Századokon átívelő érték a kisbéri ménes

2024. május 21. 13:12
A magyarság hagyományainak, kultúrájának évezredek óta szerves része a ló és századokon átívelő értéke a kisbéri ménes - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Kisbéri Lovarda Északi Istállójának átadásán május 18.-án, pénteken.
Századokon átívelő érték a kisbéri ménes
A tárcavezető a rendezvényen arra hívta a fel a figyelmet, hogy a kormányzati támogatással megvalósult, mintegy 850 millió forintos fejlesztés egyaránt szolgálja a kisbériek mindennapjait, ünnepeit, hagyományait és jelentősen erősíti a turizmus, az idegenforgalom lehetőségeit.
Századokon átívelő érték a kisbéri ménes
 
Kifejtette, a Vidékfejlesztési Programban is kiemelt helyen szerepeltek a lovaglással, lótartással kapcsolatos fejlesztések. Rendelkezésre állt támogatás a lótartás általános korszerűsítésére és mintegy kétmilliárd forintot biztosítottak fedett lovardák kialakítására, létrehozására, felújítására és bővítésére. A sikeres projektek megvalósításával elérhetővé válnak olyan, modern technológiával felszerelt, és magas színvonalon működő létesítmények, amelyek megfelelnek a jelenkor elvárásainak – tette hozzá.
Századokon átívelő érték a kisbéri ménes
Kifejtette, a KAP Stratégiai Terv alapján az idei évtől is folytatódnak a támogatási lehetőségek. Az állattartó telepek megújításának támogatását célzó pályázati kiírás 50 milliárd forintos keretösszeggel jelenik meg, az elnyerhető támogatás 200 millió forint lehet.
Századokon átívelő érték a kisbéri ménes
Az „Állattartó telepek fejlesztésének támogatása” című felhívás pedig üzemi szinten komplex fejlesztések megvalósítását teszi lehetővé. A kiírás 150 milliárd forintos keretösszeggel jelenik meg, egy projektre igényelhető támogatás minimum 200 millió forint, míg a maximális támogatási összeg 5 milliárd forint lehet – hangsúlyozta.
Századokon átívelő érték a kisbéri ménes
A miniszter beszélt arról is, hogy a genetikai erőforrások pótolhatatlan értéket képviselnek, melyek a nemzeti örökségünk részei. Magyarország kormánya kiemelt feladatként tekint erre a területre is.
Agrárminisztérium: századokon átívelő érték a kisbéri ménes - Kisbérmost
Ezért a KAP Stratégiai Tervben is segítjük a védett őshonos és veszélyeztetett mezőgazdasági állatfajták, illetve új elemként a fajtarekonstrukció alatt álló fajták fennmaradását. Köztük a hagyományos hazai lófajták, így természetesen a kisbéri félvér megőrzését is. Az erre a célra irányuló egyik kiírást az elsők között hirdették meg, és június 3-tól kezdődően egy hónapig lehet benyújtani a pályázatokat – húzta alá Nagy István.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Madárinfluenza korlátozások feloldása

2023. január 20. 10:48
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegyében 2023. január 19-től feloldotta a madárinfluenza miatt elrendelt felügyeleti (megfigyelési) körzetek nagy részét. A baromfik betelepítése és újratelepítése szigorú feltételek mellett megkezdődhet az érintett országrészben.

Keresztet szenteltek a gúthi erdészek emlékére

2024. június 03. 11:40
A jövőnk azon múlik, hogyan tudunk gazdálkodni a ránk bízott természeti értékekkel. Az erdő országunk legjelentősebb zöldvagyona, életünk nélkülözhetetlen eleme, pótolhatatlan érték. Szinte felsorolni sem lehet, milyen sokrétű feladatot látnak el erdeink – mondta Kovács Zitajúnius 1.-jén,  pénteken, a Gúthi-erdőben megrendezett keresztállításon és felszentelési ünnepségen.