Polgárjogot nyert a hungarikumok ügye - I. Hungarikum Piknik Egerben

2018. március 27. 09:12
A 2012-es hungarikum törvény elfogadásával egy jövőorientált, az egész Kárpát-mendecére kiterjedő mozgalom jött létre, a továbblépéshez azonban szükség van egyfajta számvetésre, az elmúlt évek tapasztalatainak és eredményeinek összegzésére - mondta el Szakáli István Loránd az I. Hungarikum Pikniken pénteken, Egerben.
 

A hungarikumokért is felelős helyettes államtitkár beszédében rámutatott: a hungarikum mozgalom három fontos alapon nyugszik; egyszerre van jelen benne a lélek, az érték és a minőség. A hungarikum törvény támogató fogadtatásra lelt a magyar közösségekben: több mint ezer településen jött létre értéktár az elmúlt években. A megyei értékek száma immár meghaladja az 1700-at, a települési értékek száma pedig elérte a 7000-et. A számokból látszik: "polgárjogot nyert a hungarikumok ügye", a közös siker eléréséhez ugyanakkor nélkülözhetetlen volt az egyének és a közösségek általi nagymennyiségű önkéntes munka elvégzése.

 

Szakáli István Loránd kiemelte, a magyar hungarikum törvény nem csak a hungarikumokról, hanem a munkáról, a teljesítményről, továbbá az összes nemzeti értékről is szól, ezek mögött ugyanis létező és összetartó közösségek állnak.

A helyettes államtitkár beszélt még a hálózatosodás szükségességéről, a hungarikum mozgalmat illetően ugyanis  nem képzelhető  el továbblépés  a helyi szereplők, az értéktárak, helyi önkormányzatok, valamint a civil szervezetek együttműködése nélkül.

A hungarikumok ügyét illetően elengedhetetlen a hatékony online kommunikáció fenntartása, a további eredményességhez nagyban hozzájárulhatna  a Hungarikum Élmény- és Rendezvényközpont jövőbeli létrehozása, a nemzeközi jelenlét megerősítése, valamint a diaszpóra magyarságának hatékonyabb megszólítása - hangzott el a szakmai napon.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Végéhez közeledik a betakarítás – jó átlagok születtek

2017. november 16. 08:32
Az idei őszi betakarítási és vetési munkák lényegében befejeződtek. A termésátlagok jobbak, mint az elmúlt öt éves átlag, így aztán biztosított az ország ellátása, sőt, kivitelre is jut – mondta el Czerván György, a Betakarítási Koordinációs Bizottság ülése után.

Mezőgazdasági pályaorientációs hetet szervez az agrárkamara

2018. július 10. 07:55
Mezőgazdasági pályaorientációs hetet szervez általános iskolásoknak a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a programokkal a gazda és az állattartó szakmunkás szakképzéseket szeretnék népszerűsíteni.