Új kiállítással kezdődött el a Munkácsy 180 emlékév Békéscsabán

2024. február 21. 17:41
A Hazafias festészet a négyzeten – Munkácsy Mihály Honfoglalás címmel megnyílt kiállítás október 27-ig tekinthető meg a Munkácsy Mihály Múzeumban.
Munkácsy a legnagyobb magyar festőként él a köztudatban, és már életében legendává vált. 
Új kiállítással kezdődött el a Munkácsy 180 emlékév Békéscsabán
Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményének olajvázlata a kiállítás megnyitóján - Fotó: MTI / Máthé Zoltán
 
Megismerése és megismertetése az utókor feladata, hiszen Munkácsy Mihály sikeres, de egyben tragikus élete még sok titkot rejteget – mondta el Závogyán Magdolna, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) kultúráért felelős államtitkára a Munkácsy 180 emlékév és egyben a kiállítás keddi megnyitóján.
 
Munkácsy Mihály születésének 180. évfordulója alkalmából egész éves ünnepségsorozatot szervez a békéscsabai önkormányzat és a Munkácsy-negyed kulturális intézményei.
 
Bácsmegi Gábor, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója köszöntőjében emlékeztetett, náluk van a festőművész legnagyobb gyűjteménye, és úgy véli, sikerült tartalommal megtölteni az emlékévet.
 
Fogas Ottó, a szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatója Munkácsy Mihály Honfoglalás című alkotásáról elmondta, ez a kép jelentette számára a legnagyobb kihívást, majdnem négy évig dolgozott rajta.Hozzátette, az eredeti festmény a Parlamentben található, de a kiállításon megtekinthető az alkotás Szegedről érkezett feles méretű szénvázlata.Az október 27-ig megtekinthető kiállításon bemutatott műtárgyakat a szegedi Móra Ferenc Múzeum, a miskolci Herman Ottó Múzeum, a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria és a békéscsabai intézmény saját anyagából válogatták.
 
A megnyitón köszöntötték a Munkácsy 180 torta pályázat nyertesét is. Idén Urbán Csilla Bitüm fantázianevű kreációja lett a Munkácsy-torta. A manduláspiskóta alapú süteményben a festő kedvenc gyümölcse, az alma is nagy szerepet kap.
 
Urbán Csilla Munkácsy torta
forrás: turizmus.com /koroshircentrum.hu/

Kapcsolódó cikkek

Öt csillag superior minősítést kapott a debreceni Hotel Divinus

2023. július 28. 14:51
Az országban tizedikként, a vidéki szállodák körében pedig negyedikként szerezte meg a debreceni Hotel Divinus az 5 csillag superior minősítést, amely a legmagasabb kategóriájú besorolásnak számít.
A közösségi terek mellett a szálloda 149 szobája és lakosztálya - melyek mérete 23-118 négyzetméter között változik -, vadonatúj külsőt kapott a felújításnak köszönhetően – tájékoztatta lapunkat Márics József, a hotel igazgatója.
 

A húsvéti hagyományokat is bemutatják az országos alkotóházak hetén

2023. március 10. 10:13
A húsvéti ünnepkör hagyományaival is megismerkedhetnek a látogatók a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hetén, amelyet március 27. és április 2. között rendeznek meg országszerte számos helyszínen.
 
Az Európai Művészet és Kézművesség Napjaihoz (JEMA) csatlakozva tizedik alkalommal rendezik meg a programsorozatot, amelynek keretében az alkotóházak, kézműves műhelyek és műhelygalériák színes programokkal várják a látogatókat - közölték a szervezők.