Újabb ösztöndíjas hallgatók fejezték be magyarországi agrártanulmányaikat

2024. június 28. 18:56
Elbúcsúztatták Magyarország és az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) közös támogatásában megvalósuló ösztöndíjas program hallgatóit. Idén élelmiszerbiztonsági és -minőségi, illetve takarmányozási és takarmánybiztonsági mérnöki szakokon végeztek a hallgatók.
Újabb ösztöndíjas hallgatók fejezték be magyarországi agrártanulmányaikat
A rendezvényen dr. Ökrös Oszkár, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára köszöntötte a frissen diplomázott hallgatókat. A FAO-val közös ösztöndíjprogrammal a Magyar Kormány azt szeretné elősegíteni, hogy a jól képzett diplomás munkaerő a hazájába visszatérve hozzájáruljon országa mezőgazdaságának fenntartható fejlődéséhez és így indirekt módon az elvándorlás csökkentéséhez – fogalmazott a helyettes államtitkár.
 
A Magyar-FAO ösztöndíjprogram 2007 óta működik, és azóta is sikeresen támogatja a fejlődő országokból érkező fiatalokat abban, hogy magas szintű mezőgazdasági képzésben részesüljenek Magyarországon. Az ösztöndíjprogram részeként eddig csaknem 400 diák szerzett diplomát, a résztvevő országok száma pedig évről évre növekszik. Az ösztöndíjprogram célja, hogy jól képzett, diplomás szakemberek járuljanak hozzá a fejlődő országok mezőgazdaságának fenntartható fejlődéséhez. A programban résztvevő szakok évente változnak. 2024-ben a környezetmérnök, növénytermesztési mérnök és kertészmérnök mesterképzési területek lettek meghirdetve.
 
forrás: AM Sajtóiroda

Kapcsolódó cikkek

Itt az új KAP menetrend, minden, amit tudni kell a várható támogatásokról!

2024. július 10. 14:48
Bejelentették a végleges beadási határidőket is.
 
A KAP menetrend ütemezésében történtek változások, kisebb csúszás várható a pályázatok kiírását illetően, a tervekről Miklovicz Pétert, a Gordius Solutions Tender Kft. ügyvezetőjét kérdeztük, aki több, mint 10 év tapasztalattal rendelkezik az agrár támogatások terén.

Lépjünk be az Agroverzumba!

2023. március 13. 10:06
Nehéz, de egyben tiszteletre méltó feladatra vállalkoztak a 2019 óta működő martonvásári Agroverzum Tudományos Élményközpont munkatársai.
Nehéz, mert a látogatóiknak néha még azt is el kell magyarázniuk, hogy mi az a szemtermés, és tiszteletre méltó, mert egyebek mellett azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy növeljék az agrártudományok társadalmi ismertségét, megbecsültségét, és hogy egyre többen válasszák ezt a szép hivatást. Az ATK kutatóinak a támogatásával minél érthetőbben és élvezetesebben, egyben gondolkodásra ösztönözve közvetítik a tudományt. Elhivatott munkájuk részleteit mutatta be az MTA Agrártudományok Osztálya ülésén dr. Bajzáth Judit, az ATK kommunikációs osztályának a vezetője.