Továbbra is nagy a szakadék az agrárpiacon

2016. július 13. 08:13
Idén májusban a mezőgazdasági termelői árak 2,4%-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest. A növekedés a növényi termékek árának 5,4%-os emelkedésével függ össze, miközben az élő állatok és állati termékek ára 2,9%-kal csökkent.

A gabonafélék ára idén májusban 4,6%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A búza ára 14%-kal visszaesett, a kukoricáé 18%-kal nőtt, így a búza kilogrammonkénti ára 42,6, a kukoricáé 45,6 forint volt. A gyümölcsök ára 9,6%-kal csökkent, miközben a zöldségfélék ára 9,2%-kal nőtt.

Az élő állatok termelőiár-szintje 1,2, az állati termékeké 6,7%-kal alacsonyabb lett. A tej ára 11%-kal, a felvásárlási ár egy év alatt 11 forinttal csökkent (69 forint/liter).

2016. január–májusban az előző év azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak 1,5%-kal növekedtek. A növényi termékek ára 5,3%-kal emelkedett, az élő állatok és állati termékek ára 5,2%-kal csökkent.

Az összes kiemelt növényi termékcsoportnál nőttek az árak, a legkisebb mértékben a gabonaféléknél (1,6%-kal), a legnagyobb mértékben a burgonyánál (56%-kal). A vágósertés ára 7,1%-kal csökkent, így az ár az év első 5 hónapjában átlagosan 321 forint volt kilogrammonként.

 
Forrás: agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Méhészeti támogatás igényelhető október 16-tól

2017. október 16. 11:48
A 2017/2018. végrehajtási időszakban (2017. augusztus 1. - 2018. július 31.) az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (a továbbiakban: OMME) tagsági viszonnyal rendelkező méhész-gazdálkodói valamint az OMME és tagszervezetei 2017. október 16-ától nyújthatják be kifizetési kérelmeiket a Magyar Államkincstárhoz (a továbbiakban: Kincstár).
 

Hogyan őrizhetjük meg a munkavállalóink egészségét?

2018. augusztus 01. 07:29
A magyar munkavállalók egészségi állapota nem ad okot büszkeségre. Hogyan támogathatja a HR a munkavállaló egészségét, és ezzel a vállalat hatékonyságát? Egyre több elemzés bizonyítja, hogy a cégeknek tudatosan érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni a területre, mert például a táppénzes napok száma akár 10-30%-al csökkenthető. Szerkesztőségünk részt vett a Health On Day munkahelyi egészségfejlesztési témájú szakmai napon, ahol megismerhette a dolgozói menedzsment legújabb trendjeit és megoldásait.