Több mint 23 ezer tenyészkacsát kell elpusztítani Hajdú-Biharban

2023. február 08. 13:22
Az adott gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint a 10 km sugarú megfigyelési körzetet.
 
Védő- és megfigyelési körzeteket jelölt ki az állategészségügyi hatóság, miután a Nébih laboratóriuma igazolta egy Hajdú-Bihar vármegyei gazdaságban a magas patogenitású madárinfluenza vírus jelenlétét - írja a Nébih
 
Több mint 23 ezer tenyészkacsát kell elpusztítani Hajdú-Biharban
A Nébih laboratóriuma igazolta a vírus H5N1 altípusának jelenlétét
A Hajdú-Bihar vármegyei Hajdúböszörmény településen található, 23 800 tenyészkacsát számláló telepen a takarmány- és vízfogyasztás, valamint a tojástermelés csökkenése keltett gyanút. A Nébih laboratóriuma végül igazolta a vírus H5N1 altípusának jelenlétét.
 
Az állategészségügyi szakemberek azonnal megkezdték az érintett állomány felszámolását. Továbbá az adott gazdaság körül kijelölték a 3 km sugarú védőkörzetet, valamint a 10 km sugarú megfigyelési körzetet.
 
Kiemelten fontos a járványvédelmi előírások szigorú betartása
Ez az eset is jól mutatja a vírus folyamatos jelenlétét az országban, így a járványvédelmi előírások szigorú betartása továbbra is kiemelten fontos.
 
A madárinfluenza kitörésekről és a nemzetközi kereskedelmet érintő aktuális információkról a Nébih madárinfluenza aloldalán tájékozódhatnak: https://portal.nebih.gov.hu/madarinfluenza
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Elstartolnak a méhészeti támogatásokra kiírt pályázatok

2024. február 14. 15:29
Érdemes tájékozottnak lenni.
 
Újra beadható a méhcsaládonkénti “1000 forintos” és a méhészeti járművekre igényelhető de minimis támogatás – írja a nak.hu.

Erdészeti és vadgazdálkodási kérdésekről tárgyalt a magyar és a szlovén agrárminiszter

2023. február 06. 13:43
Magyarország és Szlovénia kölcsönösen előnyös együttműködésre törekszik az erdőgazdálkodás, a vadgazdálkodás területén, továbbá a két ország egyaránt fontosnak tartja az állategészségügyi megelőző lépések összehangolását - jelentette ki Nagy István agrárminiszter szombaton, febr.4.-én a Vas megyei Felsőszölnökön, ahol megbeszélést folytatott Irena Sinko szlovén mezőgazdasági, erdészeti és élelmezési miniszterrel.
A két tárcavezető a Rábavidéken (Felsőszölnök) járva találkozott a magyarországi szlovén kisebbség helyi vezetőivel és közösen megtekintettek egy a Rábavidéken működő mintagazdaságot is.