Szelídgesztenye: mit rejt ez a természetes vitaminbomba?

2024. szeptember 11. 19:48
Nagyon finom, sokoldalúan elkészíthető és rendkívül egészséges.
Szelídgesztenye: mit rejt ez a természetes vitaminbomba?
A gesztenye maghéját bevágva piríthatjuk nyílt tűzön – fotó: Shutterstock
 
A szelídgesztenye egy gyors növekedésű fafaj, mely Délkelet-Európa hegyvidékeinek párás völgyeiből származik, és már a történelmi időkben elterjedt az egész kontinensen. Ehető terméséért a rómaiak sokfelé meghonosították; fontos tápláléknak számított, hiszen a magjából lisztet őröltek.
 
A szelídgesztenyét már az ősember is ismerte: elszenesedett fáját megtalálták a bükki Hámori-, mai nevén Anna-barlangban. A magyar gesztenye szó valószínűleg szláv közvetítéssel került nyelvünkbe 1200 körül. A 13. században a szelídgesztenye már nálunk is meghonosodott. Feltehetőleg a római ültetvények maradványai a Börzsöny déli lejtőin, a Nagymaros feletti hegyoldalakon és a Naszály alján található szelídgesztenye-ligetek.
 
A gesztenye felhasználási módjai
A szelídgesztenye virágai kiváló mézelők, így a gesztenyeméz nagyon finom különlegességnek számít.
 
A gesztenye maghéját bevágva piríthatjuk nyílt tűzön, a héjától megtisztítva kandírozhatjuk, főzés után pedig meghámozva készíthetünk belőle pürét, ami sütemények és mártások ízesítésére is kiváló.
 
A szelídgesztenye szeptember végétől márciusig kapható a piacokon. Figyeljünk arra, hogy olyan nagyobb szemeket válasszunk, amelyeken nincsenek sérülések. A jó gesztenye fényes, kissé olajos tapintású, a felülete sima. Otthon úgy győződhetünk meg arról, hogy friss-e, hogy vízbe tesszük, és ha felemelkedik a felszínre, akkor már romlott. A gesztenyebél akkor jó, ha krémesfehér színű, húsos és sűrű.
 
Fontos: a vadgesztenye termése fogyasztásra nem alkalmas, mérgező!
 
Érdekességek a szelídgesztnyével kapcsolatban
• Korzikán gesztenyesört és -lekvárt is készítenek belőle.
 
• A franciák köretként is fogyasztják: az áttört gesztenyét vajon párolt hagymához adják, sózzák, borsozzák, és tejszínnel keverik.
 
• Az angolszász vidékeken gyakran használják töltelékekben, akár hússal kombinálva. Az ünnepi pulykasült töltelékéből kihagyhatatlan.
 
• A gesztenyetermő vidékeken ősszel gesztenyeünnepet rendeznek a termés betakarítása után: Madeirán október–november fordulóján tartanak gesztenyeünnepet, Magyarországon híres az októberi velemi gesztenyeünnep, Erdélyben pedig a nagybányai a legjelentősebb.
 
A szelídgesztenye nemcsak finom, de nagyon sok vitamint is tartalmaz, melyek egészségmegőrző hatásukon túl hozzájárulnak immunrendszerünk védelméhez is.
 
A gesztenye egészségügyi előnyei
A gesztenye rendkívül gazdag antioxidáns hatású E-vitaminban, de igen magas a B1-, B2- és B6-vitamin-tartalma is. C-vitamin-tartalma is jelentős, a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonlóan magas, ami azonban magas hőkezelés esetén csökken.
 
Ásványi anyagokban is bővelkedik: tartalmaz nátriumot, káliumot, kalciumot, foszfort, rezet, vasat és magnéziumot is.
 
Zsiradékot csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz.
 
Természetes formában megtalálható benne az ómega-3 zsírsav, ami nélkülözhetetlen az egészséges sejtműködéshez.
 
Élelmirost-hányada jelentős, ennek köszönhetően többek között csökkenti az éhségérzetet, elősegíti a jó bélműködést, illetve a rostfogyasztás segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában is.
 
Azonban tudni kell a gesztenyéről azt is, hogy a legnagyobb kalóriatartalmú termések közé tartozik.
 
Forrás: greendex.hu

Kapcsolódó cikkek

FruitVeb: jót tett a bőséges csapadék az almaültetvényeknek.

2023. január 27. 18:08
Bár az idei terméskilátásokat még lehetetlen megbecsülni, a bőséges őszi-téli csapadék biztosan jót tett az almaültetvényeknek – közölte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kedden az MTI-vel.
 
Bár sem az enyhe tél, sem a kiszámíthatatlan tavasz nem kedvez az almatermelésnek, a csapadékkal telítődött talaj segíti a gyümölcsfák tavaszi kihajtását. Ha nem kellene számolni rendkívüli időjárással a következő hónapokban, a tavalyi gyenge termés után legalább átlagos mennyiségre lehetne számítani az idén – írták.

Aranyáron mérik majd a fóliás szamócát

2023. április 14. 14:22
A görög szamóca kilós ára most 1700 forint körül alakul, fóliás magyar társa azonban várhatóan ennél sokkal többe kerül majd.
 
A fóliasátrakban elültetett, illetve a szabadföldi szamóca is sokkal többe fog kerülni, mint a görög áru. A szezon áprilisban kezdődik el és Huber István őstermelő a TV2 Tények riportjában azt mondta, hogy a fóliás eper kilója  körülbelül 7000 forintba kerül majd.