Tehéntejfogyasztással csökkenthető a 2-es típusú cukorbetegség kockázata?

2025. január 02. 15:56
Egy nemzetközi kutatócsoport arra jutott, hogy egyesek esetében igen.
 
Tehéntejfogyasztással csökkenthető a 2-es típusú cukorbetegség kockázata?
Magyarázatot talált arra egy kínai és amerikai orvoskutatókból álló nemzetközi csapat, hogy miért hoztak korábban vegyes eredményeket azok a tanulmányok (egyes kísérletek összefüggést mutattak, mások pedig nem találtak ilyet), amelyek a tejfogyasztás és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának csökkent kockázata közötti összefüggést vizsgálták.
 
A mostani kutatásban genomszintű asszociációs vizsgálatot (GWAS) végeztek. A genetikai variánsok megfigyeléses vizsgálatakor azt próbálják megállapítani, hogyvalamelyik variáns kapcsolatban van-e egy adott tulajdonsággal. Ezúttal kb. 12 ezer spanyol felnőttől vett szövetmintát vizsgáltak, valamint a Nemzeti Rákkutató Intézet által kidolgozott étrendi beviteli becsléseket alkalmazták.
 
Eközben figyeltek fel valamire
azoknál, akik egy bizonyos genetikai variánssal rendelkeznek, mely a laktáz enzimet kódolja: kiderült, hogy azoknál, akiknél felnőtt korukra kialakult az elsődleges laktázhiány, azaz elégtelen vagy hiányos bennük a tejcukorbontó enzim termelése, de rendszeresen fogyasztanak tehéntejet, 30 százalékkal csökken a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata.
 
Azoknál nem találtak ilyen összefüggést, akik nem rendelkeznek ilyen génváltozattal. Ezt követően a kutatók a brit Biobank adataival is megismételték a vizsgálatokat, és hasonló eredményre jutottak.
 
Forrás: hvg.hu/agroinform.hu
 
Indexkép: Shutterstock

Kapcsolódó cikkek

Február 29-én nyitja meg kapuit a III. REL EXPO – 2024

2024. február 27. 15:57
Kilencszáz négyzetméteren több, mint hetven kiállító mutatkozik be a Jakabszállási Repülőtéren.

Eddig bírták a termelők: most már biztos, véget ért az olcsó élelmiszerek kora itthon

2022. november 22. 14:37
Búcsúznak olcsó élelmiszerek, a piacon a zöldségek és gyümölcsök esetében is egy magasabb árszintre kell felkészülni a jövőben. Ennek egyik oka, hogy hosszú távon nem lehet számolni az energiaárak jelentős csökkenésével, ezért az inputanyagok is stabilan nagyobb kiadást jelentenek a jövőben - derült ki az 500 szentesi termelőt tömörítő DélKerTÉSZ összefoglalójából. Az idei szezon bőven tartogatott kihívásokat, és az elszálló energiaárak mellett a klímaváltozás hatásait is csak fejlesztésekkel lehet tompítani. A szakértők szerint a fejlesztések finanszírozásához azonban szükség lenne egy, az NHP-hez hasonló, kedvezményes kamatozású, kifejezetten a mezőgazdasági vállalkozásoknak szóló jegybanki vagy állami programra.