Szelídgesztenye: mit rejt ez a természetes vitaminbomba?

2024. szeptember 11. 19:48
Nagyon finom, sokoldalúan elkészíthető és rendkívül egészséges.
Szelídgesztenye: mit rejt ez a természetes vitaminbomba?
A gesztenye maghéját bevágva piríthatjuk nyílt tűzön – fotó: Shutterstock
 
A szelídgesztenye egy gyors növekedésű fafaj, mely Délkelet-Európa hegyvidékeinek párás völgyeiből származik, és már a történelmi időkben elterjedt az egész kontinensen. Ehető terméséért a rómaiak sokfelé meghonosították; fontos tápláléknak számított, hiszen a magjából lisztet őröltek.
 
A szelídgesztenyét már az ősember is ismerte: elszenesedett fáját megtalálták a bükki Hámori-, mai nevén Anna-barlangban. A magyar gesztenye szó valószínűleg szláv közvetítéssel került nyelvünkbe 1200 körül. A 13. században a szelídgesztenye már nálunk is meghonosodott. Feltehetőleg a római ültetvények maradványai a Börzsöny déli lejtőin, a Nagymaros feletti hegyoldalakon és a Naszály alján található szelídgesztenye-ligetek.
 
A gesztenye felhasználási módjai
A szelídgesztenye virágai kiváló mézelők, így a gesztenyeméz nagyon finom különlegességnek számít.
 
A gesztenye maghéját bevágva piríthatjuk nyílt tűzön, a héjától megtisztítva kandírozhatjuk, főzés után pedig meghámozva készíthetünk belőle pürét, ami sütemények és mártások ízesítésére is kiváló.
 
A szelídgesztenye szeptember végétől márciusig kapható a piacokon. Figyeljünk arra, hogy olyan nagyobb szemeket válasszunk, amelyeken nincsenek sérülések. A jó gesztenye fényes, kissé olajos tapintású, a felülete sima. Otthon úgy győződhetünk meg arról, hogy friss-e, hogy vízbe tesszük, és ha felemelkedik a felszínre, akkor már romlott. A gesztenyebél akkor jó, ha krémesfehér színű, húsos és sűrű.
 
Fontos: a vadgesztenye termése fogyasztásra nem alkalmas, mérgező!
 
Érdekességek a szelídgesztnyével kapcsolatban
• Korzikán gesztenyesört és -lekvárt is készítenek belőle.
 
• A franciák köretként is fogyasztják: az áttört gesztenyét vajon párolt hagymához adják, sózzák, borsozzák, és tejszínnel keverik.
 
• Az angolszász vidékeken gyakran használják töltelékekben, akár hússal kombinálva. Az ünnepi pulykasült töltelékéből kihagyhatatlan.
 
• A gesztenyetermő vidékeken ősszel gesztenyeünnepet rendeznek a termés betakarítása után: Madeirán október–november fordulóján tartanak gesztenyeünnepet, Magyarországon híres az októberi velemi gesztenyeünnep, Erdélyben pedig a nagybányai a legjelentősebb.
 
A szelídgesztenye nemcsak finom, de nagyon sok vitamint is tartalmaz, melyek egészségmegőrző hatásukon túl hozzájárulnak immunrendszerünk védelméhez is.
 
A gesztenye egészségügyi előnyei
A gesztenye rendkívül gazdag antioxidáns hatású E-vitaminban, de igen magas a B1-, B2- és B6-vitamin-tartalma is. C-vitamin-tartalma is jelentős, a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonlóan magas, ami azonban magas hőkezelés esetén csökken.
 
Ásványi anyagokban is bővelkedik: tartalmaz nátriumot, káliumot, kalciumot, foszfort, rezet, vasat és magnéziumot is.
 
Zsiradékot csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz.
 
Természetes formában megtalálható benne az ómega-3 zsírsav, ami nélkülözhetetlen az egészséges sejtműködéshez.
 
Élelmirost-hányada jelentős, ennek köszönhetően többek között csökkenti az éhségérzetet, elősegíti a jó bélműködést, illetve a rostfogyasztás segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában is.
 
Azonban tudni kell a gesztenyéről azt is, hogy a legnagyobb kalóriatartalmú termések közé tartozik.
 
Forrás: greendex.hu

Kapcsolódó cikkek

Új szabályozás jön az ivóvízre, a magánkutakat is érinti

2023. január 06. 17:31
Hamarosan több összetevő alapján kell vizsgálni az ivóvizek minőségét, csökken egyes, egészségre kockázatos anyagok megengedett aránya, a magánkutaktól pedig a közműves hálózat használata felé kell terelni a lakosságot.
 
Január 12-ig kell átültetni a hazai jogrendbe az Európai Parlament és a Tanács 2020. december 22-én az emberi fogyasztásra szánt víz minőségéről szóló 2020/2184 irányelvét, amely öt fő területet érint.

Nehéz előre tervezni

2023. június 21. 18:46
A szántóföldi zöldségtermesztők az utóbbi időben több olyan körülménnyel találták szembe magukat, melyekre nehéz felkészülni. A tavalyi aszály után idén tavasszal sok csapadék esett, és bár ennek így kellene lennie, az előző években nem volt jellemző. A magas infláció és a szomszédban dúló háború pedig a piaci viszonyokat rajzolja át. Egy termesztési és egy feldolgozóipari szakembertől kértünk helyzetjelentést.
A szabadszállási Róna Mezőgazdasági Szövetkezetben az idei vetésszerkezetben nincsenek kiugrások, minden zöldségfajt a megszokott területre tervezték, hogy tartani tudják a vetésforgót.