Szamócapalánta-előállítóknak és -forgalmazóknak nyújt tájékoztatást a Nébih

2023. május 03. 18:25
Az elmúlt évek ellenőrzéseinek köszönhetően az illegális szamócaszaporítások száma csökkent, azonban még jelenleg is vannak visszaélések e téren. A problémák sok esetben a szabályok ismeretének hiányából fakadnak, ezért a Nébih szakemberei összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat.
A gyümölcs-szaporítóanyag előállításához és forgalomba hozatalhoz a növénytermesztési hatóság által kiadott engedély szükséges. A szamóca (Fragaria L.) is e körbe tartozik.
Szamócapalánta-előállítóknak és -forgalmazóknak nyújt tájékoztatást a Nébih
Ráadásul esetében a faiskolai termelés során a nagyszámú európai fajtaoltalommal védett fajta miatt is kiemelt figyelmet kell fordítani a szaporításba vont fajták jogszerű használatára.
A legfontosabb követelményekről, valamint a kérelem benyújtásáról összeállított tájékoztató cikk elérhető a Nébih portálon.
 
 
Fontos kiemelni, hogy minden – bármely online felületen történő – értékesítésre felkínálás, már önmagában forgalmazási tevékenységnek minősül. A Nébih és a kormányhivatalok szaporítóanyag-felügyelői a jövőben is kiemelt figyelmet fordítanak majd a szaporítóanyag-előállítás jogszerűségének vizsgálatára, betartatására.
 
Forrás: Nébih

Kapcsolódó cikkek

Ahogy nő a bioélelmiszerek iránti kereslet, úgy erősödik a vertikális mezőgazdasági szektor

2024. január 15. 13:16
Költséges a technológia, de idővel ez jelentheti az élelmiszerek stabilabb és fenntarthatóbb előállítását.
 
A vertikális mezőgazdasági szektor mérete az előrejelzések a Research Nester új tanulmánya szerint 2035-ig meghaladhatja a 96,33 milliárd dollárt (87,88 milliárd euró), ami 28%-os CAGR-növekedést jelent az előrejelzési időszakban, azaz 2023 és 2035 között. A globális vertikális mezőgazdasági piac növekedése elsősorban a bioélelmiszerek iránti növekvő keresletnek tudható be – írja a storeinsider.hu
 

Tovább csökkenhet az élelmiszerek ára? Július 1-jén indul az online árfigyelő rendszer

2023. május 10. 15:39
Az online adatbázis több mint 60 termékkategóriában szereplő élelmiszer árát fogja tartalmazni.
Július 1-jén indul az online árfigyelő rendszer - tájékoztatta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) az MTI-t hétfőn.
A szaktárca közleményében azt írta elszálltak az energiaárak, sérültek az ellátási láncok és megnőttek a szállítási költségek. Ez Európa-szerte eddig nem látott inflációs hullámhoz vezetett, és jelentős mértékben megdrágította az élelmiszereket is.