Romlik a belvízhelyzet, sok helyen már másodfokú a védekezés

2023. december 04. 14:10
A friss jelentések szerint gyorsan és nagy területeken súlyosbodik a belvízhelyzet az Alföldön. A múlt hetivel ellentétben a legtöbb helyen már elsőfokú a védekezés. Az ok nem csak az időjárás…
Romlik a belvízhelyzet, sok helyen már másodfokú a védekezés
Több a sokéves átlagnál is
Miután az egész év, benne a november is országszerte csapadékosabban alakult a sokéves átlagnál, az Alföld jelentős részén nagy kiterjedésű belvizes területek alakultak ki. Az elmúlt harminc napban a déli és az északkeleti országrészben sokfelé 50-80 mm-rel, míg máshol 10-40 mm-rel esett több az ilyenkor szokásosnál. A talaj felső fél méteres rétege sokfelé telített, az Alföldön egyre nagyobb területeken jelentkezik belvíz. Mint a Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóságának térképén látható, észak felől mind nagyobb területeken van szükség másodfokú belvízvédelemre.
 
belvíz
 
Nemcsak vízügyes, talajműveléses védekezés is van
Ugyanakkor nem fogható minden az időjárásra. Legalább egy-másfél évtizede a hazai talajművelési gyakorlat kritikájának fókuszában szerepel a változó klimatikus viszonyokhoz alkalmazkodó eljárások sürgetése. A szántás/bolygatás csökkentése, a belvizesedésben kiemelt szerepet játszó eketalp-tünetegyüttes elkerülése, az özönszerű esőzéstől, széltől és a nedvességvesztéstől óvó talajtakaró növények vetése mind segítene enyhíteni vagy elkerülni a belvíz (illetve aszályos időben a katasztrofális nedvességvesztés) következményeit.
 
forrás: agraragazat.hu

Kapcsolódó cikkek

A pocokinvázió még mindig a gazdák rémálma

2023. október 25. 16:43
Az ukrán import okozta gabonapiaci válság és a három évtizede nem látott inputanyag-áremelkedés mellett a mezei pockok elszaporodása is tovább nehezíti a szántóföldi növénytermesztők helyzetét Békésben is.
 
Az idei invázió a korábbi években megszokottnál is jelentősebb, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a rágcsálók okozta károk mérséklése érdekében azt kéri a hatóságoktól, hogy szélesítsék ki a védekezés lehetőségeit. A károkozásnak jobban kitett területeken – Így vármegyénk számos területén is – engedélyezzék az egyszerűbb kijuttatási módszereket és a magasabb dózisokat.

NAV: nem haladhat át gabonaszállítmány Magyarországon ellenőrzés nélkül

2023. április 24. 10:33
Cél az Ukrajnából származó mezőgazdasági termékek behozatalának és illegális lerakodásának megfékezése.
 
Nem haladhat át gabonaszállítmány Magyarországon ellenőrzés nélkül, ha a legkisebb gyanú is felmerül a járőrökben, hogy a fuvarozók megszegik az Ukrajnából érkező gabonák importtilalmát - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szombaton az MTI-vel.