Szigorításra készül az EU: betiltják a gázkazánokat

2024. február 12. 13:22
Már a határidő is megvan.
 
Az Európai Tanács és az Európai Parlament további szigorításokat tervez. Ideiglenesen megállapodtak az épületek energiateljesítményéről szóló irányelv felülvizsgálatáról, ennek értelmében javulhat az EU-ban az épületek energiahatékonysága - írta meg a Portfólió.
Szigorításra készül az EU: betiltják a gázkazánokat
A cél a kibocsátás csökkentése
A felülvizsgálat fő célja az új és a felújított épületekre vonatkozó szigorúbb energiateljesítmény-előírások érvényesítése, de lényeges szempont még a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, valamint az, hogy végre felvegyük a harcot az energiaszegénység ellen. Ennek eredménye, hogy az EU fokozatosan betiltatná a gázkazánokat és az olajkályhákat.
 
A fő célpontok azok az épületek, amelyek az Európai Unió üvegházhatást okozó gázkibocsátásának több mint egyharmadáért felelősek. A most megkötött megállapodásnak köszönhetően valószínűleg javulni fog az energiahatékonyság, ami már csak azért is lényeges, mert így lehetőséget adunk magunknak, arra, hogy az EU 2050-re klímasemlegessé váljon.
 
A célkitűzések között szerepel annak biztosítása, hogy az évtized végére minden újonnan épült ingatlan nulla kibocsátású legyen, emellett a meglévő állományt 2050-re teljes mértékben átalakítsák.
 
A minimumkövetelmény az lenne, ha 2030-ra a legjobb energiahatékonyságú épületek aránya meghaladja a 16 százalékot, míg három évvel később, 2033-ra ez az arány 26 százalékra emelkedne.
 
Az EU lépéseket követel a tagállamoktól
A lakossági célértékek arra kötelezik az EU-s országokat, hogy 2030-ra 16 százalékkal, míg 2035-ig 20-22 százalékkal csökkentség az átlagos energiafogyasztást. Ennek 55 százalékát a kevésbé energiahatékony épületek felújításával akarják elérni.
 
A megállapodás szerint a fosszilis tüzelőanyagokkal működő kazánokat fokozatosan kivonnák a forgalomból. A cél, hogy 2040-ig teljes mértékben megszüntessék ezek használatát.
 
A következő lépés tehát, hogy az Európai Tanács, valamint az Európai Parlament jóváhagyja, valamint elfogadja ezt a javaslatot. Ez a "Fit for 55" csomag része, amely 2030-ig meg akarja duplázni az épületek éves energiahatékonysági felújítási arányát. Az ingatlanok az EU energiafogyasztásának 40 százalékát, valamint a kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátás 36 százalékát teszik ki.
 
Természetesen az Unió többletforrásokat biztosítana a célkitűzés eléréséhez.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Változnak a közösségi agrármarketing támogatások felhasználásának feltételei

2023. július 27. 13:49
Az Agrárminisztérium módosította a közösségi agrármarketing támogatások felhasználásának részletes feltételeiről szóló rendeletét.
 

Hogyan módosult a kárenyhítéssel kapcsolatos rendelet?

2023. augusztus 08. 18:21
Megjelent a kárenyhítésre vonatozó rendelet módosítása (31/2023. (VII. 14.) AM rendelet), amelynek részleteire az Államkincstár hívta fel a gazdák figyelmét.