Szigorú büntetést kapott egy ukrán agrártermékkel üzletelő lengyel vállalat

2024. április 22. 15:22
A hatóság a büntetéssel példát akart statuálni.
 
A lengyel hatóságok az ukrán agrártermékek indokolatlan beáramlását két oldalról kívánják megfékezni.
Szigorú büntetést kapott egy ukrán agrártermékkel üzletelő lengyel vállalat
Az ukrán agrártermékek ellenőrzés nélküli behozatala komoly zavart kelt a lengyel piacon – fotó: pixabay.com
 
Ezt bizonyítja, hogy a – gov.pl hírportálon megjelent tudósítás szerint – a lublini termékfelügyeleti hatóság rekord magasságú, 1,5 millió złoty (több mint 100 millió Ft) értékű büntetést szabott ki egy lengyel vállalkozóra, aki az elmúlt év folyamán Ukrajnából származó ipari repcét lengyel termékként feltüntetve forgalmazott az országban.
 
A hatóság a március 25-én kiadott rendelkezés érvelésében kifejtette, hogy a
  • származási ország meghamisítása a vevőket félrevezetheti, és
  • egy olyan termék megvásárlására kényszerítheti, amelyeket azok nem akartak megvásárolni, sőt a tisztességtelen kereskedelmi magatartást tanúsító forgalmazót részesíti előnyben.
A legfontosabb érv azonban az, hogy az ukrán agrártermékek ellenőrzés nélküli és indokolatlan behozatala komoly zavart kelt a lengyel piacon, és akadályozza a helyi termelők áruinak értékesítését.
 
Ezért a hatóság a büntetéssel tulajdonképpen példát akart statuálni. Ugyanakkor, a kiszabott közigazgatási határozattól függetlenül, az ügyben a Regionális Ügyészség felügyelete mellett büntetőeljárás is folyik, a lengyel agrárminisztérium pedig a hasonló szabálysértések feltárását fokozni, azok büntetését pedig szigorítani kívánja.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben júniusban

2023. június 30. 12:47
Júniusban az euróövezetben a vártnál nagyobb mértékben romlott a gazdasági hangulatindex, míg a fogyasztói hangulat az egy hete közölt előzetes adatokkal összhangban némileg javult - derült ki az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságának (DG ECFIN) csütörtökön kiadott felméréséből.
Az euróövezet gazdasági hangulatindexe (Economic Sentiment Indicator, ESI) az előző havihoz képest 1,1 ponttal 95,3 pontra, 2022 novembere óta a legalacsonyabbra csökkent júniusban a kamatlábak gyors emelkedése és a magas infláció miatt lassuló gazdasági növekedést tükrözve. Elemzők előzetesen 96,0 pontos júniusi indexre számítottak.
 

Gulyás Gergely bejelentette: döntött a kormány, itt az új rezsiszabály, magyarok tízezreit érinti

2023. április 06. 13:49
Mindenki számolhat azzal, hogy a rezsicsökkentés jelenlegi mértékét fenn tudják tartani, meg fogják hosszabbítani - hangzott el a ma délelőtt megtartott Kormányinfón. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a megnövekedett energiaárak nagy nehézséget jelentenek a gazdaságnak.