Tizenhárom éves a szabad magán pálinkafőzés

2023. október 05. 14:13
Ebből az alkalomból Becsehelyen, ahol az első szabadfőzésű pálinka megszületett, október 8-án (vasárnap) 13 óra 13 perckor a Pannónia Pálinkakultúra Egyesület szervezésében megtartják az első szabad magánfőzők országos találkozóját. Az eseményt Hajdu Szilárd gazda portájára szervezik, ahol párlatverseny is lesz, melyre október 4-én (szerda) 20 óráig lehet nevezni.
Tizenhárom éves a szabad magán pálinkafőzés
Az eseményt támogatta az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság is. A nevezés ingyenes, ám csak magánfőzőknek lehet, kizárólag a 13 kategória egyikében, egy, azaz egyetlen mintával. Fajtánként minimum egyszer 0,2 liter párlattal lehet jelentkezni, a szervezők a mintát műanyag kalapos dugóval lezárt, átlátszó pálinkásüvegben kérik. A nevezési minták átvételére több módon is lehetőség nyílik, melynek részleteiről a szervező Pannónia Pálinkakultúra Egyesület Facebook-oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.
 
Bírálati kategóriák: alma, körte, vadkörte, birs, cseresznye, meggy, barack, szilva, málna, feketeribizli, szőlő, törköly és vegyes (csak a fenti kategóriákból fajtamegjelöléssel, vagy fajtamegjelölés nélkül). Az eredményhirdetést a becsehelyi szőlőhegyen október 8-án (vasárnap) 13 óra 30 perckor az ünnepségen tartják, ahova a belépés ugyan díjtalan, de szintén regisztrációhoz kötött.
 
A szervezők díjazzák a 13 legjobb kategória győztesét, mely az aranyérmes mintákból kerül ki. Ha a 13 kategória valamelyikében nem születik kategóriagyőztes, akkor a bíráló bizottság egy másik kategória következő kiemelt tételét választja a 13 közé. Nincs a verseny legjobbja, csak 13 kategóriagyőztes, vagy 13 kiemelt tétel.
 
forrás: agrotrend.hu / zaol.hu

Kapcsolódó cikkek

Itt a kormány legújabb döntése az árstopokról

2022. december 14. 12:19
A kormány meghosszabbította jövő április végéig az élelmiszerár-stopot – közölte Nagy István agrárminiszter.
 
Nagy István kiemelte, az ársapkák működnek, a vásárlók ugyanis azokból a termékekből vásárolnak többet, amikhez olcsóbban jutnak hozzá. Az AKI Piaci Árinformációs Rendszer adatai alapján az ársapkás termékekből több fogyott idén 2021 ugyanezen időszakához képest. A legnagyobb, 81%-kos növekedés a 2,8%-os UHT tej esetében figyelhető meg, a többi ársapkás termék esetében is 25%-nál nagyobb a fogyasztás bővülése. Lisztből 27%-kal, napraforgó étolajból 44%-kal, csirkemellből 34 %-kal, csont nélküli sertéscombból 46%-kal fogyott több idén eddig, mint az előző év azonos szakaszában. A mennyiségi növekedés oka lehet az is, hogy a vásárlók raktároznak ezekből a termékekből, a miniszter ugyanakkor a felhalmozás helyett a tudatos vásárlásra hívja fel a figyelmet.

Egyre több ilyen élelmiszert árulnak a boltokban: tényleg ezt etetik a magyarokkal?

2023. február 08. 12:58
A hazai médiában mostanában az egyik legfelkapottabb téma a rovarok és az élelmiszerek voltak. Csakhogy nem külön-külön, hanem egyben kerültek a fókuszba, ugyanis egyre inkább úgy tűnik, hogy Európában is utat törtek maguknak, hiába ellenzi az emberek nagy része. Számos pozitívumot fel lehet hozni a rovarfehérjék mellett, de nem lehet vitatkozni azzal a ténnyel sem, hogy az európai kultúrába nem feltétlenül illik bele, illetve, talán nem annyira rossz még a helyzet, hogy erre valóban rá legyünk kényszerülve. Persze, vannak olyanok is, akik ezt nem így gondolják. Jó vitaindító lehet tehát mindez, első körben azonban vegyük jobban szemügyre, hogy itthon, Magyarországon mi a helyzet e téren.