Szalmából pelletet? A gazdák új biznisze+VIDEÓ

2024. augusztus 15. 16:05
Egy német vállalkozó gondolt egyet és elkezdett pelletet gyártani a szalmájából. Ezzel új ügyfélkör nyílt meg számára.
Szalmából pelletet? A gazdák új biznisze+VIDEÓ
 
Lorenz Waldinger a 2015-ös Agritechnica kiállításon figyelt fel a Krone Premos pelletprés gépre. Ma már két ilyet is használ, a velük előállított szalmapelletet pedig értékesíti, elsősorban alomanyagként és takarmány-kiegészítőként szarvasmarhák, lovak, baromfi, sertések és alpakák részére.
 
Lorenz Waldinger maga is gazdálkodik néhány hektáron, de fő tevékenysége a bérvállalkozás. Itt hat állandó alkalmazottjával a faapríték-előállítás, a szalmapréselés és a logisztika területén tevékenykedik.
 
„A szalma mindig is fontos szerepet játszott a gazdaságunkban, így 2021-ben megérkezett hozzánk az első Premos gép" – idézte fel.
 
Az első Krone Premos után 2023-ban Lorenz Waldinger bérvállalkozásához érkezett egy második, azonos típusú gép is. A szalmapelletek előnyei közt említi a kisebb tárolási igényt, a kevesebb trágyamennyiséget és a nagy nedvszívóképességet. Emellett a pellet kevésbé poros, mint a szalma, ezért különösen alkalmas allergiások számára.
 
„Mindezek ellenére az egyik legnagyobb kihívás az, hogy meggyőzzem a vásárlókat a termék előnyeiről. Minden alkalommal rengeteget kell magyaráznom..." – mondta Waldinger.
 
Forrás: Agrarheute
 
 

Kapcsolódó cikkek

Őstermelőként ezzel jó, ha tisztában vagy

2023. április 13. 12:44
A NAK tájékoztatója irányt mutat.
 
Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvénynek (a továbbiakban: Áfa tv.) saját mezőgazdasági tevékenység fogalma van. A fogalomnak megfelelő mezőgazdasági tevékenységet végző áfaalany (legyen az magánszemély, társaság, szövetkezet vagy egyéb szervezet) e tevékenysége után különös adózási mód szerint, kompenzációs rendszerben adózik, ha az Áfa tv.-ben meghatározott feltételeknek megfelel, vagyis különleges jogállású mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalany, és különleges jogállását nem változtatta meg, vagyis a kompenzációs rendszer alkalmazásáról nem mondott le. 

Az orosz kormány csökkenti a búza és a kukorica adóját – de csak néhány napra

2023. november 28. 08:32
Az orosz kormány jelentősen csökkenti a búza és a kukorica exportadóját a november 29. és december 5. közötti egy hétre – derült ki a mezőgazdasági minisztérium pénteki hivatalos dokumentumából. A búza exportadóját tonnánként 575 rubellal (egy rubel hétfőn 3,91 forintot ért – a szerk.) 3820 rubelre csökkentették.