Társadalmi egyeztetésen a földhasználat váltás elősegítése

2024. június 03. 11:38
Megkezdődött Magyarország Közös Agrárpolitika (KAP) Stratégiai Terve alapján a „Földhasználat váltást elősegítő beruházások és azok fenntartása” című pályázati felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése.
Társadalmi egyeztetésen a földhasználat váltás elősegítése
A felhívás kiemelt célja a mezőgazdasági területek ökoszisztéma-szolgáltatásainak erősítése, a biológiai sokféleség csökkenésének megállítása és visszafordítása a beporzók, az apróvadfajok vagy éppen a mezőgazdasági területhez kötött madárfajok számára kedvező élőhelyek fejlesztése révén vagy éppen a talajerózió elleni védelem.
 
Ennek érdekében a tervezett pályázati felhívás támogatni kívánja a biodiverzitás védelmi célú évelő kultúrák telepítését, az erózióvédelmi célú gyepes sávok szántóterületeken és állandó kultúrákban történő kialakítását, füves, cserjés sávok kialakítását szántóterületeken, továbbá gyepek telepítését szántóterületeken. A földhasználat váltást, illetve az élőhelyek helyreállítását elősegítő nem termelő beruházások megvalósítása mellett azok fenntartása is támogatott lesz.
 
A fejlesztések megvalósítása és azok fenntartása nem csak a környezeti és természetvédelmi értékeket szolgálják, hanem a fenntartható mezőgazdasági termelést is.
 
A közzétett támogatási konstrukció tervezet széleskörű szakmai egyeztetés eredménye, de fontos, hogy bárki elmondhassa a javaslatait. A tervezet elérhető az Agrárminisztérium KAP tematikus oldalán, a kap.gov.hu címen, a véleményezésre 2024. június 9-ig van lehetőség.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Erdőtűz Tiszakécske és Kocsér között

2024. május 06. 17:50
Ég az erdő aljnövényzete és a fákba is belekaptak a lángok.

Katasztrófa felé sodródunk: a gazdasági működés 50%-a ezen múlik, mégis sokan legyintenek rá

2022. november 29. 10:31
A körforgásos gazdaság gyakorlati megvalósításáról, a biodiverzitás csökkenésének visszaszorításáról és a zöld pénzügyi vonatkozásokról is szó volt a BCSDH, a Holland Királyság Nagykövetsége és az ING Bank N. V. Magyarországi Fióktelepe által szervezett Körforgásos Gazdaság találkozón. Azok számára, akik még csak most barátkoznak a körforgásos gazdasággal, vagy a biodiverzitással, az egyik legfontosabb üzenet, hogy ezek jóval többről szólnak mint az újrahasznosítás, vagy az erdőben élő állatok jóléte. Komoly gazdasági érdek húzódik amögött, hogy mindkét területtel rendszerszinten foglalkozzanak az országok, vállalatok és a magánszféra. A biodiverzitáson például a gazdaságunk működésének 50%-a múlik.