Új jelölés segít eligazodni a burgonyák között

2016. szeptember 07. 08:33
Szeptember elseje óta mind a csomagoltan, mind az ömlesztve árult étkezési burgonyáknál kötelező alkalmazni az új jelölési előírásokat. A jövőben többek között nem csak a fajtáról és a származási országról, hanem a jellemző főzési típusról is tájékozódhatnak a vásárlók.

Május közepén lépett életbe az étkezési burgonyára vonatkozó rendelet, ami a minőség és a jelölés terén is rendet tesz az ágazatban. Az előírás alól mentesültek azok a tételek, amelyeket még a rendelet hatályba lépése előtt csomagoltak és címkéztek, mostantól viszont már minden kereskedelmi forgalomban lévő csomagoltan és ömlesztve árult burgonyánál kötelező feltüntetni az adatokat. A vásárlók ezentúl tájékozódhatnak többek között a termék pontos fajtájáról, származási országáról és főzési típusáról. Kötelező feltüntetni az „étkezési burgonya” vagy „újburgonya” megnevezést is, és csomagolt termék esetén a csomagoló és a forgalmazó nevét, címét, a csomagolás időpontját, valamint a gumók minimum méretét.

A főzési típust – az adott fajtának megfelelően– három kategóriába sorolják: „A – saláta (nem szétfővő)”, „B – főzni való (kissé szétfővő)” és „C – sütni való (szétfővő)”. Az új, egységes jelölés jelentős segítséget nyújt a vásárlóknak, hogy az igényeiknek leginkább megfelelő terméket választhassák. Az információkat a csomagoláson, vagy egy ahhoz rögzített címkén kell feltüntetni. Az ömlesztve árult burgonya mellett kell jól olvashatóan kihelyezni az információkat, tehát az előírás a piaci árusokra is vonatkozik.

Forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Krízishelyzet: még nem tudni, mi lesz az áfacsalt UHT-tejekkel

2016. szeptember 09. 08:51
A magyar tejipar versenyképessége jelentős innováció nélkül nem növelhető hosszú távon, de ami még fontosabb: a jó minőségű alapanyagokat itthon kell feldolgozni, ahelyett, hogy külföldre vinnénk – mondta Mélykuti Tibor, az Alföldi Tej Kft. ügyvezető igazgatója az idei Coop Rally-n. A jövő évi áfacsökkentéstől dinamikus növekedésre számít az ágazat, de továbbra is kérdéses, hogy az áfacsalásban leginkább érintett UHT-tej áfája is csökkenhet-e 2017-ben.

7 ok, amiért egy csapat szétesik

2018. szeptember 18. 10:51
Az utóbbi években közelről és távolról számos cég életébe nyerhettem betekintést. Láttam jól működő csapatokat is, amelyek egy idő után széthullottak. Felvetődik a kérdés: baj-e, ha egy team szétesik? Nyilván, ha a tagok máshol jobban ki tudják kiaknázni a bennük rejlő tehetséget, a cég pedig egy új, ütőképesebb csapatot épít, akkor nem. Ez azonban érzésem szerint csak az esetek kis részét jelenti. Biztos vagyok benne, hogy minden kedves olvasómnak vannak saját élményei a témában. Most a bennem felhalmozódott tanulságokat próbálom szintetizáln