Szelídgesztenye: mit rejt ez a természetes vitaminbomba?

2024. szeptember 11. 19:48
Nagyon finom, sokoldalúan elkészíthető és rendkívül egészséges.
Szelídgesztenye: mit rejt ez a természetes vitaminbomba?
A gesztenye maghéját bevágva piríthatjuk nyílt tűzön – fotó: Shutterstock
 
A szelídgesztenye egy gyors növekedésű fafaj, mely Délkelet-Európa hegyvidékeinek párás völgyeiből származik, és már a történelmi időkben elterjedt az egész kontinensen. Ehető terméséért a rómaiak sokfelé meghonosították; fontos tápláléknak számított, hiszen a magjából lisztet őröltek.
 
A szelídgesztenyét már az ősember is ismerte: elszenesedett fáját megtalálták a bükki Hámori-, mai nevén Anna-barlangban. A magyar gesztenye szó valószínűleg szláv közvetítéssel került nyelvünkbe 1200 körül. A 13. században a szelídgesztenye már nálunk is meghonosodott. Feltehetőleg a római ültetvények maradványai a Börzsöny déli lejtőin, a Nagymaros feletti hegyoldalakon és a Naszály alján található szelídgesztenye-ligetek.
 
A gesztenye felhasználási módjai
A szelídgesztenye virágai kiváló mézelők, így a gesztenyeméz nagyon finom különlegességnek számít.
 
A gesztenye maghéját bevágva piríthatjuk nyílt tűzön, a héjától megtisztítva kandírozhatjuk, főzés után pedig meghámozva készíthetünk belőle pürét, ami sütemények és mártások ízesítésére is kiváló.
 
A szelídgesztenye szeptember végétől márciusig kapható a piacokon. Figyeljünk arra, hogy olyan nagyobb szemeket válasszunk, amelyeken nincsenek sérülések. A jó gesztenye fényes, kissé olajos tapintású, a felülete sima. Otthon úgy győződhetünk meg arról, hogy friss-e, hogy vízbe tesszük, és ha felemelkedik a felszínre, akkor már romlott. A gesztenyebél akkor jó, ha krémesfehér színű, húsos és sűrű.
 
Fontos: a vadgesztenye termése fogyasztásra nem alkalmas, mérgező!
 
Érdekességek a szelídgesztnyével kapcsolatban
• Korzikán gesztenyesört és -lekvárt is készítenek belőle.
 
• A franciák köretként is fogyasztják: az áttört gesztenyét vajon párolt hagymához adják, sózzák, borsozzák, és tejszínnel keverik.
 
• Az angolszász vidékeken gyakran használják töltelékekben, akár hússal kombinálva. Az ünnepi pulykasült töltelékéből kihagyhatatlan.
 
• A gesztenyetermő vidékeken ősszel gesztenyeünnepet rendeznek a termés betakarítása után: Madeirán október–november fordulóján tartanak gesztenyeünnepet, Magyarországon híres az októberi velemi gesztenyeünnep, Erdélyben pedig a nagybányai a legjelentősebb.
 
A szelídgesztenye nemcsak finom, de nagyon sok vitamint is tartalmaz, melyek egészségmegőrző hatásukon túl hozzájárulnak immunrendszerünk védelméhez is.
 
A gesztenye egészségügyi előnyei
A gesztenye rendkívül gazdag antioxidáns hatású E-vitaminban, de igen magas a B1-, B2- és B6-vitamin-tartalma is. C-vitamin-tartalma is jelentős, a málnáéhoz és a ribiszkééhez hasonlóan magas, ami azonban magas hőkezelés esetén csökken.
 
Ásványi anyagokban is bővelkedik: tartalmaz nátriumot, káliumot, kalciumot, foszfort, rezet, vasat és magnéziumot is.
 
Zsiradékot csak nagyon kis mennyiségben tartalmaz.
 
Természetes formában megtalálható benne az ómega-3 zsírsav, ami nélkülözhetetlen az egészséges sejtműködéshez.
 
Élelmirost-hányada jelentős, ennek köszönhetően többek között csökkenti az éhségérzetet, elősegíti a jó bélműködést, illetve a rostfogyasztás segít a túlzott inzulintermelés visszaszorításában is.
 
Azonban tudni kell a gesztenyéről azt is, hogy a legnagyobb kalóriatartalmú termések közé tartozik.
 
Forrás: greendex.hu

Kapcsolódó cikkek

A növényi alapú étrend totálisan felforgatja az élelmiszeripart, és egyre több követőre talál

2023. február 27. 10:26
A növényi eredetű élelmiszerek fogyasztása soha nem látott ütemben növekszik. De hogyan nevezzük a húspótló élelmiszereket?
 
A növényi alapú étrend egyre fontosabbá válik mind az egészségtudatos, mind pedig a környezettudatos fogyasztók számára, és még a fenntartható élelmiszerellátási lánc kialakításához is hozzájárul.
 
Bánáti Diána és Gyimes Ernő, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara Élelmiszermérnöki Intézetének kutatói arra keresték a választ a független vizsgálólaboratóriumokat működtető Eurofins Analytical Services Hungary Kft. által támogatott tudományos szaklap, az Élelmiszervizsgálati Közlemények legfrissebb tudományos cikkében, hogy a szakirodalomban „plant-based meat alternatives” vagy „meat analogues” névvel illetett, kizárólag növényi alapanyagokból készített, húskészítményekre hasonlító élelmiszerek mely egyéb, széles körben, laikusok számára is használatos elnevezésekkel illethetők.

Külföldön feleannyiért lehet eladni a tokajit, mint itthon

2023. július 05. 16:13
A borok értékesítési ára 6 százalékkal emelkedett egy év alatt.
 
Az AKI PÁIR adatai szerint a belföldön termelt és belföldön értékesített földrajzi jelzés nélküli, valamint az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok értékesítési ára 6 százalékkal 27 ezer Ft/hl-re emelkedett 2023. január–május között az előző év azonos időszakához képest. Az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borok közül a fehérborok feldolgozói értékesítési ára 16 százalékkal 25,6 ezer Ft/hl-re növekedett, míg a vörös- és rozéboroké nem változott számottevően (28,2 ezer Ft/hl) – derül ki az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentéséből.