Tizenhárom éves a szabad magán pálinkafőzés

2023. október 05. 14:13
Ebből az alkalomból Becsehelyen, ahol az első szabadfőzésű pálinka megszületett, október 8-án (vasárnap) 13 óra 13 perckor a Pannónia Pálinkakultúra Egyesület szervezésében megtartják az első szabad magánfőzők országos találkozóját. Az eseményt Hajdu Szilárd gazda portájára szervezik, ahol párlatverseny is lesz, melyre október 4-én (szerda) 20 óráig lehet nevezni.
Tizenhárom éves a szabad magán pálinkafőzés
Az eseményt támogatta az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság is. A nevezés ingyenes, ám csak magánfőzőknek lehet, kizárólag a 13 kategória egyikében, egy, azaz egyetlen mintával. Fajtánként minimum egyszer 0,2 liter párlattal lehet jelentkezni, a szervezők a mintát műanyag kalapos dugóval lezárt, átlátszó pálinkásüvegben kérik. A nevezési minták átvételére több módon is lehetőség nyílik, melynek részleteiről a szervező Pannónia Pálinkakultúra Egyesület Facebook-oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.
 
Bírálati kategóriák: alma, körte, vadkörte, birs, cseresznye, meggy, barack, szilva, málna, feketeribizli, szőlő, törköly és vegyes (csak a fenti kategóriákból fajtamegjelöléssel, vagy fajtamegjelölés nélkül). Az eredményhirdetést a becsehelyi szőlőhegyen október 8-án (vasárnap) 13 óra 30 perckor az ünnepségen tartják, ahova a belépés ugyan díjtalan, de szintén regisztrációhoz kötött.
 
A szervezők díjazzák a 13 legjobb kategória győztesét, mely az aranyérmes mintákból kerül ki. Ha a 13 kategória valamelyikében nem születik kategóriagyőztes, akkor a bíráló bizottság egy másik kategória következő kiemelt tételét választja a 13 közé. Nincs a verseny legjobbja, csak 13 kategóriagyőztes, vagy 13 kiemelt tétel.
 
forrás: agrotrend.hu / zaol.hu

Kapcsolódó cikkek

Veszélyben Európa élelmiszer-kereskedelme

2024. január 31. 12:57
A romlandó gyümölcs- és zöldségszállítmányok késése súlyos károkat okoz az exportőröknek és a gazdáknak.

Kabáról indult hazai térhódítása

2023. május 31. 11:14
A chilipaprika érdekes helyet foglal el a kultúrnövények között. Zöldségként termesztik, de élvezeti termékként, fűszerként fogyasztják. A gyógyhatással is rendelkező bogyót egyre többen kedvelik hazánkban is, és gyorsan terjedő népszerűségéhez jelentősen hozzájárult a Chili Hungária Manufaktúra.
Tavaly a kertészetük rendezte meg a chilievő Európa-bajnokságot; Európa chilikultúrájának legismertebb arcai látogattak el hozzájuk, és nagyon csodálkoztak egyes növények méretén.