Talaj-növény rendszer: gyakorlati tudás a gazdáknak

2024. augusztus 16. 16:59
A 37. Bábolnai Gazdanapokon különleges oktató programmal készülnek, mely során a gazdák gyakorlati tudást szerezhetnek a talaj-növény rendszer működéséről. Szakemberek mutatják be a talaj pusztulását és regenerációját hasznos tanácsokkal kiegészítve.
Talaj-növény rendszer: gyakorlati tudás a gazdáknak
A Bábolnai Gazdanapok szeptember 5–7. között immár 37. alkalommal nyílik meg. A szervezők idén is arra törekednek, hogy a gazdáknak a lehető legtöbb gyakorlati tanácsot és széles körű tudást adjanak át. Ennek érdekében oktatási és tanácsadási céllal létrehoznak egy oktató talajszelvényt.
talaj, kukorica
Az esemény keretében egy edukációs programot kívánnak megvalósítani, amely során a gyakorló szakemberek azonnal használható tudáshoz jutnak a TALAJ-NÖVÉNY rendszer működéséről és működtetéséről. A program helyszíne a kukorica- és cirok fajtabemutató tér lesz, ahol egy különleges talajszelvénnyel készülnek. Ennek egyik fele a fajtasor művelt területére, a másik fele pedig a fajtasor melletti, már hetedik éve gyeppel borított területére esik.
 
A talajszelvény egyik fele a talaj pusztulásáról szól, míg a másik fele a regeneratív gazdálkodás segítségével megvalósítható talajállapot-javításról és a talaj termékenységének hosszú távú fenntarthatóságáról ad tájékoztatást.
Az oktató parcellában érintett edukációs területek közé tartozik a talajtan, amely magában foglalja a szelvényleírást, a talajélettant, a talajművelést, valamint a talajkondicionálást és a termékismeretet. A növényélettan is fontos szerepet kap, beleértve a fejlődéstant, a stresszélettant, a növényegészséget, valamint a növénykondicionálást és a termékismeretet.
talaj, kukorica
Az oktatóparcellában talajtani és növényélettani szakemberek várják az érdeklődőket. A talajtani területért a Magyar Talajtani Társaság delegáltjai, míg a növényélettani területért a Pro-Feed Kft. munkatársai felelnek.
 
A szervezők várják az érdeklődő gazdákat, akik sokat tanulhatnak az esemény során. A résztvevők jól hasznosítható tanácsokat kapnak majd, melyek segítik őket mindennapi munkájukba. A tanácsadók a nyitvatartási idő alatt folyamatosan rendelkezésre állnak majd.
 
 
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Eredményesek voltak a hajtató kertészetek beruházásai

2024. március 12. 15:28
A hajtatott paprika és paradicsom ma már egész évben megtalálható a boltok polcain, április közepétől pedig az ágazat teljes egészében nemcsak a hazai, hanem az exportpiacokat is friss, egészséges áruval.

Érték és Minőség Nagydíj: idén a tavalyinál is többen küzdöttek meg a címért

2023. szeptember 08. 16:09
Átadták az Érték és Minőség Nagydíj Pályázat kitüntetéseit a Gazdaság Ünnepén, az Országház Főrendiházi Üléstermében szeptember 7-én. Idén a védjegyhasználatot és a kitüntetést 40 pályázó 47 pályázata érdemelte ki, a gazdaság szinte teljes palettáját felölelő 45 főcsoport több mint 100 témakörében meghirdetett nívós megmérettetésen.