Tehéntejfogyasztással csökkenthető a 2-es típusú cukorbetegség kockázata?
2025. január 02. 15:56
Egy nemzetközi kutatócsoport arra jutott, hogy egyesek esetében igen.

Magyarázatot talált arra egy kínai és amerikai orvoskutatókból álló nemzetközi csapat, hogy miért hoztak korábban vegyes eredményeket azok a tanulmányok (egyes kísérletek összefüggést mutattak, mások pedig nem találtak ilyet), amelyek a tejfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának csökkent kockázata közötti összefüggést vizsgálták.
A mostani kutatásban genomszintű asszociációs vizsgálatot (GWAS) végeztek. A genetikai variánsok megfigyeléses vizsgálatakor azt próbálják megállapítani, hogyvalamelyik variáns kapcsolatban van-e egy adott tulajdonsággal. Ezúttal kb. 12 ezer spanyol felnőttől vett szövetmintát vizsgáltak, valamint a Nemzeti Rákkutató Intézet által kidolgozott étrendi beviteli becsléseket alkalmazták.
Eközben figyeltek fel valamire
azoknál, akik egy bizonyos genetikai variánssal rendelkeznek, mely a laktáz enzimet kódolja: kiderült, hogy azoknál, akiknél felnőtt korukra kialakult az elsődleges laktázhiány, azaz elégtelen vagy hiányos bennük a tejcukorbontó enzim termelése, de rendszeresen fogyasztanak tehéntejet, 30 százalékkal csökken a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.
Azoknál nem találtak ilyen összefüggést, akik nem rendelkeznek ilyen génváltozattal. Ezt követően a kutatók a brit Biobank adataival is megismételték a vizsgálatokat, és hasonló eredményre jutottak.
Forrás: hvg.hu/agroinform.hu
Indexkép: Shutterstock
Kapcsolódó cikkek
Elképesztő mértékben emelkedett a tej és a sajt ára
2024. október 22. 21:28
Egyes termékeknél a 30 százalékos drágulás is előfordul.
A repcében lévő fehérje (puratein) a tojást is helyettesítheti
2024. november 08. 18:06
Alkalmas lehet a sütőipari termékekben, szószokban és egyéb élelmiszerekben való felhasználásra.