Új jelölés segít eligazodni a burgonyák között

2016. szeptember 07. 08:33
Szeptember elseje óta mind a csomagoltan, mind az ömlesztve árult étkezési burgonyáknál kötelező alkalmazni az új jelölési előírásokat. A jövőben többek között nem csak a fajtáról és a származási országról, hanem a jellemző főzési típusról is tájékozódhatnak a vásárlók.

Május közepén lépett életbe az étkezési burgonyára vonatkozó rendelet, ami a minőség és a jelölés terén is rendet tesz az ágazatban. Az előírás alól mentesültek azok a tételek, amelyeket még a rendelet hatályba lépése előtt csomagoltak és címkéztek, mostantól viszont már minden kereskedelmi forgalomban lévő csomagoltan és ömlesztve árult burgonyánál kötelező feltüntetni az adatokat. A vásárlók ezentúl tájékozódhatnak többek között a termék pontos fajtájáról, származási országáról és főzési típusáról. Kötelező feltüntetni az „étkezési burgonya” vagy „újburgonya” megnevezést is, és csomagolt termék esetén a csomagoló és a forgalmazó nevét, címét, a csomagolás időpontját, valamint a gumók minimum méretét.

A főzési típust – az adott fajtának megfelelően– három kategóriába sorolják: „A – saláta (nem szétfővő)”, „B – főzni való (kissé szétfővő)” és „C – sütni való (szétfővő)”. Az új, egységes jelölés jelentős segítséget nyújt a vásárlóknak, hogy az igényeiknek leginkább megfelelő terméket választhassák. Az információkat a csomagoláson, vagy egy ahhoz rögzített címkén kell feltüntetni. Az ömlesztve árult burgonya mellett kell jól olvashatóan kihelyezni az információkat, tehát az előírás a piaci árusokra is vonatkozik.

Forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Fidesz: A cafeteria nem szűnik meg és az összege sem változik

2018. július 26. 08:25
A nagyobbik kormánypárt nem enged a lobbicsoportoknak

Érdekvédelem, jövőbeli tervek

2017. június 07. 21:03
Az Alapszabály módosítással, érdekvédelmi és pénzügyi beszámolókkal és jövőbeli tervekkel nézett szembe a LIGA Szakszervezetek 2017. június 7-én ülésező LIGA Tanácsa.