Tulipánkert és kukorica-labirintus – egy családi gazdálkodás ékkövei

2023. augusztus 04. 13:30
Tóth Diána és családja nem elégszik meg a hagyományos szántóföldi gazdálkodással, egyedülálló agroturisztikai programokat is kínálnak birtokukon a természetszeretőknek.
 
Abádszalók mellett 4 km-re, a Tisza-tó környékén található a Tóth család birtoka, ahol tulipános kertet és mára országos ismertségre szert tett kukorica-labirintust is kialakítottak. Agroturisztikai programjaik évről-évre egyre növekvő számú látogatót vonzanak.
 
Tulipánkert és kukorica-labirintus – egy családi gazdálkodás ékkövei
A család 1500 hektáron folytat hagyományos szántóföldi gazdálkodást, klasszikus vetésforgóval.
Az év során búzát, árpát, napraforgót, illetve kukoricát vetnek, de dinnyével, sőt tulipánokkal is foglalkoznak – sorolta az agrotrend.hu megkeresésére Tóth Dia, gazdálkodó.
A családi gazdálkodás számára is nehézségeket okozott a tavalyi, rendkívüli aszály. "A túlélésre koncentrálunk – mondta kérdésünkre Tóth Dia.
 
"2022-ben elmaradt például a kukorica-labirintus program is, mivel nem nőtt meg akkorára a kukorica, hogy érdemes lett volna kialakítani. Az idei év biztatóbb – tette hozzá -, bár több csapadékot kapott a föld a tavalyinál, az eddigiek alapján úgy látszik, nem hozzák a növények az elvárható termésmennyiséget. A szakember szerint ez az aszály utóhatásának tudható be".
 
Agroturizmus – az új üzletág
 
A család célja a vidéki élet, a falusi turizmus, valamint a fenntartható gazdálkodás és a mezőgazdaság együttes megvalósítása és széles körű népszerűsítése.
 
Ahogy Tóth Dia hangsúlyozta, "ezt szem előtt tartva alakítottak ki olyan látnivalókat a birtokukon, ahol testközelből ismerkedhetnek meg az emberek a természet, a gazdálkodás és általánosságban a vidéki élet szépségeivel".
Az agroturizmus tavasszal, áprilisban indul, amikor a Tulipgardenbe várják a látogatókat.
Itt nemcsak szemlélni, hanem szedni is lehet a sokféle, különleges virágokat, de a helyi gasztronómia és a családi programok sem hiányoznak a palettáról.
A környező települések lakosai, iskolásai mellett a Tisza-tóhoz érkező turisták is szép számmal érkeznek a különleges tulipánkertbe.
"Július közepétől várja a kalandvágyókat a kukorica-labirintus, melyet egy 5 hektáros kukoricatáblában alakítottak ki " – mondta Tóth Dia.
 
A labirintus nemcsak egy kellemes, 4,5 kilométeres sétát ígér a vendégeknek, hanem selfi pontok és kukoricakvíz is a várja őket. 15 táblát helyeztek el ugyanis az útvonalon, mindegyiken kukoricával kapcsolatos kérdések találhatók.
 
"A kijáratnál pedig meglepetés ajándékokkal kedveskedünk, ahol egyúttal kiderül, helyes válaszokat adtak-e a vendégek a kérdésekre. Fontosnak tartjuk ugyanis – tette hozzá -, hogy ne csak élményeket, hanem ismeretet is átadjunk a természetről a látogatóknak".
 
A kukorica-labirintus augusztus 4.-én és 5.-én kiegészül egy Tengeri Piknik elnevezésű programmal, melyre több, országos hírű zenekart is meghívtak.
 
A Tisza-tó első családi kalandfesztiválja a ’20-as évek swing hangulatát idézi majd, hiszen a szabadtéri koncerteken fellép többek között Sárik Péter Trió & Falusi Mariann, Kozma Orsi és zenekara,  Swing a la Django, illetve Kiss V. Balázs is.
 
A hétvégén felvonulnak a helyi termelők is, a vendégek elé tárva kézműves termékeiket: borokat, kézműves söröket és hamburgereket.
 
"Az országban egyedülállóan élménytraktorozásra is benevezhetnek a hozzánk érkező vendégek – tette hozzá Tóth Dia. Nem minden nap vezethetünk ugyanis egy 280 lóerős traktort, végezhetünk talajmunkát, tárcsázást vagy éppen szántást" - mondta.
 
Mint az agrotrend.hu megtudta, naponta átlagosan 300 fő látogat el az agroélményeket kínáló programokra, főként nyaralók, csoportos kirándulók, de a környékbeli települések lakói számára is közkedveltté vált a hely.
 
forrás: agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

Indulhat a drón, ez sok dióst megmenthet

2023. augusztus 17. 13:32
Engedélyezték az első növényvédő szert hazánkban, mely már kijuttatható pilóta nélküli légi járművel. Ez pedig egy rovarölő készítmény, mely cseresznyében, meggyben és dióban alkalmazható a cseresznyelégy és a nyugati dióburok-fúrólégy ellen.
 

Megújult külterületi utak segítik Báránd település lakosságát

2024. április 25. 13:49
A vidéki térségek megújítása különösen fontos, hiszen ezek kapcsán ugyanolyan életkörülményeket, gazdálkodási feltételeket kell biztosítani, mint a nagyobb településeken élők számára – mondta Papp Zsolt György, helyettes államtitkár csütörtökön (2024.04.25.), a Hajdú-Bihar vármegyei Bárándon, a „Külterületi helyi közutak fejlesztése” című projekt záróeseményén.