Turizmus Regatta: főszerepben az őszi Balaton

2024. augusztus 22. 17:21
A hagyományteremtő módon visszatérő Turizmus Regatta a vitorlás verseny mellett idén kerékpáros kihívással és a szektor aktuális témáit megvitató szakmai fórummal bővül. Az újdonságokról Princzinger Pétert, a VisitBalaton365 Nkft. ügyvezetőjét kérdeztük.
Turizmus Regatta: főszerepben az őszi Balaton
Az idei Turizmus Regatta kerékpáros kihívással is bővül (Fotó: Északipart)
 
A Balaton tízből nyolc magyar számára még mindig elsősorban nyári úticél, miközben a VisitBalaton365 a négy évszakos Balatonért dolgozik. Milyen élményeket kínál ősszel a tó?
 
Amit a nyaralók nyáron várnak a tótól, azt ősszel értelemszerűen nem tudja nyújtani, ezért nincs is értelme a szezon meghosszabbításáról beszélni.
 
Az időjárás hűvösebbé válik, előtérbe kerülnek a természetben űzhető aktivitások: a kirándulás, a lovastúra, a kerékpározás vagy a vitorlázás – két utóbbiból a Turizmus Regatta is ízelítőt ad. 
Turizmus Regatta: főszerepben az őszi Balaton | Turizmus.com
 
A balatoni strand már nemcsak az élmények helyszíne, hanem (a vitorlázás kivételével) mindezek festői díszlete. Felértékelődnek az izgalmas kikapcsolódást kínáló helyszínek, elmehetünk mindenhová, ahová nyáron nem jutottunk el. Hogy ötletben se legyen hiány, a VisitBalaton365 oldalán az őszre összegyűjtjük egész évben nyitva tartó szolgáltatókat, ezenkívül hetente három, több napos kikapcsolódási lehetőséget ajánlunk a tó rejtett kincseihez. Sok gyalogos és kerékpáros teljesítménytúra is zajlik ilyenkor, rengeteg a gasztronómiai program.
 
Ez az üzenet elsősorban a nagyközönségnek szól. Milyen segítséget kíván nyújtani a megvalósításhoz a VisitBalaton365 a szolgáltatóknak?
 
Fontos célunk a balatoni turisztikai forgalom egyenletesebbé tétele térben és időben. Hiszen a Balaton nem csak maga a tó, hanem 177 településből álló térség, ahol 250 ezer ember él. Ez jóval több és nagyobb, mint Debrecen lakossága és mérete. Ugyanakkor kiemelt üdülési körzetről van szó, ahol nem lehet nagy környezeti terheléssel járó tevékenységet végezni, jövedelemre tehát tulajdonképpen csak a turizmusból lehet szert tenni. 
 
Ha nem akarjuk, hogy csodálatos tavunk környéke egy elöregedő, népességmegtartó erővel nem rendelkező térség legyen, amit évente egy alkalommal lerohannak a vendégek, akkor meg kell találnia azt a szerepet, ami a 250 ezer állandó lakosoknak, az ugyanennyi nyaraló tulajdonosoknak és a turistáknak a legtöbbet tudja nyújtani.
 
Ez pedig a négy évszakos gazdaság és az arra támaszkodó négy évszakos balatoni turizmus. Ha van képzés, ha van egész éves munkalehetőség, meg lehet győzni a fiatalokat a maradásról vagy a visszatérésről. De minderről az október 4-i Turizmus Regatta szakmai fórumán részletesen fogok beszélni. 
 
Az öt év kényszerpihenő után újra megrendezett esemény azonban elsősorban mégiscsak a kikapcsolódásról és a networkingről szól. Mit lehet tudni az új programelemként bevezetett kerékpáros kihívásról? 
 
Minden részletet nem árulhatok el, az azonban publikus, hogy e-bike-ot és rövid itinert kapnak a délelőtti és a délutáni etap résztvevői. A BalatonBike365 applikációra is feltöltött, közel 2 óra alatt kényelmesen teljesíthető útvonalon a versenyzőknek saját maguknak kell végigtekerniük. Túra közben be kell csekkolni az ellenőrző pontokon, a végén pedig meg kell válaszolni a kvízkérdéseket. A lényeg nem a gyorsaságon, hanem az élmények megélésén van, ezért az értékelésnél azt is nézzük, hogy a teljesített idő mennyire van közel a csoport átlagidejéhez. A legizgalmasabb természetesen maga az útvonal, de ez egyelőre legyen meglepetés!
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Hétfőn kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a ferihegyi repülőtérnél

2024. április 19. 16:20
Folytatódnak a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megközelíthetőségét is érintő útfelújítási munkák: a hétfőn kezdődő negyedik ütem a tervek szerint jövő péntekig tart.

Szombattól újra jár a fogaskerekű

2023. március 31. 12:18
Április 1-jétől, szombattól újra jár a fogaskerekű.
 
A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közlése szerint a téli üzemszünet ideje alatt több százméternyi vágányt cseréltek ki, valamint új kitérőket építettek be az Orgonás megállóhelynél. Az elmúlt hónapokban olyan halaszthatatlan karbantartási munkák is megvalósultak, amelyek nélkülözhetetlenek a fogaskerekű üzembiztos működéséhez.