Új lendületet kapnak az agrárkapcsolatok Malajziával

2023. július 07. 13:56
Kereskedelmi, növénynemesítései, oktatási és tudományos szinten is szorosabbra kell fűzni a magyar és a maláj kapcsolatokat - közölte Nagy István agrárminiszter, aki Datuk Seri Haji Mohamad bin Sabuval, Malajzia mezőgazdasági és élelmezésbiztonsági miniszterével egyeztetett.
A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, Malajzia fontos partnere Magyarországnak, ezért törekedni fogunk arra, hogy a jövőben is gyümölcsöző kapcsolatot ápoljunk. A két ország között nagy távolság van, de a problémáink közösek, amikre együttes megoldásokat kell találnunk. A miniszter példaként említette a globális éghajlatváltozást, ami a biztonságos élelmiszer-ellátást központi kérdéssé teszi.
 
Új lendületet kapnak az agrárkapcsolatok Malajziával
Nagy István szerint azért kell dolgoznunk, hogy a gazdasági kapcsolatokat megerősítsük és a koronavírus-járvány előtti szintre emeljük.
 
A vetőmagtermesztésben kiváló pozíciót foglalunk el világviszonylatban is, hazánkban van ugyanis az egyik legnagyobb génbank, amin keresztül gyakorlati válaszokat tudunk adni a változó klíma jelentette kihívásokra. További lehetőségek rejlenek még a tenyészállataink exportálásában, és a késztermékekben is, mint a sertés-, a marha- vagy a nyúlhús. Ebben az együttműködésben a mai találkozót követően fontos szerep hárul majd a szakértők munkájára és a regionalizációra is – tette hozzá.
A tárcavezető beszélt arról is, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen több maláj diák is ösztöndíjjal tanul. Ők a garancia arra, hogy a politikai és gazdasági kapcsolataink is sikeresek legyenek a két ország között. Ezek a hallgatók ugyanis ismerik egymás kultúráját és működését, a barátságokon keresztül pedig a gazdaságaink is eredményesebbek lesznek. De nem csak a hallgatói-, hanem a kutatócserében is előre kell lépnünk, hiszen a szélsőséges időjárás jelentette kihívásokra közös válaszok kellenek.
 
Az élelmiszerellátás biztonsága kulcskérdés, ezért hazánk új élelmiszerstratégiát alkotott, ami nagyfokú modernizációval és a digitalizációval jár együtt.
A precíziós technológiákat a biztonságos élelmezésben kamatoztatjuk, a tapasztalatainkat pedig készek vagyunk megosztani – hangsúlyozta Nagy István.
 
A miniszter aláhúzta, közösen kell dolgozni azért, hogy a két ország közötti export és import megsokszorozódjon. Magyarország olyan kapuja lehet Malajziának, amelyen keresztül a termékeiket eljuttathatják az uniós piacokra is. A tárcavezetők a találkozó keretében egy szándéknyilatkozatot is aláírtak a két ország közötti mezőgazdaság területén történő együttműködésről.
 
Forrás: Agrárminisztérium

Kapcsolódó cikkek

Az importált mézeknek majdnem a fele hamis az Európai Közös Kutatóközpont vizsgálata szerint

2023. március 31. 11:49
A vizsgálatban 15 uniós országon kívül (Belgium, Bulgária, Csehország, Németország, Dánia, Görögország, Spanyolország, Franciaország, Magyarország, Írország, Olaszország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Svédország) Svájc és Norvégia is részt vett. A 320 mintából, melyet az adott országok kompetens hatóságai vettek, 147 azaz a minták 46%-a nem felelt meg az uniós előírásnak (2001/110/EC).
Az Európai Közös Kutatóközpont (Joint Research Center) alaposan megvizsgálta azt a szúrópróbaszerűen vett 320 mintát, mely 20 mézexportőr állam mézszállítmányából származott.

Idén ismét pályázhatnak a Termékversenyre a kiállítók

2023. október 26. 09:45
Október 24-én indult a 2024. évi AGROmashEXPO és AgrárgépShow Termékverseny pályázatra való regisztráció és feltöltés.
 
2023. október 24-én reggel 8 órától indult a regisztráció a pályázók számára a https://termekfejlesztesidij.hu/ honlapon, a 2024. évi AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállítások Hazai és Nemzetközi Termékfejlesztési díjaira.