Szakképzetlen, szakképzett: lehet-e más a bér ugyanazért a munkáért?

2017. november 29. 08:12
Előírhatja-e a munkáltató az adott munkakörhöz szakképzettség meglétét? Alkalmazhatja-e ugyanabban a munkakörben a szakképzettséggel rendelkező, illetve a szakképzettséggel nem rendelkező munkavállalót ugyanazon a feorszámon, csak más bérrel, tekintettel arra, hogy egyik munkavállaló szakképzett, a másik nem? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

A munkáltató akkor is előírhatja az adott munkakör ellátásához szakképzettség meglétét, ha azt jogszabály nem teszi kötelezővé. Szakértőnk álláspontja szerint, ha erre sor kerül, a munkáltató köteles betartani az általa alkotott szabályzatot vagy alkalmazott gyakorlatot, azaz csak kvalifikált munkavállalót foglalkoztathat az adott munkakörben.

Ugyanakkor annak sincs kizáró oka, hogy azonos munkakörben, azonos feorszám alatt létesítsen munkaviszonyt olyan munkavállalóval, akinek van, illetve olyannal, akinek nincs meg az előírt szakképzettsége (kivéve tehát, ha azt jogszabály kötelezővé teszi). Erre figyelemmel pedig jogszerűen különbséget tehet az alapbérek között, azaz – a kérdésre válaszolva – eltérhetnek a munkabérek.

A munka törvénykönyve 12. paragrafusának (3) bekezdése szerint ugyanis a munka egyenlő értékének megállapításánál különösen az elvégzett munka természetét, minőségét, mennyiségét, a munkakörülményeket, a szükséges szakképzettséget, fizikai vagy szellemi erőfeszítést, tapasztalatot, felelősséget, a munkaerőpiaci viszonyokat kell figyelembe venni.

adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Magányos farkasként küzd sok fiatal gazda

2016. augusztus 23. 08:31
A kertészeti ágazatban érdekelt fiatal gazdálkodók közel négyötöde önállóan szerzi be a termeléshez szükséges alapanyagokat, mindössze 8%-uk beszerzései folynak termelői csoporton keresztül - derült ki az AGRYA és az AgroStratéga felméréséből. A fiatal gazdák többségében önállóan értékesítik a termékeiket, mindössze 14%-uk értékesítései folynak termelői csoporton keresztül.

Magyar alapanyagokat a menzára!

2017. december 13. 12:49
A piac három meghatározó szereplőjének összefogásával elindult a Hazai Alapanyagok a Magyar Menzán Program (HAMM). A program eredményeként a 2017/2018-as tanévtől hangsúlyosabban jelennek meg a magyar gyártók termékei az ételek hozzávalói között.