Rétegvízzel teszik termővé a sivatagot. De meddig?

2023. június 02. 11:46
Irak elkezdett sivatagi kutakat használni az öntözésben, aminek az eredményeként idén megduplázódott az országban a búzatermő terület, elérte a 8,5 millió danamot, ami kb. 850 ezer hektár.
Rétegvízzel teszik termővé a sivatagot. De meddig?
Tavaly még csak mintegy 400 ezer hektáron termeltek búzát. Ez körülbelül 4 millió tonna termést hozhat, ami az utóbbi évek legnagyobb hozama, és az ország szükségletének 80 százalékát fedezi. A 43 millió lakosú országban szinte minden étkezéshez esznek kenyeret.
Azért tértek át a kutak használatára, mert Irak két fő folyója, a Tigris és az Eufrátesz – és amelyek az emberi civilizáció bölcsőjének számítanak – vízhozama kevesebb, mint a felére apadt. A vízhozam csökkenése az egyre kevesebb csapadék, a folyóvíz túlhasználata és a felső szakaszokon épített gátak következménye.
 
Csakhogy a kutak túlhasználata következtében kiszáradhatnak a víztározó rétegek, figyelmeztetnek egyes mezőgazdasági szakértők és környezetvédők.
Néhány gazdálkodó máris azt tapasztalja, hogy csökkent a talajvíz szintje, már van, ahol 12-15 méterrel alacsonyabban van, mint az előző szezonban. Szaúd-Arábiában 2009-ben megszüntette a hasonló módon sivatagi kutakra alapozott 30 éves búzatermesztési programját, mert javította ugyan az ország önellátását, viszont kimerítette a királyság szűkös vízkészletét.
 
Irakban több mint 110 ezer kutat tartanak nyilván, de csak töredékük, nagyjából 10 ezer rendelkezik modern, a víz pazarlását gátló technológiával. Az aggódó szakértők szerint a most kiaknázott víztartó rétegekben évezredek óta gyűlik a víz, de néhány éven belül eltűnik, ha nem változtatnak a hasznosítási módján.
 
Forrás: Reuters
 

Kapcsolódó cikkek

Tovább mélyítjük az agrárkapcsolatainkat Azerbajdzsánnal

2024. július 11. 16:57
Oktatási, tudományos és állattartási kérdésekről is egyeztetett Nagy István tárcavezető, Majnun Mammadovval, Azerbajdzsán agrárminiszterével.

A Szépasszonyvölgyben és a Balaton partján is ellenőrizték a borokat

2023. július 31. 12:09
Az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság nyári szezonális ellenőrzéseinek sorában idén a balatoni „fröccsutcák” és a szépasszonyvölgyi „pince utcák” vizsgálatai is szerepeltek. Az akció során több mint 100 létesítményt, valamint azok alkoholos ital kínálatát ellenőrizték. Bár egy egri pince működését ideiglenesen fel kellett függeszteni, összességében megnyugtató tapasztalatokkal zárult a hatósági mustra – ismertette dr. Felkai Beáta Olga, Az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkár.