Tejfehérje alapú élelmiszer- és tápszerösszetevőket fejlesztenek Magyarországon

2023. március 16. 11:34
Tejfehérje-alapú, speciális célú élelmiszer- és tápszerösszetevőket fejleszt 996,44 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatás felhasználásával a Sole-Mizo Zrt. vezette konzorcium.
 
Tejfehérje alapú élelmiszer- és tápszerösszetevőket fejlesztenek Magyarországon
A projektben a konzorciumvezető Sole-Mizo mellett részt vesz a Medifood Hungary Innovation Kft., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) - közölték kedden az MTI-vel közleményben. A nemrégiben kezdődött kutatás-fejlesztési projekt három évig tart.
A projekt keretében a Sole-Mizo Zrt. tejfehérje-előállítás és -fejlesztés területén lévő ismereteire, a MATE élelmiszer-tudományi kutatási képességeire, a Medifood Hungary Innovation Kft. klinikai tápszerek területén szerzett tudására építve MPI/MPC-alapú speciális fehérjekeveréket állítanak elő.
 
A tejfehérje izolátumok/koncentrátumok (MPI/MPC) a tejipar által előállított fehérjekészítmények, amelyeket egyebek között sporttevékenységnél, illetve a gyógyászatban alkalmaznak. Ezeket a Sole-Mizo Zrt. csornai üzemében már ma is magas minőségben, nagy mennyiségben állítják elő - ismertetik közleményben.
 
A konzorcium a program során kidolgoz egy jelölési rendszert és hozzá kapcsolódó tanúsító védjegyet, amely objektíven, tudományosan alátámasztva mutatja a fehérjeforrásnak tekinthető élelmiszertermékek, fehérjekészítmények, illetve az ezeket tartalmazó élelmiszerek, speciális gyógyászati célra szánt tápszerek fehérjetápértékét - közölte a Sole-Mizo Zrt.
 
Forrás: MTI

Kapcsolódó cikkek

Akadozik a szállítás: kevesebb zöldség és gyümölcs érkezik a nagybani piacokra

2024. február 12. 11:17
A francia tüntetők több fontos útvonalat blokkoltak, ami hazánk ellátására is hatással van.

Ezért drágulnak brutálisan a zöldségek egész Európában

2023. március 20. 10:06
Néhány zöldségnél a 30-40 százalékos az áremelkedés.
 
Az európai zöldségellátás oroszlánrészét biztosító dél-spanyolországi termőhelyeken a szokatlanul hideg februári időjárás erősen visszavetette, és ennek hatására a spanyol beszállítók többek között paradicsomból, paprikából és uborkából a korábbi mennyiségeknek csak mintegy felét tudták biztosítani – írja a freshplaza.com.