Teljes növényvédő szer tilalom

2017. március 14. 08:53
Az Európai Bizottság egy jogszabály-módosítással általános és teljes növényvédő szer- és műtrágya használati tilalmat kíván bevezetni a zöldítés részét képező ökológiai jelentőségű területeken – tájékoztatott Erdős Norbert európai parlamenti képviselőnk, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság tagja.

A teljes tilalom azonban mind mezőgazdasági, mind környezetvédelmi szempontból zsákutca lenne. Egyrészt ezek ésszerű használata nélkül nem lehetne az ökológiai jelentőségű területeken fehérjenövényeket termeszteni, köztes növénykultúrákat, ökológiai másodvetést és rövid vágásfordulójú fás szárú energetikai ültetvényeket létesíteni, amelyek kifejezetten népszerűek a magyar és az európai gazdák körében, amellett, hogy jelentős gazdasági és klímavédelmi haszonnal kecsegtetnek.

Teljes növényvédő szer tilalom

Másrészt ezzel a tilalommal tönkretennénk a természetet is, hiszen egyes gyomirtó szerek – helyes módon történő – alkalmazása elengedhetetlen az ökológiai jelentőségű területek gyommentessé és termővé tételében. Vannak sajnos olyan gyomok is – például a komoly közegészségügyi problémákat okozó parlagfű – amelyeket növényvédő szer használata nélkül egyáltalán nem lehet kiirtani. Észszerű és a valóságot figyelembe vevő szabályozásra van szükség tudtuk meg Erdős Norberttől,Magyarország európai parlamenti képviselőjétől.

Forrás: Erdős Norbert EP képviselő

promenad.hu

 

Kapcsolódó cikkek

Hiába háborodott fel Orbán, alig van hal a Balatonban

2016. szeptember 08. 08:02
Kevés hal van a Balatonban, ezért már évek óta más területekről érkezik az ottani vendéglőkbe a hal Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szerint. Hiába kért sürgős megoldási javaslatokat Orbán Viktor miniszterelnök, a tó regenerálódásához évek kellenek.

Pogácsa helyett gyümölcs a meetingen: a cégek nyitottak az egészséges munkahelyi táplálkozás iránt

2018. november 05. 08:54
Az étrendi kockázatok közül az elégtelen gyümölcsfogyasztást az olajos magvak és diófélék elégtelen fogyasztása követi, majd a magas só, a kevés zöldség- és rostbevitel következik. A munkahelyi egészségfejlesztő programok azonban csökkenthetik ezeket a kockázatokat. Az általunk megkérdezett gyümölcskiszállító és catering cégek közös tapasztalata az, hogy a vállalatok egyre nyitottabbak az egészséges táplálkozás iránt, és hajlandóak a dolgozóik egészsége és motiváltsága érdekében olyan szempontokra is forrást biztosítani, melyek korábban feleslegesnek tűntek.