Szilva: viszik, mint a cukrot

2024. szeptember 30. 15:24
Elérkezett a lekvárfőzés ideje.
 
A kereskedők az idei évben igen nagy érdeklődést mutattak a szilva iránt, miközben a konzervgyárak visszafogottabbak voltak. Mindez azonban nem szegte a kedvét a termelőknek, mert könnyen találtak más értékesítési csatornákat.
Szilva: viszik, mint a cukrot
A háziasszonyoktól kezdve a viszonteladókig mindenki lecsapott a kínálkozó lehetőségre, míg a konzervgyárak csak nyomott árakon lettek volna hajlandók a felvásárlásra. A termelők szerencsére választhattak, mert nagy igény mutatkozott a szilvára másoktól – írja a novenyvedoszer.hu.
szilva
A kereskedők az idei évben igen nagy érdeklődést mutattak a szilva iránt – fotó: pixabay.com
 
A közepesnél erősebb a termés
Sokan keresik a cefrének való szilvát, ami azt bizonyítja, hogy a pálinkakészítésben továbbra is alapfajtának számít ez a gyümölcs. Az idén a közepesnél erősebb a termés, de ehhez kellett az optimális tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem is. Észak-Magyarországon a szüret a Lepoticával kezdődött, de az Elena is előbb ért két héttel, így ehhez kellett igazodni.
 
Nagyon népszerű ez a fajta, a konzervipar is keresi, vírusellenálló és könnyen beszerezhetők az alanyok. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy alkalmas lekvárnak, cefrének és friss fogyasztásra is.
lekvár
Egyre többen készítenek szilvalekvárt – fotó: pixabay.com
 
A szilvát érdemes tovább érlelni, hogy lekvárnak is alkalmas legyen
Elsősorban Kelet-Magyarországon népszerű a szilvalekvár, ott sokan alkalmazkodtak az igényekhez, és be is szerzték a korszerűbb saválló, dupla falú gőzüstöt, amelyben nem ég oda az alapanyag. A bizonyítottan bevált fajtáknak a területe ott található, ugyanis az eredeti nemesítési helyén fejti ki igazán az adottságait a szilva.
 
Évjárattól függő, hogy egy mázsa lekvárhoz mennyi szilva kell, – jellemzően négyszer annyi – viszont amennyiben kevesebb a nedvesség, akkor jobb lesz a kihozatal és kevesebb energia kell a jó szilvalekvárhoz.
 
Az országnak ebben a részében most is tart a nagyüzem, hiszen a viszonteladók és a háziasszonyok egyaránt keresik a szilvát, a szedés és főzés folyamatosan történik.
 
Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében 1654 hektár, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében további 895 hektár szilvatermő terület található. Bács-Kiskun vármegyében 1180 hektáron termelünk szilvát, míg Pest vármegyében 897 hektár a termőterület.
 
Így Északkelet-Magyarország rendelkezik a termőterület 40-45 százalékával, az ország középső része pedig bő egyharmadot ad a termőfelületből.
 
A legnagyobb területen termelt fajták: a Katinka, a Cacanska Lepotica, a Cacanska Rana, a Bluefree, a Stanley, a President és a Top-sorozat fajtái. A termés több mint fele a feldolgozóiparba kerül (magyarországi vagy esetleges módon külföldi, döntően német), míg kevesebb mint 50 százaléka a hazai, kisebb hányadban pedig a külföldi friss piacon kerül értékesítésre.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Fontos a magyar termelőknek az élelmiszeripar sikere

2023. október 30. 17:40
A Hungarian Food Business Program eredményeiről és a magyar termékek exportteljesítményéről kérdeztük Giczi Gergelyt, az AMC ügyvezető-helyettesét.
 
Az idei OMÉK-on több mint száz külföldi beszerző találkozott 46 magyar exportképes vállalkozással és közel ezer tárgyalást folytattak le egymással a Hungarian Food Business Program keretében. Az exportfejlesztési program eredményeiről Giczi Gergellyel, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettesével, a program házigazdájával beszélgettünk.

Répa, retek... Ezzel az 5 zöldséggel indítsd a vetési szezont!

2024. február 12. 13:13
A sárgarépa, a retek, a fejes saláta, a zöldborsó és a petrezselyem is vethető hamarosan! Vess hát pár pillantást rájuk cikkünkben.
 
Répa, retek, mogyoró... Ismerjük a régi mondókából. A répa és a retek pedig igazán aktuális most is, hiszen amint elmúlnak a talaj menti fagyok, már kerülhetnek is a vetőmagok a talajba. De nem csak a sárgarépát és a retket lehet már ilyen korán elvetni. Minden olyan magot bátran elvethetünk, amelyik alacsony hőmérsékleten is képes csírázni, és az átmeneti fagyok sem tesznek benne kárt. Így hát hamarosan eljön az ideje a sárgarépa, a hónapos retek, a petrezselyem, a fejes saláta és a borsó vetésének is.