Töretlen népszerűségnek örvend a Nemzeti Pálinkakiválóság Program
2024. december 11. 13:09
A magyar pálinka hagyománya és minősége iránti elkötelezettség ékes bizonyítéka, hogy a Nemzeti Pálinkakiválóság Program idén már tizenegyedik alkalommal került megrendezésre, és töretlen népszerűségnek örvend.

Az Agrárminisztérium által szervezett program keretében az elmúlt évek során a pálinka mellett más szeszes italok is egyre nagyobb figyelmet kaptak, így az idei évtől a gin, likőrök és egyéb párlatok is megmérettettek- jelentette ki dr. Nobilis Márton államtitkár, a Nemzeti Pálinkakiválóság Program Díjátadó Gálaestjén, Budapesten.
Az államtitkár kiemelte, hogy az idei programra minden eddiginél többen neveztek: 21 főzde összesen 157 tételt küldött be, ami több mint 34%-os növekedést jelent a tavalyi évhez képest. A nevezett italok közül 118 pálinka, 15 gin és 24 likőr vagy egyéb párlat került a zsűri elé. A korábbi évek hagyományos kategóriái mellett idén két új kategóriában is díjazták a versenyzőket: a Legjobb Gin és a Legeredményesebb Gin és Egyéb Szeszes Italt Előállító Vállalkozás címekért is versenyezhettek a nevezők. Elmondta, hogy a szakmai zsűri döntése alapján 2024-ben 25 tétel nyerte el a TOP Pálinkakiválóság címet, 68 tétel kapott Pálinkakiválóság minősítést, míg az arany minősítésű gin és egyéb szeszes italok száma 17, az ezüst minősítésűeké szintén 17 volt.

Fotó: Pelsőczy Csaba
Az államtitkár ismertette,hogy az „Agrárminisztérium Pálinkája” címet idén a Sáppusztai Pálinkafőzde Vilmos körte pálinkája nyerte el, amely az elkövetkező egy évben az Agrárminisztérium protokollpálinkájaként szolgál majd. A „Nébih Pálinkája” címet a Kövér Pálinkafőzde Birs pálinkája érdemelte ki. A Legeredményesebb Pálinkafőzde az Agárdi Pálinkafőzde lett, amely kiemelkedő minőséget képviselt minden kategóriában. A Legjobb Gin díjat szintén az Agárdy Pálinkafőzde Amphora ginje nyerte el, míg a Legeredményesebb Gin és Egyéb Szeszes Italt Előállító Vállalkozás címet a Sáppusztai Pálinkafőzde kapta meg.
Dr. Nobilis Márton a gálán hangsúlyozta- a Nemzeti Pálinkakiválóság Program már több, mint egy évtizede szolgálja a magyar pálinka hírnevének öregbítését, miközben teret ad az innovációnak és az új generációs italok elismerésének is. Ez a program egyszerre ápolja hagyományainkat és mutat utat a jövőbe. Az idei év ismét bebizonyította, hogy a magyar pálinka és más szeszes italok méltán számíthatnak hazai és nemzetközi figyelemre, valamint elismerésre.

Fotó: Pelsőczy Csaba
forrás: AM Sajtóiroda
Kapcsolódó cikkek
Aratás: a várakozások alatti hozamokkal kell számolniuk a gazdáknak
2024. június 12. 15:05
A szakemberek szerint a tavalyinál gyengébb termésre lehet számítani.
Ugyan még kis területen, de a nagyon korai őszi árpában már elindult az aratás, és ha fölszárad a talaj, akkor rövidesen az őszi búza vágása is megkezdődhet. Szakemberek szerint az aratás a szokásosnál gyengébb termést hozhat.
Óriási a kereslet erre a húsmarha-fajtára, ami nem véletlen
2024. október 25. 17:23
Akkora a kereslet a charolais húsmarha iránt, hogy a születendő pedigrés tenyészüszőkre már évekre előre megvannak a vevők.