Tehéntejfogyasztással csökkenthető a 2-es típusú cukorbetegség kockázata?
2025. január 02. 15:56
Egy nemzetközi kutatócsoport arra jutott, hogy egyesek esetében igen.

Magyarázatot talált arra egy kínai és amerikai orvoskutatókból álló nemzetközi csapat, hogy miért hoztak korábban vegyes eredményeket azok a tanulmányok (egyes kísérletek összefüggést mutattak, mások pedig nem találtak ilyet), amelyek a tejfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának csökkent kockázata közötti összefüggést vizsgálták.
A mostani kutatásban genomszintű asszociációs vizsgálatot (GWAS) végeztek. A genetikai variánsok megfigyeléses vizsgálatakor azt próbálják megállapítani, hogyvalamelyik variáns kapcsolatban van-e egy adott tulajdonsággal. Ezúttal kb. 12 ezer spanyol felnőttől vett szövetmintát vizsgáltak, valamint a Nemzeti Rákkutató Intézet által kidolgozott étrendi beviteli becsléseket alkalmazták.
Eközben figyeltek fel valamire
azoknál, akik egy bizonyos genetikai variánssal rendelkeznek, mely a laktáz enzimet kódolja: kiderült, hogy azoknál, akiknél felnőtt korukra kialakult az elsődleges laktázhiány, azaz elégtelen vagy hiányos bennük a tejcukorbontó enzim termelése, de rendszeresen fogyasztanak tehéntejet, 30 százalékkal csökken a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.
Azoknál nem találtak ilyen összefüggést, akik nem rendelkeznek ilyen génváltozattal. Ezt követően a kutatók a brit Biobank adataival is megismételték a vizsgálatokat, és hasonló eredményre jutottak.
Forrás: hvg.hu/agroinform.hu
Indexkép: Shutterstock
Kapcsolódó cikkek
Itt a kormány legújabb döntése az árstopokról
2022. december 14. 12:19
A kormány meghosszabbította jövő április végéig az élelmiszerár-stopot – közölte Nagy István agrárminiszter.
Nagy István kiemelte, az ársapkák működnek, a vásárlók ugyanis azokból a termékekből vásárolnak többet, amikhez olcsóbban jutnak hozzá. Az AKI Piaci Árinformációs Rendszer adatai alapján az ársapkás termékekből több fogyott idén 2021 ugyanezen időszakához képest. A legnagyobb, 81%-kos növekedés a 2,8%-os UHT tej esetében figyelhető meg, a többi ársapkás termék esetében is 25%-nál nagyobb a fogyasztás bővülése. Lisztből 27%-kal, napraforgó étolajból 44%-kal, csirkemellből 34 %-kal, csont nélküli sertéscombból 46%-kal fogyott több idén eddig, mint az előző év azonos szakaszában. A mennyiségi növekedés oka lehet az is, hogy a vásárlók raktároznak ezekből a termékekből, a miniszter ugyanakkor a felhalmozás helyett a tudatos vásárlásra hívja fel a figyelmet.
A kimondott szó kötelez
2024. november 08. 18:25
A döntéseket a megfelelő szinten, és a megfelelő időben kell meghozni.