Terényben van az ígéret földje – hatezer négyzetméteren biztosan

2024. január 17. 15:54
Az Év Agrárembere 2023 díjkiírás kategóriagyőzteseként Az Év Ökológiai Gazdálkodója Dezsény Zoltán
Terényben van az ígéret földje – hatezer négyzetméteren biztosan
A fővárosban gyerekeskedő, Amerikát is megjárt, kétdiplomás Dezsény Zoltán első munkahelyén, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézetben került közel az ökológiai szemlélethez, és ehhez már csak az a civil kezdeményezés kellett, amelyik elcsábította őt és feleségét Terénybe, a Nógrád vármegyei apró faluba. Tíz évvel ezelőtt kezdtek bele álmuk megvalósításába, és alapították meg a MagosVölgy Ökológiai Gazdaságot, melynek fő profilja a kis léptékű ökológiai vegyes zöldségtermesztés.
Bio palántanevelés a MagosVölgy Ökológiai Gazdaságban - vetéstől a  növényvédelemig - Agrofórum Online
Az üzemi rendszerüket standard méretű, forgatás nélküli komposzt-mulcs takarásos ágyások, és biodiverzitás jellemzi, ahol közel 40 zöldségfaj 120 fajtáját termesztik, mindössze 0,25 hektár szabadföldi területen és 3500 m2 fóliában. Úgy termelnek zöldséget, hogy nemcsak a környezeti, társadalmi és gazdasági szempontokat veszik figyelembe, a tevékenység anyagi megtérülése szükséges, azonban nem kizárólagos cél.
A föld, amely összetartja a közösséget. A terényi MagosVölgy Ökológiai  Gazdaság - Magyar Konyha
Közvetlen céljuk egy olyan rendszer működtetése, amely a MagosVölggyel kapcsolatban álló embereknek egészséges, friss, szezonális élelmiszert biztosító rendszer működése, ami közvetlen kapcsolaton, kölcsönös szolidaritáson alapul. A közösség által támogatott mezőgazdaság (Community Supported Agriculture) modelljét követik, amely hazánkban még ritkaságnak számít. A MagosVölgy felsőbbrendű célja egy olyan hely és minőség megteremtése, amelyhez csatlakozó emberek saját útjukon, de együtt haladhatnak a teljes testi és lelki egészség felé vezető úton egy befogadó közösség részeként.
 
Zöldségközösségüknek 150 tagja van, ennyi háztartást tehát kb. mégis közel 600 embert látnak el a teljes szezonban, heti rendszerességgel, friss élelmiszerrel, akik „cserébe” nem a termény árát, hanem a gazdaság működtetését és fejlesztését finanszírozzák egy előre kalkulált költségvetés alapján, egyenlő részarányban, éves tagdíj keretében. A MagosVölgy határait mégsem a mérete fogja jelenteni, hanem az emberi léptékhez való őszinte ragaszkodásuk. Ezért a Dezsény házaspár a rendszer terjesztésében és az ehhez kapcsolható edukációban, új szereplők számára nyújtott szakmai mentorációban látja a fejlődés útját. Így hitvallásuk túlnőhet Terény és akár Nógrád vármegye határain is, miközben ők megmaradhatnak szeretett kicsi falujukban. A következő 7 évben legalább 50 hasonló kertészet, élelmiszerrendszer sikerre vitelében akarnak közreműködni.
 
Dezsény Zoltán, munkájával párhuzamosan, a Terényi Paradicsom Egyesület társelnöke is, a Cserháti Falvak Szövetsége a Vidékért (Cserfa) Egyesület elnökségi tagja. A periférikus helyzetben lévő, alig 400 lelkes Nógrád vármegyei apró faluban a Paradicsom keretet és teret kíván adni a közösségépítésre a különböző helyi társadalmi csoportok számára, hozzájárulva a település hosszú távú életképességének megőrzéséhez. A Cserfa a Nógrád-vármegyei civil, vállalkozói és önkormányzati szféra szereplői összefogásának szervezésével környezetvédelmi, hagyományőrző és kulturális programokat szervez. A kedvezőtlen gazdasági és demográfiai mutatókkal rendelkező térségben az egyesület lassítani kívánják az elvándorlást, és választ találni a szegénységgel, esélyegyenlőséggel, testi és lelki egészséggel kapcsolatos helyi kérdésekre.
 
Az idei kategóriagyőztesek:
Az Év Agrárgépésze: Hári Zsolt,
Az Év Agrárinnovátora: Dr. Teszlák Péter
Az Év Állattenyészője: Dr. Húth Balázs,
Az Év Élelmiszeriparosa: Dr. Kovács Péter,
Az Év Erdőgazdálkodója: Sulyok Ferenc,
Az Év Fiatal Gazdája: Göbölyös Károly,
A jövő Agrárszakembere: Dr. Vona Viktória,
Az Év Kertésze: Nemes-Nagyné Vas Andrea,
Az Év Növényvédelmi Szakembere: Dr. Füzi István,
Az Év ökológiai gazdálkodója: Dezsény Zoltán
Az Év Szántóföldi gazdálkodója: Kaitz Ákos
 
A korábbi évekhez hasonlóan Közönségszavaton leadhatják Önök is voksukat, mindenkinek egy szavazata van. A szavazás állása ezen a linken követhető: 
 
Amennyiben még nem szavazott egyik jelöltre sem, itt adhatja le szavazatát.
 
A korábbi évek nyerteseiről itt olvashatják laudációinkat. Az idei abszolút győztest a február 9-i Gálán szavazza meg a szakmai zsűri.
 
forrás: agraragazat.hu

Kapcsolódó cikkek

A pezsgő felé nyitnak a boglári borászok

2022. december 30. 12:39
Egyre többen keresik a jó minőségű pezsgőket és egy borászatban, pincészetben alapvető dolognak számít ma már, hogy a borok mellett pezsgő is legyen. Ezt vallja Koltai Tamás borász, aki a Balatonboglári Borvidék egyik meghatározó településén, Szőlősgyörökön gazdálkodik húsz hektáron. A borával már bizonyított, most jöhet az új kihívás.

Agrárdigitalizáció Magyarországon? Te hány pontra értékelnéd?

2024. február 07. 15:07
Te hány pontra értékelnéd, hogy áll ma Magyarországon az agrárdigitalizáció? Ez volt az alapkérdés a PREGA keddi, 0. napján. 
Az ominózus kérdést (amely egészen pontosan úgy szólt, hogy a technológiai feltételekhez képest hogy élnek a magyar gazdák az adatok kínálta lehetőségekkel úgy a cégirányítás, mint a döntéshozatal szintjén) Varga Péter Miklós, a Cibus Hungaricus Alapítvány szakértője, a beszélgetés moderátora tette fel a résztvevőknek, Győrffy Balázs elnöknek (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara), Dr. Harsányi Endre rektorhelyettesnek (Debreceni Egyetem), Harsányi Zsolt ügyvezető-tulajdonosnak (Axiál Kft.) és Szabó Levente projektigazgatónak (4iG Nyrt.), akik véleményüket egy 0-tól 10-ig terjedő skálán terjedő pontszámmal fejezhették ki. Mi tagadás, meglepő és elgondolkodtató értékelések születtek.