Tehéntejfogyasztással csökkenthető a 2-es típusú cukorbetegség kockázata?

2025. január 02. 15:56
Egy nemzetközi kutatócsoport arra jutott, hogy egyesek esetében igen.
 
Tehéntejfogyasztással csökkenthető a 2-es típusú cukorbetegség kockázata?
Magyarázatot talált arra egy kínai és amerikai orvoskutatókból álló nemzetközi csapat, hogy miért hoztak korábban vegyes eredményeket azok a tanulmányok (egyes kísérletek összefüggést mutattak, mások pedig nem találtak ilyet), amelyek a tejfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának csökkent kockázata közötti összefüggést vizsgálták.
 
A mostani kutatásban genomszintű asszociációs vizsgálatot (GWAS) végeztek. A genetikai variánsok megfigyeléses vizsgálatakor azt próbálják megállapítani, hogyvalamelyik variáns kapcsolatban van-e egy adott tulajdonsággal. Ezúttal kb. 12 ezer spanyol felnőttől vett szövetmintát vizsgáltak, valamint a Nemzeti Rákkutató Intézet által kidolgozott étrendi beviteli becsléseket alkalmazták.
 
Eközben figyeltek fel valamire
azoknál, akik egy bizonyos genetikai variánssal rendelkeznek, mely a laktáz enzimet kódolja: kiderült, hogy azoknál, akiknél felnőtt korukra kialakult az elsődleges laktázhiány, azaz elégtelen vagy hiányos bennük a tejcukorbontó enzim termelése, de rendszeresen fogyasztanak tehéntejet, 30 százalékkal csökken a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.
 
Azoknál nem találtak ilyen összefüggést, akik nem rendelkeznek ilyen génváltozattal. Ezt követően a kutatók a brit Biobank adataival is megismételték a vizsgálatokat, és hasonló eredményre jutottak.
 
Forrás: hvg.hu/agroinform.hu
 
Indexkép: Shutterstock

Kapcsolódó cikkek

Génmódosított élelmiszerek: biztos a magyar "nem"

2024. július 16. 15:00
A magyar kormány elutasítja a génmódosított élelmiszerekre vonatkozó szabályok enyhítését.

Hihetetlen: egy találékony gyártó máris kikerülte a PET-palack- és fémdoboz-visszaváltást

2024. november 19. 14:54
Ha kis hazánkban valamilyen szabályt bevezetnek, biztos lesz magyar, aki kitalálja, hogyan lehet azt megkerülni.