalmazásának a célja a növények, termények védelme, és a károsító élőlények távol tartása, terméketlenné tétele és elpusztítása. E szerek használata nagy odafigyelést és szakértelmet igényel, mivel az összes peszticid méreg. A környezet szempontjából rendkívül károsak lehetnek, mivel még forgalomban vannak olyan szerek, amelyek lassan és nehezen bomlanak le. Ezért is nagyon fontos, hogy szakemberek által meghatározott útmutatókat a gazdálkodók pontosan betartsák. Bekerülhetnek az élelmiszerláncba, az ökorendszerbe, a talajba és a vizekbe, ahol fel is halmozódhatnak, és komoly pusztítást okozhatnak. Ma már az ilyen vegyszereket a hatóságok fokozatosan kivonják a forgalomból. (wikipédia)

A minta és a mérési eredmény amerikai , de érdemes elgondolkodni a hazai állapotokon is. A KSH adatai szerint a növényvédőszerek használata folyamatosan emelkedik.

rendelkezésre álló adatok szerint 2014-ben 29 648 tonna növényvédő szert használtak fel Magyarországon. Az értékesített szertípusok 38%-a gyomirtó szer, 23%-a gombaölő szer, 12%-a rovarölő szer, 19%-a talajfertőtlenítő szer, 2%-a csávázószer volt.

A peszticideket felhasználásuk szerint több csoportba oszthatjuk. Felhasználásuk országonként változhat. Az Európai Unió 2009-ben hozott új szabályozása szerint a peszticidekben megengedett hatóanyagok listáját uniós szinten, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság bevonásával állítják össze. Ennek a listának az alapján a tagállamok döntik el, mely növényvédő szerek forgalomba hozatalát engedélyezik.

Egy biztos, a növényvédőszerek alkalmazásának mikéntje laikusok számára sok esetben átláthatatlan, esetleg időnként riasztó.

Sok kicsi egészségre megy

Tudatos vásárló oldalán megjelent írás fontos információkra hívja fel a figyelmet. Ma is aktuális.

Nem dőlhetünk nyugodtan hátra, ha egy termékben a határérték alatt van a növényvédőszerek koncentrációja.

A jogszabályok szempontjából ugyanis ez azt jelenti, hogy ha mondjuk hat-hétféle vegyszermaradék van a határérték 99%-ban egy termékben az is hivatalosan tiszta, egészséges terméknek számít, azaz a jog szerint 1+1+1+1+1+1+1=1.

Több tudományos kutatás is bizonyította, hogy a különböző növényvédőszerek hatása nem csak, hogy összeadódhat, de fel is erősíthetik egymást.

Mivel a kutatások szerint a határértékek alatti szennyezettség esetén sem lehetünk biztosak a termék egészségünkre gyakorolt hatásában, ezért javasolt ezen érzékeny termékek esetén biot venni, különben könnyen lehet, hogy a friss zöldségekkel, gyümölcsökkel a várthoz képest pont ellentétes hatást érünk el.

A “piszkos tizenkettő”

Lista a tavalyi évben peszticidekkel erősen szennyezett amerikai zöldségekről-gyümölcsökről.

  1. Eper
  2. Spenót
  3. Nektarin
  4. Alma
  5. Őszibarack
  6. Körte
  7. Cseresznye
  8. Szőlő
  9. Zeller
  10. Paradicsom
  11. Édesnemes paprika
  12. Burgonya

ITT (https://www.ewg.org/foodnews/list.php#.Wm7TaajiaHt) a teljes lista. Megjegyzendő, hogy a kutatást amerikai szervezet végezte, így valószínűleg az idehaza termett zöldségek és gyümölcsök esetében jobb a helyzet, de így is beazonosítható, hogy a hosszabb eltarthatóság, szállítási idő vagy épp érettségi fok befolyásolása miatt, mely termények a legveszélyeztetettebbek. Az elemzés célja jelen esetben leginkább a figyelemfelkeltés: vásároljunk tudatosan, ellenőrzött gazdaságból!

 

sokszinuvidek.24.hu

Kapcsolódó cikkek

A V4-es agrárminiszterek gyengének vélik az EB javaslatát

2018. augusztus 16. 12:17
A Visegrádi országok elmúlt években folytatott munkájának köszönhetően az Európai Bizottság (EB) idén irányelv-tervezetet nyújtott be a tisztességtelen forgalmazói magatartások visszaszorítása érdekében. A V4-ek, valamint Bulgária, Horvátország, Szlovénia és Románia agrárminiszterei augusztus 15-én Nyitrán közös nyilatkozatban rögzítették a javaslattal kapcsolatos álláspontjaikat – közölte szerdán az Agrárminisztérium.

Így védik meg a szőlőt Svájcban a fagykártól

2016. április 29. 08:20
A sorok között elhelyezett tartályokban égő tűz világítja be a szőlőtáblákat a svájci Graubünden (Grisons) kantonbeli Fläsch (Flaesch) szőlészetében.