Tejágazat: az adócsökkentés nem elég

2017. február 15. 08:25
Az otpagrar.hu weboldalon olvasható tanulmány szerint ahhoz, hogy Magyarország tejnagyhatalommá váljon, szükség van a hazai tejfogyasztás ösztönzésére, és a nagyobb méretű élelmiszer-feldolgozó cégeknek is lehetőséget kell adni az uniós fejlesztési források igénybevételére.

Tavaly az Európai Unió tejpiaci szabályozása megszüntette a 30 éve működő kvótarendszert, amely nagymértékben befolyásolta az egyes országok termelési kapacitásait, erőforrásait és a termelés volumenét. Ez – kiegészülve a 2020 utáni támogatási összegek bizonytalanságával – kérdésessé tette az egyébként a telepek méretét és a meghatározó gazdaságok termelési színvonalát tekintve jó helyzetben lévő magyar tejágazat jövőjét is.


Pozitív fejlemény a szektor számára, hogy a nyers tej országos termelői ára egy hosszú csökkenő tendenciát követően újra növekedésnek indult: 2016 júniusában még a kilogrammonkénti 66 forintot sem érte el az összeg, ami 40 százalékos áresést jelentett a két és fél évvel korábbi adathoz képest. Napjainkban az ár 85-90 forint/kilogramm között mozog, és emelkedő trend jellemzi. Az elmúlt években folyamatosan növekedett az előállított tej mennyisége is, míg 2010-ben alig volt több mint 1,6 milliárd liter, a 2015-ös érték már 277 ezer literrel haladta meg az öt évvel korábbit.
„A termelői ár és az előállított volumen növekedése kedvező tendenciák a magyar tejágazat számára, a szektor azonban továbbra is jelentős mértékben függ az uniós támogatásoktól: a 2020-ig terjedő időszakban az egy kilogramm tejre jutó támogatás átlagosan 18-20 forintot tesz ki, ami európai viszonylatban is kiemelkedő” – olvasható az otpagrar.hu weboldalon olvasható összefoglalóban. – A 2020 utáni helyzet bizonytalan, úgyhogy az elkövetkező években kell megteremteni az ágazat hosszú távú fenntarthatóságának alapjait mind a keresleti, mind a kínálati oldalon.”


Fontos probléma, hogy a magyar tejgazdaság a rendszerváltás óta elvesztette belső piaca csaknem negyedét, aminek következtében az egy főre jutó éves tej- és tejtermék-fogyasztásunk csupán 55-60 százaléka az EU fejlett országaiban jellemző értékeknek. Bár a nyers tej áfa-kulcsának idei csökkentése jó irány a bank szakértői szerint, a tejfogyasztás ösztönzése érdekében a piaci forgalom nagy részét kitevő UHT és ESL tejek forgalmi adójának mérséklése is elengedhetetlennek tűnik.
Ami a kínálati oldalt illeti, a hazai tejtermelés további fejlődésére kiváló lehetőséget biztosít az a 300 milliárd forint, amelyet a Vidékfejlesztési Program és a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében különítettek el az élelmiszer-feldolgozók számára. Javasolt azonban a nagyobb méretű, a mezőgazdasági termelést is jótékonyan befolyásoló élelmiszer-feldolgozó cégek részére is elérhetővé tenni a korszerűsítési forrásokat, ez ugyanis nagymértékben hozzájárulhat az ágazat modern technológián alapuló versenyképességének megteremtéséhez.


A tanulmány itt elérhető.

 

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Cél az élelmiszerek minőségének emelése

2017. november 09. 08:17
A kormány Élelmiszerlánc-biztonsági Stratégiájának célja, hogy egészséges, kiváló minőségű, biztonságos termékek kerüljenek az asztalunkra, s ezek előállítása, kereskedelme, felhasználása, fogyasztása során a társadalom magas fokú tudatosságot és felelősséget tanúsítson - mondta beszédében Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a XII. Növényorvosi Napon, Gödöllőn.

Új élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthetnek a „fekete élelmiszerek”

2018. október 24. 09:30
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) új élelmiszerbiztonsági kockázati tényezőként azonosította az ún. fekete élelmiszerek csoportját.  Ezek, a napjainkban divatot, trendet képviselő élelmiszerek az aktív szénnek, ritkább esetben más élelmiszer-színezékeknek köszönhetően nyerik el a különlegességnek számító, egyeseknél averziót, másoknál fogyasztási kedvet kiváltó fekete színüket. Érdemes azonban azzal számolni, hogy az aktív széntartalom hosszú távú fogyasztás esetén hiányállapotok kialakulásához vezethet, gyógyszert szedőknél pedig akut egészségkárosodást idézhet elő.