Tizenhárom éves a szabad magán pálinkafőzés

2023. október 05. 14:13
Ebből az alkalomból Becsehelyen, ahol az első szabadfőzésű pálinka megszületett, október 8-án (vasárnap) 13 óra 13 perckor a Pannónia Pálinkakultúra Egyesület szervezésében megtartják az első szabad magánfőzők országos találkozóját. Az eseményt Hajdu Szilárd gazda portájára szervezik, ahol párlatverseny is lesz, melyre október 4-én (szerda) 20 óráig lehet nevezni.
Tizenhárom éves a szabad magán pálinkafőzés
Az eseményt támogatta az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság is. A nevezés ingyenes, ám csak magánfőzőknek lehet, kizárólag a 13 kategória egyikében, egy, azaz egyetlen mintával. Fajtánként minimum egyszer 0,2 liter párlattal lehet jelentkezni, a szervezők a mintát műanyag kalapos dugóval lezárt, átlátszó pálinkásüvegben kérik. A nevezési minták átvételére több módon is lehetőség nyílik, melynek részleteiről a szervező Pannónia Pálinkakultúra Egyesület Facebook-oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.
 
Bírálati kategóriák: alma, körte, vadkörte, birs, cseresznye, meggy, barack, szilva, málna, feketeribizli, szőlő, törköly és vegyes (csak a fenti kategóriákból fajtamegjelöléssel, vagy fajtamegjelölés nélkül). Az eredményhirdetést a becsehelyi szőlőhegyen október 8-án (vasárnap) 13 óra 30 perckor az ünnepségen tartják, ahova a belépés ugyan díjtalan, de szintén regisztrációhoz kötött.
 
A szervezők díjazzák a 13 legjobb kategória győztesét, mely az aranyérmes mintákból kerül ki. Ha a 13 kategória valamelyikében nem születik kategóriagyőztes, akkor a bíráló bizottság egy másik kategória következő kiemelt tételét választja a 13 közé. Nincs a verseny legjobbja, csak 13 kategóriagyőztes, vagy 13 kiemelt tétel.
 
forrás: agrotrend.hu / zaol.hu

Kapcsolódó cikkek

Lehet, hogy rákkeltő, pedig rengeteg élelmiszerben benne van

2023. július 05. 16:25
Súlyos bejelentésre készül a WHO az egyik legnépszerűbb édesítőszerről.
 
Várhatóan potenciálisan rákkeltő anyagnak fogja minősíteni az aszpartámot az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A világ leggyakrabban használt mesterséges édesítőszere a diétás üdítőitalok és cukormentes rágógumik egyik fő összetevője – írja az origo.hu

Csodás tőle a pizza és még a köhögést is csillapítja!

2024. január 22. 14:16
Az oregánó szinte bárhol megterem, finom és ráadásul még nagyon egészséges is! Adj neki helyet a kertben és a pizzán!