Súlyos problémák kerülhetnek most napirendre! Ezekkel eddig alig foglalkozott az EU

2023. június 19. 14:06
Következetességet kérnek az agrárszervezetek az Európai Parlamenttől.
 
Az Európai Parlament elfogadta az európai élelmezésbiztonság, mezőgazdaság hosszú távú ellenálló-képességéről szóló, azt szakmai alapokon megközelítő jelentést. Az agrárium szereplőinek érdekeit képviselő COPA-COGECA ernyőszervezet, illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara üdvözli ezt. Továbbá határozottan kéri a képviselőket, hogy az – Európai Bizottság által erőltetett – Európai Zöld Megállapodás és a Termőföldtől az Asztalig stratégiák kapcsán is ezen, a valós viszonyokat tartalmazó, elfogadott jelentés alapján, ne a sötétzöld álmok mentén szavazzanak - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közleményében.
Súlyos problémák kerülhetnek most napirendre! Ezekkel eddig alig foglalkozott az EU
Az "Élelmezésbiztonság és az európai mezőgazdaság hosszú távú ellenálló képessége" című jelentés átfogó, a közelmúlt egészségügyi, geopolitikai és környezeti válságaiból is levont tanulságokon alapuló dokumentum meghatározza az EP mezőgazdasági kérdésekkel kapcsolatos álláspontját.
 
A jelentést a COPA-COGECA (Mezőgazdasági Szakmai Szervezetek Bizottsága – Mezőgazdasági Szövetkezetek Általános Szövetsége), az európai agrárium szereplőit tömörítő szervezet maximálisan támogatja, az világos, pragmatikus és innovatív jövőképet fogalmaz meg.
 
A COPA-COGECA, valamint a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is határozottan kéri az EP-t, hogy a mezőgazdasággal kapcsolatos kérdésekről szóló közelgő szavazások során legyen következetes és az elfogadott jelentéshez hűen szavazzon.
 
A jelentés az európai gazdatársadalom előtt álló összes alapvető problémával foglalkozik, továbbá olyan előremutató politikai kezdeményezéseket mutat be, amelyek nem szerepelnek az Európai Bizottság agráriummal kapcsolatos stratégiáiban.
 
Ilyen
 
A jelentés a „zöld" agrárátállással kapcsolatos ambíciók koherenciáját is taglalja, tekintettel arra, hogy a jelenlegi költségvetési keretek között nem biztosítható a – hatástanulmányokkal nem is megalapozott – mezőgazdasági Green Deal finanszírozása, fenntarthatósága sem.
 
Foglalkozik továbbá a Green Deal (https://en.wikipedia.org/wiki/European_Green_Deal) és az Európai Unió kereskedelempolitikájának összhangba hozásával is, amire a két stratégia nem fordít kellő figyelmet. A jelentés rámutat és kiegészíti a Zöld Megállapodás hiányosságait, és a megvalósíthatatlan sötétzöld álmoknál értelmesebb és fenntarthatóbb keretet javasol az európai mezőgazdasági ágazat számára.
 
Az EP képviselőinek a jelentésben szereplő logikus érvekhez hűnek kellene maradniuk akkor is, amikor az Európai Bizottság olyan javaslatokat próbál keresztülvinni – mint például a növényvédő szerek, műtrágyák használatának radikális korlátozása –, amelyek ellehetetlenítenék a mezőgazdasági termelőket.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Megállíthatják az élelmiszerboltok forgalmának csökkenését a SZÉP-kártyás vásárlások

2023. június 26. 13:56
A K&H Bank szerint megállíthatják az élelmiszerboltok forgalmának csökkenését a SZÉP-kártyás vásárlások, miután augusztustól öt hónapig ismét lehetővé válik a hideg élelmiszervásárlás, és az éves kedvezményes keret is emelkedik.

Fontos a közös gondolkodás és együttműködés

2023. szeptember 26. 13:23
A HungaroGreen 2023 kertészeti szakkiállítás első napján került sor a Több Zöld Várost Európának népszerűsítő kampány hazai záróeseményére.