Szűkülő burgonya fajtakínálat várható
2023. július 19. 12:40
A berzencei burgonya fajtabemutatót megelőző éjszaka ugyancsak komoly vihart élhettek meg a burgonyák. Így a nagy szél összeborzolta, a csapadék pedig párafelhőbe burkolta a növényeket, melyek csak a déli napsütésre tisztultak ki. A fajtaváltásnak köszönhetően jelent meg az Agria mutánsa, a Babylon
„Az idei magas burgonya árak miatt a jelzések szerint megnő a kereslet, és azok az gazdák, akik idáig bizonyos nagyságú területen ültettek, várhatóan még több hektáron fognak termelni.
Boston: a sikertörténet küszöbén - Fotó: viniczai
Az igényekkel kapcsolatban elmondható, hogy a tavalyi forgalmunk 20 százalékkal nőtte túl az azt megelőzőt. Mindez elsősorban a viszonylag stabil és magas étkezési árnak köszönhető”- magyarázta Murai György. Az Agrico Magyarország Kft. ügyvezetője hozzátette: a termelői kedv kicsit visszatért, ám itt nem arról van szó, hogy új szereplők jelentkeztek volna a piacon, illetve a vállalkozói körben, hanem akik eddig is termeltek, ezután kicsit többet vállaltak.
Murai György: időben kell leadni a vetőgumó rendeléseket - Fotó: viniczai
Elindult az érdeklődés a burgonyatermesztés iránt, s ez talán lefékezi vagy meg is állítja azt a tendenciát, ami évtizedek óta jellemző, hogy évről-évre csökken a burgonya vetésterülete. Ma alig több, mint 7000 hektárról beszélünk, s ha megáll a visszaesés, már örömteli az ágazat számára. A korábbi 50-60 ezer hektár az étkezési mellett a feldolgozóiparral együtt volt számolandó. Hazánkban a szaporítóanyag előállítás mintegy 300 hektáron történik, ami nem elégíti ki a 7000 hektár étkezési igényét.
Tudjuk, hogy elsősorban a szállítási költség határozza meg a burgonya árát.
A holland Agrico burgonya nemesítő, illetve vetőburgonya forgalmazó cégtől érkező hír szerint, a következő szezonban várhatóan nehezebb lesz szaporítóanyaghoz hozzájutni, illetve a választék is talán szűkebb lesz.
Mint a szakember elmondta, ott kezdődött a negatív sorozat, hogy már ültetéskor olyan volt az időjárás, ami nem tette lehetővé, hogy optimális időben kerüljön földbe a burgonya. Ennek köszönhetően tolódott az ültetés, egyes helyeken négy-öt héttel is, ami a gumókötés és fejlesztés szempontjából nem kedvező.
Mivel a kötésszám lényegesen alacsonyabb, mint egy normál évben, ez már feltételezi a mennyiségi csökkenést. A másik oldalon ott találjuk a minőséget. A csapadékos, hűvös tavasz után hirtelen jött a meleg, ami olyan mikroklímát generált, amiben a gombabetegségek elkezdtek fejlődni, erős volt a fertőzés. Ha pedig többet kell védekezni, az költségnövelő tényező.
„Azt is látni kell, hogy Hollandiában 7 százalékkal csökkent a termőterület - ami jellemző egész Európára - Franciaországban pedig több, mint 10 százalékkal kevesebb burgonyát ültettek.
Mindez arra utal, mikor eljön a jövő évi ültetési szezon, nem biztos, hogy mindenkinek lesz megfelelő mennyiségű és választékú áruja. Arra biztatjuk mi is a partnereinket, hogy előzetesen jelezzék, hogy milyen fajtából és mennyire lenne szükségük. Minél előbb foglaljuk le mennyiségeket az anyacégnél, annál nagyobb a valószínűsége, hogy lesz is”- mutatott rá Murai György, hogy széles fajtakínálattal rendelkeznek, ami alternatívát jelent a gazdálkodóknak. Vannak olyan választási lehetőségek, ha nem is a termelő által igényelt, vagy a megszokott fajtából, de tud hasonlót ültetni.
Így az Esmee, a korai, illetve az Evolution, nagyon korai, piroshéjú, sárgahúsú fajtákat nem kell bemutatni termelői körökben. Mindkettő évek óta stabilan és jó színvonalon teljesít. Eddig ki tudták elégíteni a felmerülő igényeket, ám az új szezonban vélhetően csak korlátozott mennyiségben. Egy új felfedezett, a TPC Boston névre keresztelt középkorai fajtája. A szintén holland nemesítő cég ugyan méreteit tekintve jóval kisebb, mint az Agrico, ám jó tengerentúli kapcsolatokkal rendelkezik, így egymást segítik az európai és az amerikai piacon.
A bemutatón is sokaknak feltűnt, hogy a Boston nagyon szép gumóformájú, sima héjú, piros héjszínű - nem sötét piros, inkább rózsaszínes piros -, sárga húsú, jól tárolható fajta. Aki eddig kipróbálta, elmondhatta, szép jövő előtt áll.
„Eljutottunk egy olyan időszakhoz, amikor több fajtánk elveszíti védett státuszát. A regisztrációtól számított 25 évig él a védettség, ami azt jelenti, hogy csak a nemesítő értékesítheti, forgalmazhatja. Ha egy védett fajta eléri a szabad státuszt, mások is elkezdik szaporítani, ami egyrészt versenyhelyzetet generál, ami nyomja lefelé az árakat. Másrészt a fajta minősége már nehezebben kontrollálható. Egy védett fajtának licencdíj jogosultsága van, az elit szaporulati fok értékesítése után a licencdíj illeti meg a nemesítőt”- avatott be a fajtaváltás szükségességébe a szakember. Ebben most két fajtájuk is érintett, az Agria és az Impala. Ugyanakkor mindkettő esetében rendelkeznek alternatívával. Az Agriánál, például a Babylon – az Agria „mutánsa” - és a Markies, az Impalánál pedig a Ranomi.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu
Kapcsolódó cikkek
Mi lesz veled magyar alma?
2023. május 03. 18:58
A Mi lesz veled magyar alma címmel Debrecenben rendezett konferencia első előadásait foglaltuk össze a Kertészet és Szőlészet 14. számában. Most az online bejelentkező lengyel Dominik Wozniak által elmondottakat ismertetjük.
A lengyel szakember az Alma és Körte Világszövetség (WAPA) elnöke, és ő vezeti a legnagyobb lengyel értékesítő szövetkezetet, a Rajpolt, amelyen keresztül 50 ezer tonna gyümölcs talál gazdára. Dominik Wozniak elmondta, hogy a költségek emelkedése a világon mindenütt gondot okozott 2022-ben a termesztőknek, több országban kivágások várhatók. Idén februárban 6%-kal kevesebb alma volt készleten Európában, mint tavaly.
Varga Mihály: meg kell erősíteni a magyar gazdaság szuverenitását, a hazai élelmiszeripart
2024. május 21. 15:06
Európa jövője egyenrangú, szuverén tagállamokkal biztosítható, ezért a kormány továbbra is azon dolgozik, hogy megerősítse a magyar gazdaság szuverenitását. Ebben a munkában az egyik legfontosabb feladat a hazai élelmiszeripar feltámasztása, megerősítése – hangoztatta a pénzügyminiszter ma Karcagon, a Szatmári Cégcsoporthoz tartozó Kun-Malom Grain Kft. új malomüzemének alapkőletételén.