Továbbra is nagy a szakadék az agrárpiacon

2016. július 13. 08:13
Idén májusban a mezőgazdasági termelői árak 2,4%-kal nőttek az előző év azonos időszakához képest. A növekedés a növényi termékek árának 5,4%-os emelkedésével függ össze, miközben az élő állatok és állati termékek ára 2,9%-kal csökkent.

A gabonafélék ára idén májusban 4,6%-kal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A búza ára 14%-kal visszaesett, a kukoricáé 18%-kal nőtt, így a búza kilogrammonkénti ára 42,6, a kukoricáé 45,6 forint volt. A gyümölcsök ára 9,6%-kal csökkent, miközben a zöldségfélék ára 9,2%-kal nőtt.

Az élő állatok termelőiár-szintje 1,2, az állati termékeké 6,7%-kal alacsonyabb lett. A tej ára 11%-kal, a felvásárlási ár egy év alatt 11 forinttal csökkent (69 forint/liter).

2016. január–májusban az előző év azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak 1,5%-kal növekedtek. A növényi termékek ára 5,3%-kal emelkedett, az élő állatok és állati termékek ára 5,2%-kal csökkent.

Az összes kiemelt növényi termékcsoportnál nőttek az árak, a legkisebb mértékben a gabonaféléknél (1,6%-kal), a legnagyobb mértékben a burgonyánál (56%-kal). A vágósertés ára 7,1%-kal csökkent, így az ár az év első 5 hónapjában átlagosan 321 forint volt kilogrammonként.

 
Forrás: agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

A termőtalajok fokozottabb védelmét kezdeményezi az agrártárca

2017. június 22. 09:30
A termőtalajok eddiginél fokozottabb védelmét kezdeményezi a magyar agrártárca az unióban, mert egyre több országban okoz gondot a talaj termőképességének csökkenése - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára sajtótájékoztatón.

„Ahol ezt a kérdést feltették, ott drámai változást követelt meg a cégvezetés gondolkodásában”

2018. március 22. 10:25
A munkaerő-megtartás problémáira nincs gyors megoldás, nincs vízzel bevehető pirula, de a cégen belüli pletyka és a kommunikációs dugulások megértése fontos része az útnak, amin a célba jutás reményében végig kell menni. Ezt állítja Mezriczky László, az Ispiro Consulting vezetője, akit a fluktuációról és annak menedzselhetőségéről Szabó M. István, az allas.hu kommunikációs vezetője kérdezett.