Újabb élelmiszeripari beruházás Magyarországon

2023. július 03. 12:57
A kormány óriási lehetőségeket lát az élelmiszeriparban, amit stratégiai ágazatként kezel - jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára az Intersnack Magyarország Kft. új automata csomagológép-rendszer átadásán, pénteken, Győrben.
Az államtitkár ismertette, hogy a vállalat 2021-ben közel 1,3 milliárd forintnyi fejlesztéssel bővítette a győri gyárát, az elmúlt 1 évben pedig 1,85 milliárd forint összegű beruházást hajtottak végre. A most átadásra kerülő új automata csomagológépek értéke 1,4 milliárd forint, továbbá a vállalat 6 milliárd forintos beruházást tervez 2025-ig Győrben. Ez által még több munkahelyet teremtenek és még több termék előállítása válik lehetővé.
Újabb élelmiszeripari beruházás Magyarországon
Dr. Nobilis Márton kihangsúlyozta, hogy az új chips gyártósor és csomagológép nem csupán a termelékenység és a minőség javítását szolgálja, hanem ezáltal erősítjük versenyképességünket a nemzetközi piacon és biztosítjuk, hogy a hazai termékek magas színvonalon jelenjenek meg a világban.
 
Az Intersnack Magyarország Kft. egy fontos és stabil szereplője a magyar élelmiszeriparnak. 300 főt foglalkozat és 434 magyar beszállítóval illetve partnerrel áll szerződésben. Termékeikhez hatvan magyar gazdától vásároltak búzát a régióból. Tavaly 10,6 tonna terméket gyártottak a külföldi piacok számára, az export értéke 7,2 milliárd forint volt.
 
 
Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a 2014-2020-as támogatási időszakban az élelmiszeripar számára több mint 468 milliárd forint forrás megítélésére került sor, a mostani, 2021-2027-es ciklusban pedig még ennél is nagyobb forrással tervez, 750 milliárd forint került elkülönítésre az élelmiszeripari fejlesztésekre. Egy iparág akkor lehet sikeres, ha a hazai piacokon és a nemzetközi porondon is helyt tud állni - zárta sorait.
 
Forrás: AM közlemény

Kapcsolódó cikkek

Meglepő fordulat a vöröshagymaárakban

2023. június 29. 13:14
A tavalyi hiányt az idén bőség követi.
 
Az EastFruit elemzői szerint a túl kevés hagyma problémáját a túl sok gondja válthatja fel az idén. Túllendülhet a piac "láthatatlan keze" – írja a fruitveb.hu
 
A vöröshagymát nem lehet mással helyettesíteni
Kelet-Európa és Közép-Ázsia több országában is jelentősen bővült a vöröshagyma termőterülete a tavalyi rekordárak és az európai és ázsiai piacokon tapasztalható igen erős kereslet hatására az EastFruit elemzői szerint.

A vágócsirke termelői ára csaknem 34 százalékkal emelkedett

2023. július 13. 14:12
Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 33,9 százalékkal 509 forint/kilogrammra, a vágópulykáé 40,4 százalékkal 705,1 forint/kilogrammra emelkedett 2023 első huszonhat hetében 2022 azonos időszakához képest.