Több jövedéki adót igényelhetnek vissza a gazdák

2024. május 06. 18:00
A Magyar Közlönyben péntek este megjelent szabályozás szerint a világpiaci ártól függően a megfizetett adó 90 vagy 90,5%-át igényelhetik vissza a mezőgazdasági termelők.
Több jövedéki adót igényelhetnek vissza a gazdák
A kormányrendelet a „védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásáról" szóló törvényre hivatkozva enged eltérést a jövedéki adó-törvénytől.
 
Az adófajtát a gázolaj esetében tavaly emelték meg átlagosan több mint 20%-kal. Az új jogszabály szerint május elsejétől a megfizetett jövedéki adó 90%-át, illetve 90,5 százalékát igényelhetik vissza a mezőgazdasági termelők a kőolaj világpiaci árától függően – áll a Magyar Közlönyben.
 
Ugyanakkor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara még korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj jövedéki adó visszaigénylésnél az elszámolható gázolaj mennyisége továbbra is évente maximum 97 liter/ha lehet.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Szemünk világa - természetesen

2022. november 18. 14:45
A szem nagyon értékes érzékszervünk, talán nem kell különösebben bizonygatni, hogy miért. A látás segítségével fogadjuk be a körülöttünk lévő világ legnagyobb részét. A látás romlása, illetve a szembetegségek ezen fontos érzékszervünk hatékony működését csökkentik.

Ismét durva drágulás lesz a hazai benzinkutakon

2023. július 31. 12:05
Újabb árváltozásokat jelentettek be, szerdától ismét jelentősen megemelkednek az üzemanyagárak a hazai benzinkutakon.